Χαμένοι στα ισοδύναμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Χαμένοι στα ισοδύναμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Κ) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (Α) υποδέχονται τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις (Δ) κατά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Οικονομικών, Αθήνα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητεί τα 300 εκατ. ευρώ του 23% στην εκπαίδευση – Τι θα σημάνει η αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

Ένα απίστευτο αλαλούμ καλύπτει την προσπάθεια να βρεθούν ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ σε σχολεία και φροντιστήρια. Το ποσό που ψάχνει η κυβέρνηση είναι 300 εκατ. ευρώ.

Στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου, ο Τρύφων Αλεξιάδης φέρεται να πρότεινε ως ισοδύναμο την αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

Ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε αύξηση κατά 30% στα τέλη κυκλοφορίας, άρα είναι αδύνατον να γίνει.

Για να καταλάβουμε τι θα έφερνε ένα τέτοιο μέτρο στους ιδιοκτήτες, ακόμη και μικρομεσαίων ΙΧ, για ένα αυτοκίνητο 1400 κυβικών, θα αυξάνονταν τα τέλη από τα 240 στα 312 ευρώ.

Έτσι, επανέρχεται στο τραπέζι το σενάριο για την επιβολή τελών κυκλοφορίας και σε αυτοκίνητα που σήμερα απαλλάσσονται, για αυξήσεις τελών στα αυτοκίνητα υψηλής εμπορικής αξίας και παράλληλες μειώσεις σε παλαιά ΙΧ μεγάλου κυβισμού.

Όμως, τα πρόσθετα έσοδα σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ.

Ως δεύτερο εναλλακτικό ισοδύναμο έπεσε στο τραπέζι η αύξηση του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας στο 23%. Και εκεί, όμως, η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν ότι για να αποφευχθεί αυτό το μέτρο η κυβέρνηση διάλεξε να βάλει ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ενδεικτικό της απόγνωσης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι υπήρξαν εισηγήσεις και για την αντικατάσταση του μέτρου από την φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου. «Το μέτρο έχει ήδη προϋπολογιστεί», ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μάλιστα έχουν εγγραφεί 25 εκατ. ευρώ για φέτος και 225 εκατ. ευρώ για του χρόνου. Κατά συνέπεια, θα έκλεινε μία τρύπα, αλλά θα άνοιγε άλλη στον προϋπολογισμό.

Ως εναλλακτική λύση έπεσε η ιδέα για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Όμως, το συγκεκριμένο μέτρο το είχε ξαναπροτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα και είχε απορριφθεί.

Από αυτό το σημείο και έπειτα, εξετάζονται μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό συμπληρωματικά με κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα, η αύξηση των διοδίων, η κατάργηση κάποιων φοροαπαλλαγών, αν και για τα φυσικά πρόσωπα έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, αλλά και η επιβολή ενός ειδικού φόρου στις επιχειρήσεις ΚΤΕΟ.

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως ουσιαστικό ισοδύναμο, που θα πείσει τους δανειστές ότι είναι άμεσης και μόνιμης απόδοσης δεν έχει βρεθεί, ο χρόνος τελειώνει και η κυβέρνηση ίσως υποχρεωθεί τελικά να καταλήξει στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε, δηλαδή, να επιβάλει ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.