Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για το σημερινό Eurogroup

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για το σημερινό Eurogroup

Οι τοποθετήσεις που προκάλεσαν εκνευρισμό στις Βρυξέλλες, το τηλεφώνημα Τσίπρα – Γιούνκερ και το δύσκολο έργο του Βαρουφάκη.

Η πρώτη φορά του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη στο Eurogroup δεν αναμένεται εύκολη. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τους υπόλοιπους 18 ομολόγους του, σε ένα κλίμα ρήξης, το οποίο καλλιεργήθηκε όλες τις τελευταίες ημέρες.

Τα πρώτα μηνύματα μετά τις διαρροές της Αθήνας για κατάθεση πρότασης δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς, Βρυξέλλες και -κυρίως- Βερολίνο θεωρούν ότι πριν ξεκινήσουν να συζητούν, η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να απαντά ότι σε αυτή την περίπτωση όλα έχουν τελειώσει.

Ο Γερμανός είναι πολύ σκληρός, πριν καν μπει στο γήπεδο της διαπραγμάτευσης και υποστηρίζει πως το Eurogroup δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, καθώς υπάρχει ήδη ένα πρόγραμμα που τρέχει, ενώ ζητάει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Από την άλλη, ο Έλληνας υπουργός, αλλάζει με ευκολία τη θέση του για τα ποσοστά του Μνημονίου, τα οποία αποδέχεται, μεταπηδώντας από το 70% στο 0% και τούμπαλιν. Έτσι, τη Δευτέρα στη Βουλή αποδέχθηκε το 70% των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων, ενώ στη χθεσινή του ομιλία ξεκίνησε λέγοντας ότι αποδέχεται το 0%, για να επανέλθει μέσα στην ίδια ομιλία στο 70%.

Όλες αυτές οι δημόσιες αναφορές από κυβερνητικά στελέχη, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στις Βρυξέλλες και αυτό αποτυπώθηκε και στο χθεσινό τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνγκερ.

Σύμφωνα με Ευρωπαϊκές πηγές, με γνώση των συνομιλιών, ο επικεφαλής της Κομισιόν φέρεται να διεμήνυσε στον Πρωθυπουργό ότι «αυτές οι συζητήσεις είναι πιο χρήσιμο να γίνονται μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών και όχι μέσω των media».

Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν με νόημα ότι τις τελευταίες ημέρες «οι Βρυξέλλες έγιναν μάρτυρες μιας ακατάσχετης φημολογίας, που στην πραγματικότητα υπονόμευαν τη θέση της Αθήνας, αντί να την ενισχύουν» και τόνιζαν πως «το να μεγεθύνεις υπέρμετρα το τι θέλεις δεν είναι πάντα η πιο σωστή τακτική».

Η εκτίμησή τους, δε, είναι ότι «δεν υπάρχει επί το παρόντος απτή πρόοδος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΔΝΤ, με πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση να εκτιμούν πως «θα χρειαστεί ακόμη πολλή δουλειά και θα πρέπει να προηγηθούν σημαντικές αποφάσεις πριν φανεί στον ορίζοντα μια συμφωνία».