Χαμηλές πτήσεις για τη γερμανική οικονομία ως το τέλος του 2014

Χαμηλές πτήσεις για τη γερμανική οικονομία ως το τέλος του 2014

Η οριακή ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο περιορίζει τις προβλέψεις της Μπούντεσμπανκ.

«Οι μετριασμένες επιχειρηματικές προσδοκίες και οι στάσιμες παραγγελίες κατατείνουν σε μια ασθενική οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2014», ανέφερε η γερμανική Μπούντεσμπανκ στο μηνιαίο δελτίο της στο οποίο προβλέπει τη διατήρηση των «γκρίζων συννέφων» πάνω από τη γερμανική οικονομία ως το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας η «ατμομηχανή» της Ευρώπης είναι απίθανο να ανακτήσει την ορμή της φέτος, καθώς αναπτύχθηκε οριακά το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η οποία εδρεύει στη Φρανκφούρτη, έκρινε πάντως πως η πρόσφατη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, αλλά και η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου θα συμβάλλουν ώστε η ανάπτυξη να επιταχυνθεί βαθμιαία το επόμενο έτος, αναφερόμενη στις θετικές διαστάσεις της οικονομικής συγκυρίας.

Η Μπούντεσμπανκ θεωρεί την ιδιωτική κατανάλωση έναν βασικό παράγοντα της ανάπτυξης, χάρη στις καλές επιδόσεις της αγοράς εργασίας, τη σταθερή μεταναστευτική ροή προς τη χώρα και τις αξιοσημείωτες αυξήσεις των μισθών.

Η γερμανική οικονομική αναπτύχθηκε με μόλις 0,1% το τρίτο τρίμηνο, ενώ το ΑΕΠ της Γερμανίας είχε συρρικνωθεί απροσδόκητα το β΄ τρίμηνο κατά -0,1%, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis την Παρασκευή.

Η γερμανική κυβέρνηση, όπως και η πλειονότητα των τραπεζών και των διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, έχουν αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης φέτος. Το Βερολίνο προβλέπει πλέον ανάπτυξη 1,2%, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1,3%.

Το 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης δεν αναμένεται να επιταχυνθεί σημαντικά, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από το 0,8% (Deutsche Bank) ως το 1,3% (γερμανική κυβέρνηση).