Χαμόγελα ξανά στην Ευρωζώνη

Χαμόγελα ξανά στην Ευρωζώνη

Έπειτα από 18 μήνες, η ανάπτυξη έστω και οριακά επέστρεψε στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι η Ευρωζώνη κατάφερε και κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,3% από το ένα τρίμηνο στο άλλο, επίδοση καλύτερη από αυτή που αναμενόταν.

Οι αναλυτές υπολόγιζαν αρχικά σε μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% για την περίοδο από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, έπειτα από έξι διαδοχικά τρίμηνα οπισθοχώρησης, που αποτελούν την πιο μακρά περίοδο ύφεσης στην ιστορία της ευρωζώνης.

«Ως έναν βαθμό, τα στοιχεία αυτά έχουν προεξοφληθεί», σχολιάζει στο Reuters ο Έλβιν ντε Γκρουτ από τη Rabobank. «Τις τελευταίες ημέρες προέκυπταν συνεχώς θετικά δεδομένα που υποδείκνυαν απροσδόκητη αύξηση του ΑΕΠ, η οποία πλέον επιβεβαιώθηκε», συμπληρώνει.

Ζ.Κ.Τρισέ: Η Ευρωζώνη ξεπέρασε τον κίνδυνο

Στη βελτιωμένη εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης στη Γερμανία και τη Γαλλία.  Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξή της εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, χάρη κυρίως στην εσωτερική ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση.

Η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε κατά 0,5%, βγαίνοντας από μια ρηχή ύφεση για να καταγράψει την ισχυρότερη τριμηνιαία ανάπτυξη από τις αρχές του 2011. Η επέκτασή της οφείλεται κυρίως στις καταναλωτικές δαπάνες και τη βιομηχανική παραγωγή, αν και οι επενδύσεις μειώθηκαν και πάλι.

Σε ο,τι αφορά την Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία, αλλά σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σημειώθηκε ύφεση της τάξεως του 4,6%, έναντι ύφεσης 0,7% στην ευρωζώνη και 0,2% στην ΕΕ. Η ύφεση στην Ελλάδα αποκλιμακώνεται για τέταρτο συνεχές τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη: Σε πτωτική πορεία η ύφεση της ελληνικής οικονομίας

Ευχάριστα νέα και από τον Νότο
Η Πορτογαλία βγήκε από την ύφεση καθώς το ΑΕΠ της σημείωσε άνοδο κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πορτογαλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) σε μια πρώτη εκτίμησή του.

Έπειτα από δέκα διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, αλλά οπισθοχώρησε κατά 2% σε διάστημα ενός έτους, διευκρίνισε η INE.

Η βελτίωση κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο, οφείλεται κυρίως σε “μια σημαντική επιτάχυνση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών”, εξήγησε το ινστιτούτο.