Χαμός στη βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Χαμός στη βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σφοδρή επίθεση δέχτηκε η πρόεδρος της βουλής μετά την απόφασή της για ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να υιοθετήσει το αίτημα της Χρυσής Αυγής για ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ και του ΚΚΕ αποχώρησαν διαμαρτυρόμενες.

Η ένταση που προκλήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας από την απόφαση της προέδρου της Βουλής, από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάγκασε την κ. Κωνσταντοπούλου σε …άτακτη υποχώρηση.

Αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, η παρέμβαση της Προέδρου, πυροδότησε το κλίμα, με το ΚΚΕ να καταγγέλλει «μεθοδεύσεις» εκ μέρους του ακροδεξιού μορφώματος υποστηρίζοντας ότι «Η Χρυσή Αυγή αξιοποιεί την στάση της Προέδρου της Βουλής».

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης φώναζε “Ντροπή” μαζί με τον έτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιάννη Βρούτση.

Αμφότερες οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ και του ΚΚΕ αποχώρησαν αμέσως μετά από την αίθουσα.

Από την αίθουσα αποχώρησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μιχελογιαννάκης.

Μετά από τις θυελλώδεις αντιδράσεις, η κ. Κωνσταντοπούλου, υπαναχώρησε, και έτσι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του με την κανονική διαδικασία, δηλαδή κατά πλειοψηφία δια ανατάσεως, των χεριών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ,  την ονομαστική ψηφοφορία, είχαν ζητήσει χθες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά κατά την εκφώνηση των ονομάτων, απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές του κόμματος στους οποίους ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε απορρίψει το αίτημά τους για άδεια.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία θα πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον 15 από τους υπογράφοντες βουλευτές. Μετά τη διαπίστωση ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το άρθρο 72 παράγραφος 1 του κανονισμού της Βουλής, που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της Βουλής να αποφασίσει σε περίπτωση που το κρίνει αναγκαίο, ανακοίνωσε την απόφασή της να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Η συνεδρίαση διεκόπη για δέκα λεπτά κάτω από τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. Λίγο αργότερα, η πρόεδρος της Βουλής δικαιολογώντας την πρότασή της, τόνισε ότι έκρινε πως ήταν πολύ σημαντικό και αναγκαίο, η ευρύτατη πλειοψηφία που στήριξε αυτό το νομοσχέδιο να καταγραφεί με ονομαστική ψηφοφορία. Ωστόσο, όπως είπε, κάποιοι θέλησαν να δώσουν άλλη ερμηνεία και άλλο περιεχόμενο, γι΄ αυτό και δεν θα διεξαγόταν η ονομαστική ψηφοφορία.

Μεϊμαράκης: Να επαναληφθεί η ψηφοφορία

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. Να επαναληφθεί η ψηφοφορία ζήτησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αφού όλες οι τοποθετήσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου επί της αρχής, γεγονός το οποίο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε να αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιβεβαίωσε το πρωί ο Πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς.

Αποστάσεις και από τον Νίκο Φίλη

“Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγώς και ομοθύμως απέναντι στο φασιστικό μόρφωμα της Χ.Αυγής” δήλωσε  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Φίλης, παίρνοντας  ξεκάθαρες αποστάσεις από τους χειρισμούς της Προέδρου της Βουλής. “Η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί” τόνισε και πρόσθεσε ότι “πρέπει να προσκομισθούν όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη”.

Επίθεση από Βενιζέλο και Βρούτση

Σφοδρή λεκτική επίθεση προς την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τους χειρισμούς της κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια και σε σχέση με το αίτημα της Χρυσής Αυγής για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «δεν θεωρεί πως το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έχει ψηφιστεί επί της αρχής», ενώ κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου πως «θέλει πολιτικά να ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή και να την θέσει υπό την αιγίδα και προστασία της».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου «να μην διανοηθεί να πει πως η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο» ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συμπλήρωσε λέγοντας πως «επειδή μπορεί να υπάρχουν κάπου αλλού πονηρές σκέψεις, ότι ήρθαν οι τεχνοκράτες και αλλάξαμε γνώμη, δεν σας επιτρέπω να πείτε πως δεν ψηφίσαμε το νομοσχέδιο».