Change Greece: Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Fortune Greece!

Change Greece: Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Fortune Greece!
Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα παράθυρο ευκαιρίας που θα κρίνει το μέλλον της - Που θα βρείτε τη πρώτη μεγάλη έκδοση της χρονιάς!

Από την Αναστασία Παρετζόγλου*

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έκθεσης της ΕΥ-Parthenon, 2024 Geostrategic Outlook, οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που θα κρίνουν το 2024 και υποχρεώνουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, καθώς επηρεάζονται καταλυτικά η οικονομική ασφάλεια, οι πολιτικές για το κλίμα και η Δημοκρατία.

Συνοψίζοντας τους μείζονος σημασίας κινδύνους, αυτοί εκπορεύονται: α) από νέους αναδυόμενους παγκόσμιους παίκτες, όπως Ινδία, Βραζιλία, Τουρκία, Νότια Αφρική, Ιράν και Σαουδική Αραβία, δίπλα στον μαινόμενο «πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας β) από τη μάχη για την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης που πιθανόν θα οδηγήσει σε νέους γεωπολιτικούς σχηματισμούς, αμφισβητώντας την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ γ) από τις εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 60% του ΑΕΠ, με κορυφαία την έκβαση των εκλογών στις ΗΠΑ, που δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά για τις ισορροπίες στα μέτωπα των πολέμων, στις πολιτικές για το κλίμα, στις εμπορικές πολιτικές και στη Δημοκρατία δ) από τον ανταγωνισμό για την πρόσβαση και τον έλεγχο των θαλασσών που θα ενταθεί, με σημαντικές επιπτώσεις για τις εφοδιαστικές αλυσίδες, τη ροή δεδομένων, την προμήθεια τροφίμων και την ενεργειακή αυτάρκεια.

Οι προκλήσεις αυτές επηρεάζουν το σύνολο των επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Και συμπίπτουν, σύμφωνα με όλες τις έρευνες γνώμης που διενεργεί το Fortune, με όσα απασχολούν σήμερα τους CEOs των εταιρειών της λίστας Fortune 500. Πρώτα απ’ όλα, ο ρυθμός των τεχνολογικών αλλαγών, με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ποτέ δεν υπήρξε τεχνολογία που εισέβαλε στον επιχειρηματικό κόσμο τόσο γρήγορα όσο η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και αυτό είναι το πρώτο. Οι ραγδαία αναπτυσσόμενες, δηλαδή, νέες τεχνολογίες και το πώς μπορούν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων να βεβαιωθούν ότι βρίσκονται στους νικητές αυτού του μετασχηματισμού.

Το δεύτερο είναι οι γεωπολιτικές αναταράξεις. Η γεωπολιτική βρίσκεται στο μυαλό των CEOs με τρόπο που έχει να παρατηρηθεί από τον Ψυχρό Πόλεμο. Υπάρχει πολύς στοχασμός για την αναπροσαρμογή των αλυσίδων εφοδιασμού, την αλλαγή των γεωγραφικών αποτυπωμάτων, τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε άλλες γεωγραφικές περιοχές όπως τα ΗΑΕ, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για άμεσες ξένες επενδύσεις. Και το τρίτο ζήτημα είναι η τεράστια πρόκληση του ενεργειακού μετασχηματισμού και της αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Κι αυτό, επειδή πολλές εταιρείες πιστεύουν ότι είναι μια εξαιρετική επιχειρηματική ευκαιρία να βρεθούν στην αιχμή του ενεργειακού μετασχηματισμού, με στόχο να βγάλουν πολλά χρήματα. Οι επιχειρήσεις καλούνται επομένως να ενσωματώσουν νέες πολιτικές και κανονισμούς στις στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να προλάβουν να επωφεληθούν από τις αλλαγές.

Μέσα σε αυτό το αβέβαιο και απρόβλεπτο παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα παράθυρο ευκαιρίας που θα κρίνει το μέλλον της. Να διορθώσει τις παθογένειες του παρελθόντος και, όλοι μαζί, κυβέρνηση, επιχειρήσεις και κοινωνία, να συνδιαμορφώσουν το project Ελλάδα 2.0 με δίκαιους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους. Το αν θα τα καταφέρει θα εξαρτηθεί σύμφωνα με τη συντριπτική στο πλαίσιο του αφιερώματος “Change Greece”, από την ταχύτητα υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, την Εκπαίδευση, τα Εργασιακά, από την απορρόφηση και ορθή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και, βέβαια, από την επένδυση στην καινοτομία που θα καταστήσει την Ελλάδα ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα συμβάλλει στην ανθρώπινη ευημερία.

*Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Executive Chair του Fortune Greece.

*Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Παρασκευή 22/03 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης.