Change The World: Οι εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο στο νέο τεύχος του Fortune Greece!

Change The World: Οι εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο στο νέο τεύχος του Fortune Greece!
Το Fortune Greece, για τέταρτη συνεχή χρονιά, καταρτίζει τη λίστα «Change the World», σε συνεργασία µε τη συµβουλευτική εταιρεία KKS Advisors, που εξειδικεύεται στη διαµόρφωση στρατηγικής, την αποτίµηση επιπτώσεων και την έρευνα σε θέµατα βιώσιµης επιχειρηµατικής καινοτοµίας.

H λίστα του Fortune CHANGE THE WORLD αναδεικνύει τις εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο, αξιοποιώντας τα δημιουργικά εργαλεία του καπιταλισμού για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας, σε μια περίοδο κρίσιμων παγκόσμιων προκλήσεων και ανακατατάξεων.

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, η λίστα καταρτίζεται στη σκιά της πανδημίας και αποκαλύπτει τα κενά που δημιούργησε στην Ελληνική κοινωνία η παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Οι εταιρείες που πρωταγωνιστούν αναλαμβάνουν έμπρακτα ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, στο πλαίσιο της εταιρικής τους στρατηγικής: Ενισχύουν τις ψηφιακές δεξιότητες των εργαζομένων που επιβάλλει η νέα πραγματικότητα, στηρίζουν τους μικρούς αγρότες, συνδράμουν τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ηγούνται με σκοπό.

Doing Well by Doing Good
Αυτή είναι η παγκόσμια τάση που κυριαρχεί στον χώρο των επιχειρήσεων, την ώρα που η κλιματική αλλαγή, η υγειονομική κρίση, η κρίση θεσμών και αξιών και η Δ’ Βιομηχανική Επανάσταση επιβάλλουν νέα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης.

Οι επιχειρήσεις µετασχηµατίζονται και καλούνται να παίξουν ηγετικό ρόλο, αναλαµβάνοντας έµπρακτα ένα µεγάλο µερίδιο ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, στο πλαίσιο των καθηµερινών τους δραστηριοτήτων.

Oι εταιρείες που «αλλάζουν τον κόσµο» «πηγαίνουν καλά, κάνοντας το καλό» και οδηγούν τον εαυτό τους, τους εργαζοµένους τους και την κοινωνία στο µέλλον. Καλύπτουν ανικανοποίητες ανάγκες και δηµιουργούν ουσιαστική αξία στην κοινωνία, αλλά και στην ίδια την επιχείρηση.

Oι εταιρείες «Change the World» του Fortune Greece «βάζουν πλάτη» για την επίλυση προβληµάτων µέσω στρατηγικών βιώσιµης ανάπτυξης, συνδυάζοντας αρµονικά το κοινωνικό όφελος µε το επιχειρηµατικό κέρδος. Σε µια κρίσιµη στιγµή της σύγχρονης ιστορίας, που αντιµετωπίζουµε πρωτοφανείς παγκόσµιες προκλήσεις, ο εταιρικός σκοπός, η ταχύτητα στην ανάληψη δράσεων µε ισχυρό κοινωνικό αποτύπωµα, ο ψηφιακός µετασχηµατισµός, η ηθική στην εταιρική διακυβέρνηση, ο σεβασµός στο περιβάλλον αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις προκειµένου να βγουν οι επιχειρήσεις ενισχυµένες στη συνείδηση της κοινωνίας. Ο ρόλος του ιδιωτικού τοµέα πρέπει και µπορεί να αλλάξει σε συνεργασία µε τη πολιτεία. Οι συνέργειες και οι συµπράξεις αναδεικνύονται σε αποφασιστικό παράγοντα για την κοινωνική συνοχή και αποτελούν µια υπερδύναµη για τη βιώσιµη ανάπτυξη.

Το Fortune Greece, για τέταρτη συνεχή χρονιά, καταρτίζει τη λίστα «Change the World», σε συνεργασία µε τη συµβουλευτική εταιρεία KKS Advisors, που εξειδικεύεται στη διαµόρφωση στρατηγικής, την αποτίµηση επιπτώσεων και την έρευνα σε θέµατα βιώσιµης επιχειρηµατικής καινοτοµίας.

Με τα κριτήρια και τη µεθοδολογία που καθιέρωσε η αµερικανική έκδοση του Fortune, επιλέγουµε και αναδεικνύουµε τις επιχειρήσεις εκείνες που διακρίνονται για το µοντέλο βιώσιµης ανάπτυξης που ακολουθούν αναλαµβάνοντας έµπρακτα το δικό τους µερίδιο ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, στους εργαζοµένους τους, στους προµηθευτές τους, στο περιβάλλον.

Aξιολογούµε βάσει αυστηρών κριτηρίων και παρουσιάζουµε τις πρακτικές των εταιρειών (initiatives) που «αλλάζουν τον κόσµο µέσω συγκεκριµένων δράσεων οι οποίοι συνδέονται µε τους Στόχους Βιώσιµης Ανάπτυξης των Ηνωµένων Εθνών.

Στη φετινή έρευνα, εκτός από παράγοντες όπως η µετρήσιµη κοινωνική επίδραση, τα εταιρικά αποτελέσµατα, η εταιρική ενσωµάτωση και η συµβολή στους στόχους Βιώσιµης Ανάπτυξης, αξιολογήσαµε και τον βαθµό ενσωµάτωσης και διαχείρισης των θεµάτων ESG από την κάθε εταιρεία. Tα κριτήρια ESG δεν είναι απλώς µια τάση συνδεδεµένη µε τη βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη και δεν είναι µόνο ένα πλαίσιο που αποτελεί καµβά για τις χρηµατοδοτήσεις. Πάνω από όλα, είναι µια νέα εταιρική κουλτούρα που βελτιώνει τα επίπεδα δέσµευσης των εργαζοµένων, ανοίγοντας νέα κανάλια επικοινωνίας µε πελάτες, προµηθευτές και, ευρύτερα, µε την κοινωνία.

Οι είκοσι εταιρείες που σας παρουσιάζουµε στη φετινή έρευνα «Change the World» του Fortune Greece είναι επιχειρήσεις που κυριολεκτικά αλλάζουν τον κόσµο µας, οδηγώντας µέσα από συγκεκριµένες δράσεις και πρωτοβουλίες τον εαυτό τους, τους εργαζοµένους τους, τους πελάτες, τους προµηθευτές τους και την κοινωνία στο µέλλον.

Δείτε όλη τη λίστα και το αφιέρωμα που τη συνοδεύει στο νέο τεύχος του Fortune Greece, που κυκλοφορεί αυτή την Παρασκευή 05/11 στα περίπτερα.