Χάνει και την Πολωνία η ΕΕ στο «βωμό» του Τραμπ;

Χάνει και την Πολωνία η ΕΕ στο «βωμό» του Τραμπ;
epa05049498 Polish Prime Minister Beata Szydlo (L) and European Council President Donald Tusk (R) at a meeting during COP21 Climate Change Conference in Paris, France, 30 November 2015. The 21st Conference of the Parties (COP21) is held in Paris from 30 November to 11 December aimed at reaching an international agreement to limit greenhouse gas emissions and curtail climate change. EPA/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Σφοδρή αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μετά την επιστολή του (Πολωνού) προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη σύνοδο κορυφής.

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Πολωνίας και ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας επέκριναν τον συμπατριώτη τους, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για τις θέσεις του όσον αφορά τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, τις οποίες η Βαρσοβία κρίνει «ανώφελες» και «εκτός τόπου και χρόνου».

Στην επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, ο Τουσκ χαρακτήρισε «ανησυχητικές» ορισμένες από τις διακηρύξεις της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες «θέτουν υπό αμφισβήτηση» το μέλλον της ΕΕ και των διατλαντικών σχέσεων και «τα τελευταία 70 χρόνια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».

«Δεν συμφωνώ με αυτά που είπε ο Ντόναλντ Τουσκ σε αυτή την επιστολή. Ενίσχυσε την άποψή μου ότι ο Ντόναλντ Τουσκ πράγματι αντιπροσωπεύει τις πολιτικές ελίτ οι οποίες οδήγησαν σε βαθιές κρίσεις την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε στους δημοσιογράφους η Μπεάτα Σίντλο, η επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης του συντηρητικού, εθνικιστικού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (Pi S).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Pi S προωθεί την ιδέα μιας χαλαρής ένωσης εθνικών κρατών και επιθυμεί να μειωθούν οι εξουσίες των Βρυξελλών. Σε εθνικό επίπεδο, το κόμμα ο πρόεδρος του οποίου είναι ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι είναι ανοικτά εχθρικό έναντι των κεντρώων του πολιτικού κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών (PO), που ίδρυσε ο Τουσκ και επικεφαλής του οποίου ήταν όταν άσκησε επί επτά χρόνια τα καθήκοντα του πρωθυπουργού της Πολωνίας, πριν αναδειχθεί πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2014.

Σύμφωνα με την Σίντλο, η επιστολή αποδεικνύει πως ο Τουσκ «δεν θέλει να υπάρξει καμιά αλλαγή στην ΕΕ» αλλά αντίθετα «θέλει να τσιμεντώσει την πολιτική και οικονομική συναίνεση» του σήμερα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι εκτίμησε πως οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εγγράφονται σε μια σειρά τοποθετήσεων ευρωπαίων πολιτικών ανδρών που έχουν φοβηθεί και απελπιστεί από αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ» και συμπλήρωσε πως «θεωρούμε τις εκκλήσεις αυτού του είδους ανώφελες και εκτός τόπου και χρόνου».