Chanos: Πολλές οι Evergrande στην Κίνα, προ των πυλών μακράν χειρότερη κρίση από της Lehman Brothers

Chanos: Πολλές οι Evergrande στην Κίνα, προ των πυλών μακράν χειρότερη κρίση από της Lehman Brothers
(FILES) In this file photo taken on September 15, 2021, this photo shows signage on the China Evergrande Centre in Hong Kong. - World stocks sank on September 20, 2021 as trading floors were gripped by contagion fears from the expected collapse of debt-plagued Chinese property giant Evergrande, while spiking energy costs and the standoff over the US borrowing limit also put investors on red alert. (Photo by Peter PARKS / AFP) Photo: AFP

Μακράν χειρότερη από την κρίση που προκάλεσε η Lehman Brothers θα μπορούσε να αποδειχθεί για τους ανά τον κόσμο επενδυτές και, κυρίως, για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα, ενδεχόμενη πτώχευση της Evergrande, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο short seller Jim Chanos. 

«Εκεί στην Κίνα υπάρχουν πάρα πολλές Evergrande. Απλώς η Evergrande τυχαίνει να είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Ολόκληρη η αγορά ακινήτων στην Κίνα είναι στον αέρα…» υποστήριξε ο ιδρυτής του hedge fund Kynikos Associates, ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό όταν προέβλεψε την κατάρρευση του ενεργειακού κολοσσού Enron, εκτίμηση η οποία του απέφερε δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την Evergrande, το ομόλογο που έπρεπε να πληρωθεί την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου εξυπηρετήθηκε, ωστόσο δεν υπήρξε ενημέρωση για το αν θα πληρωθούν οι ξένοι επενδυτές. Επισημαίνεται πως, σε γενικές γραμμές, οι επενδυτές ομονοούν στο ότι η κρίση της Evergrande δεν θα βλάψει τις παγκόσμιες τράπεζες και τους επενδυτές με τον τρόπο που το έκανε η Lehman Brothers, επειδή το διεθνές χρέος της, περίπου 20 δισ. δολάρια, είναι σχετικά μικρό. Ωστόσο οι συνολικές υποχρεώσεις της ανέρχονται σε περισσότερα από 300 δισ. δολάρια και οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, σε πιστωτές και επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Κίνα.

Ο Chanos είναι μεταξύ εκείνων που προειδοποιούν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος στη χώρα από μια ευρύτερη σειρά μη πληρωμών θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σοβαρός. «Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι είναι μια κατάσταση τύπου Lehman, διότι είναι πολύ χειρότερη, επειδή αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου, σύμπτωμα του οικονομικού μοντέλου και του χρέους που κρύβεται πίσω από το οικονομικό μοντέλο της Κίνας», δήλωσε ο 63χρονος. είπε.