Χάος στην Ιταλία: Σχέδια για επέκταση των μέτρων κατά του κορωνοϊού

Χάος στην Ιταλία: Σχέδια για επέκταση των μέτρων κατά του κορωνοϊού
epa08301230 Sanity disinfection under the leaning tower of Pisa and the Miracle's square completely empty of people, Pisa, Italy, 17 March 2020. Due lockdown measures kicked in throughout Italy on 12 March after Prime Minister Giuseppe Conte announced late on 11 March that all non-essential shops should close as part of the efforts to contain the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 Coronavirus. EPA/FABIO MUZZI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ίσως χρειαστεί να παραταθούν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, υποστηρίζει η ιταλική κυβέρνηση.

Η Ιταλίδα υπουργός Μεταφορών Πάολα Ντε Μικέλι τόνισε σήμερα ότι δεν αποκλείει την παράταση των έκτακτων μέτρων και περιορισμών και «πέρα από τις 3 Απριλίου», ημερομηνία που έχει οριστεί ως «λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» από την κυβέρνηση Κόντε.

«Θα το αποφασίσουμε βάσει των αριθμών και των γεγονότων. Δεν το αποκλείω, τις επόμενες ημέρες θα λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις», είπε η υπουργός. Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο εφοδιασμός με τρόφιμα θα συνεχίσει απρόσκοπτα σε όλη την χώρα.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Λομβαρδία, στο Μπέργκαμο (την πόλη με τα περισσότερα κρούσματα) ο δήμαρχος Τζόρτζο Γκόρι δήλωσε σήμερα ότι «τις πρώτες δυο εβδομάδες του Μαρτίου, ο αριθμός των νεκρών είναι τετραπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019».

Μάλιστα στο Μπέργκαμο, το στρατιωτικό σώμα των Alpini (ορεινοί καταδρομείς) τις ώρες αυτές στήνει νοσοκομείο εκστρατείας με καταυλισμό (όπως έχει ήδη συμβεί σε σεισμούς της βόρειας Ιταλίας), το οποίο θα είναι έτοιμο σε χρόνο ρεκόρ και θα διαθέτει τριακόσιες κλίνες.

Κυβέρνηση Κόντε: Ίσως χρειαστεί να παραταθούν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού

epa08301733 A Slovenian soldier checks the body temperatures of those arriving at the Edvard Peperko Barracks in Ljubljana, Slovenia, 17 March 2020. The Slovenian government has halted public transport and shut down most shops in a bid to slow down the spread of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. Slovenia, a tiny country of just over 2 million inhabitants that borders the coronavirus hotspot of northern Italy, has recorded at least 253 confirmed cases of the disease, with no deaths reported so far. EPA/IGOR KUPLJENIK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πρωτοφανείς περιορισμοί στις μετακινήσεις και την καθημερινή ζωή των Ιταλών, που επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ίσως να παραταθούν, εάν δεν επιβραδυνθεί η εμφάνιση νέων κρουσμάτων, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και τα περισσότερα καταστήματα έως τις 25 Μαρτίου. Επιπλέον, κλειστά είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σπίτι τους, με εξαίρεση περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, έως τις 3 Απριλίου.

Από τις 12 Μαρτίου που επιβλήθηκαν αυστηρότεροι περιορισμοί, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί στην Ιταλία σε 31.506. Ο αριθμός των θανάτων έχει υπερτριπλασιαστεί σε 2.503.

«Δεν γνωρίζω εάν τα μέτρα θα παραταθούν πέραν της 3ης Απριλίου. Θα αποφασίσουμε βάσει των στοιχείων και των γεγονότων. Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η υπουργός Υποδομών Πάολα Ντε Μικέλι.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πρόνοιας στην περιοχή της Λομβαρδίας, στη βόρεια Ιταλία που είναι το επίκεντρο της επιδημίας, δήλωσε ότι ίσως χρειαστούν ακόμα αυστηρότεροι περιορισμοί για να ανακοπεί η τάση.

«Είτε η καμπύλη θα υποχωρήσει έως την Κυριακή είτε πιθανόν θα πρέπει να εξετάσουμε την υιοθέτηση ακόμα πιο αυστηρών μέτρων», δήλωσε ο Τζούλιο Γκαλέρα στον τηλεοπτικό σταθμό 7 Gold.

Η Λομβαρδία έχει στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει να κλείσει όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών παραγωγής, και να ακινητοποιήσει όλα τα μέσα συγκοινωνίας προκειμένου να προσπαθήσει να εξαλείψει την επιδημία.

Παρέμβαση της Τράπεζας Ιταλίας με αγορά ιταλικών ομολόγων

epa08302043 The Capitoline Hill illuminated with the Italian Tricolor to remember, despite the Coronavirus emergency, the 159th anniversary of the Unification of Italy, in Rome, Italy, 17 March 2020. Italy is under lockdown in an attempt to prevent the spread of the pandemic COVID-19 Coronavirus. EPA/RICCARDO ANTIMIANI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιορίστηκαν οι σημερινές μεγάλες πωλήσεις κρατικών ιταλικών ομολόγων μετά από δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ιταλίας παρενέβη για να αγοράσει ιταλικά ομόλογα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να σταθεροποιήσει την εξαιρετικά άστατη αγορά.

Νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων είχαν εκτιναχθεί κατά περισσότερο από 60 μονάδες βάσης (0,6 της ποσοστιαίας μονάδας), καθώς πανικός έχει καταλάβει τις αγορές ομολόγων και οι ρηχές συναλλαγές διόγκωναν τις κινήσεις των τιμών. Οι πωλήσεις ξεθύμαναν μετά το δημοσίευμα ότι η Τράπεζα της Ιταλίας αγοράζει ιταλικούς τίτλους στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του συστήματος κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης για τη διασφάλιση ομαλών συνθηκών στις αγορές ομολόγων.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε μετά το δημοσίευμα άνοδο κατά 40 μονάδες βάσης στο 2,78%, χαμηλότερα από το 3% που είχε φθάσει στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. H διαφορά με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου μειώθηκε στις 301 μονάδες βάσης από το υψηλό επίπεδο των σχεδόν 320 μονάδων βάσης.