Χαρδαλιάς: Συνεχίζεται αμείωτος ο αγώνας στην Εύβοια – Έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Χαρδαλιάς: Συνεχίζεται αμείωτος ο αγώνας στην Εύβοια – Έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις πυρόσβεσης
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς (Α), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Κ), και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος (Δ), συμμετέχουν στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την αντιμετώπιση του κύματος κάυσωνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής προστασίας, Αθήνα, Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Εύβοια ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος, με την ίδια αυταπάρνηση όλων των δυνάμεων μας, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Σημείωσε πως το βράδυ που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολο, αλλά διαβεβαίωσε ότι τόσο το πυροσβεστικό σώμα όσο και οι ένοπλες δυνάμεις, το λιμενικό σώμα και η ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες απέναντι στα πολλαπλά μέτωπα για να διαφυλάξουν τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Επισήμανε πως οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα στην Αττική, είπε ότι συνεχίζεται να βελτιώνεται.

Παρατείνεται η ΠΝΠ έως τις 13 Αυγούστου

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου, ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές natura και άλση. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα, εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Σας ευχαριστούμε που στέκεστε δίπλα στην Ελλάδα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς

Με ευχαριστήρια ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού στις χώρες που έστειλαν βοήθεια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, θα ήθελα να εκφράσω την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μας σε όλες τις χώρες που έχουν στείλει βοήθεια και πόρους για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών. Σας ευχαριστούμε που στέκεστε δίπλα στην Ελλάδα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Ν. Ηλιόπουλος: «Η χώρα καίγεται και οι υπουργοί κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους»

«Χαιρετίζω την επανεμφάνιση της κυβερνητικής εκπροσώπου, που μας ενημέρωσε ότι δεν θα μας ενημερώσει για τίποτα», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡ, Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Σε μια στιγμή κρίσης αντί για ενημέρωση η κυρία Πελώνη κρύβεται. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό!», συνεχίζει και καταλήγει:

«Η χώρα καίγεται και οι υπουργοί κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους, μήπως και γλυτώσουν τις ευθύνες τους, απορρίπτοντας ακόμα και το ενδεχόμενο ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους».

Γ. Καμίνης: «Η Εύβοια αυτή τη στιγμή παραμένει για, 6η ημέρα εγκαταλελειμμένη, στο έλεος της πυρκαγιάς»

Τρεις στόχους θέτει, με αφορμή τις πυρκαγιές, ο βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτικός τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, μέσω ανάρτησής του στο facebook: πρώτον, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της πυρκαγιάς, δεύτερον, την επιστροφή της κανονικής ενημέρωσης, όπως αναφέρει, και τρίτον, την οργάνωση της επόμενης ημέρας.

«Η καταστροφή στην Εύβοια είναι ολοκληρωτική και συνεχίζεται ακάθεκτη, χωρίς να φαίνεται οποιαδήποτε δυνατότητα να περιοριστεί από τις δυνάμεις που διαθέτει η Πολιτεία. Το αίσθημα απόλυτης εγκατάλειψης, αδυναμίας και απόγνωσης που εκφράζουν ανοιχτά πλέον οι άνθρωποι είναι ένα βαρύτατο τραύμα στο ίδιο το συμβόλαιο της κοινωνικής μας συνύπαρξης. Ένα τραύμα καθόλου εύκολο να επουλωθεί στο μέλλον», σημειώνει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και προσθέτει:

«Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από τις καταγγελίες ότι κάτοικοι που εγκατέλειπαν την περιοχή κλήθηκαν να πληρώσουν εισιτήριο στο φέρι μπόουτ που θα τους μετέφερε. Δεν έχουμε καν καταφέρει να προβλέψουμε το πιο απλό. Κρατική οργάνωση και ιδιωτικός τομέας σε ένα χορό ανικανότητας και έλλειψης ενσυναίσθησης, που υποσκάπτει ακόμη και την ελάχιστη εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς της οργανωμένης πολιτείας αλλά και μεταξύ των ίδιων των πολιτών».

Όπως επισημαίνει, «το πρώτιστο αυτή η στιγμή είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Ό,τι και όσο χρειαστεί, χωρίς άλλες φαιδρές δικαιολογίες, εκτός τόπου και χρόνου infographics και επικλήσεις στη σφοδρότητα της κατάστασης. Σε άλλα μέτωπα στην Ελλάδα, στη Μεσσηνία, την Ηλεία και την Αρκαδία, η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει εξίσου αδικαιολόγητα.

To δεύτερο είναι η επιστροφή της κανονικής ενημέρωσης. Τη θέση των διαγγελμάτων και των ενημερώσεων να πάρουν κανονικές συνεντεύξεις τύπου, όπου δημοσιογράφοι θα θέτουν ερωτήματα, ενίοτε σκληρά, και θα ασκούν κριτική χωρίς οι υπερευαίσθητοι υπουργοί μας να παρεξηγούνται. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να μάθουμε πόσα και ποια εναέρια μέσα επιχειρούν σε κάθε περιοχή, τι πλάνο υπήρξε εξαρχής για τον περιορισμό της πυρκαγιάς και ποια μέσα επιχείρησαν όλες τις προηγούμενες ημέρες, πόσα χιλιόμετρα αντιπυρικές ζώνες είχαν διανοιγεί τα προηγούμενα χρόνια, σε ποια μέτωπα δραστηριοποιείται η βοήθεια των εκατοντάδων πυροσβεστών και των πτητικών μέσων που προσέφεραν χώρες του εξωτερικού κ.λπ.

Το τρίτο και σημαντικότερο είναι η οργάνωση της επόμενης ημέρας. Ήδη εκδηλώνεται ένα συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από απλούς πολίτες προς τους πληγέντες και εκτοπισμένους. Είναι ο σπόρος στον οποίο πρέπει να βασιστούμε. Η Πολιτεία έχει χρέος να οργανώσει, να δώσει κατευθύνσεις για το πού μπορεί να κατευθυνθεί αυτή η συγκλονιστική βοήθεια για να μεγιστοποιηθεί το όφελος, χωρίς να γυρεύει να οικειοποιηθεί τις προσφορές ή να μπερδέψει ακόμη περισσότερα τα πράγματα».

Σύμφωνα με τον Γ. Καμίνη, «αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν γίνουν πρώτα τα δύο παραπάνω. Η Εύβοια αυτή τη στιγμή παραμένει, για 6η ημέρα εγκαταλελειμμένη, στο έλεος της πυρκαγιάς».