Χαρδούβελης: «Στοιχίζονται» οι επενδυτές για τις ιδιωτικοποιήσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θετικός θα είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, για άλλες εταιρείες. Οι άνθρωποι στοιχίζονται για να αγοράσουν στοιχεία ενεργητικού. Δεν είχαμε αυτή την εμπειρία στο παρελθόν. Την έχουμε τώρα, επειδή οι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχει μόνο ανοδική δυναμική στη χώρα. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί έπειτα από μία μακρά περίοδο σχεδόν έξι ετών. Στοιχηματίζουν ότι θα επιτύχουν».

Την παραπάνω δήλωση πραγματοποίησε, μιλώντας στο CNBC, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επισημαίνοντας το έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αγορά στοιχείων ενεργητικού στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι αναμένει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

«Πολλοί τομείς της οικονομίας πηγαίνουν καλά. Ο τουριστικός τομέας πηγαίνει εξαιρετικά καλά φέτος. Είχαμε μεγάλη εισροή χρημάτων και πολλούς τουρίστες. Αναμένουμε να δούμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά στο τρίτο τρίμηνο», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα, ο υπουργός δήλωσε: «Το πρόγραμμα είχε οφέλη, με την έννοια ότι οι δανειστές ανάγκασαν την Ελλάδα να κάνει πράγματι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά, από ένα σημείο και έπειτα, αφού έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις -θυμίζω ότι η Ελλάδα ήταν στην πρώτη θέση για 2-3 χρόνια στην κατάταξη του ΟΟΣΑ για τις νέες μεταρρυθμίσεις- αυτές θα πρέπει να τις κάνει μόνη της η χώρα».

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για τις μεταρρυθμίσεις και ότι θα πρέπει ο κόσμος να τις ιδιοποιηθεί. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο κόσμος να δει χρήματα στο πορτοφόλι του. Πρέπει να συνδέσει τις μεταρρυθμίσεις με τα οφέλη της επικείμενης ανάπτυξης της οικονομίας».

Ερωτηθείς, αν οι Έλληνες αποδέχονται τις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός απάντησε: «Νομίζω, ναι. Είδαν τις τιμές των φαρμάκων να μειώνονται, να ανοίγουν τα καταστήματα τα Σαββατοκύριακα. Ειλικρινά, οι Έλληνες ωρίμασαν ως άτομα. Συνέδεσαν τις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις και άλλες παροχές με τη φορολογία τους. Τελικά ξέρουν πως αυτοί πρέπει να πληρώνουν για τις κρατικές δαπάνες. Αυτό είναι δείγμα μεγάλης ωριμότητας για έναν πληθυσμό που υποφέρει».

Διαβάστε ακόμη:

Η νέα γενιά των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ

Για πρόοδο της Ελλάδας έκανε λόγο ο Γκίκας Χαρδούβελης στο Eurogroup

Χωρίς τέλος ο ΕΝΦΙΑλτης