Χαρίτσης: Στα 100 εκατ. ευρώ οι συνολικές υποβολές στο νέο Αναπτυξιακό νόμο

Χαρίτσης: Στα 100 εκατ. ευρώ οι συνολικές υποβολές στο νέο Αναπτυξιακό νόμο
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης μιλάει στη Βουλή, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017. Πραγματοποιείται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ποιες οι δράσεις που αφορούν και στους 5 άξονες στους οποίους στηρίζεται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομίας για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Στρατηγικής σημασίας παρεμβάσεις έχουν δρομολογηθεί στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την ανάπτυξη των υποδομών αλά και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στην ομιλία του στην Κομοτηνή, τις δράσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αφορούν και στους 5 άξονες στους οποίους στηρίζεται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομίας για την συγκεκριμένη περιφέρεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει το μεγάλο ενδιαφέρον της περιφέρειας στον τομέα της αγροδιατροφής το οποίο αποτυπώνεται και στις υποβολές στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Το 46,2% των αιτήσεων της περιφέρειας αφορούν στην αγροδιατροφή ενώ κατατέθηκαν προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 33 εκατ. ευρώ ενώ γενικότερα στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές, από την περιφέρεια, στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Τουρισμός και Πολιτισμός

Ο κ. Χαρίτσης αναμένεται να υπενθυμίσει ότι πρόσφατα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα για τη δράση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων. Στην συγκεκριμένη περιφέρεια θετικά αξιολογήθηκαν 168 προσωρινοί δικαιούχοι οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 8,23 εκατ. ευρώ. Επίσης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις της περιφέρειας προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του τουρισμού, ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομίας η πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Όπως αναμένεται να υπογραμμίσει ο κ. Χαρίτσης, σημαντικοί είναι οι πόροι του ΕΣΠΑ που διατίθενται για δημόσια έργα τα οποία συμβάλλουν ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

-Έχει ήδη ενταχθεί το έργο «Ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου πρώην ΕΟΚ στο δήμο Καβάλας» προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται το νέο Μουσείο Αλεξανδρούπολης με 3 εκατ. ευρώ και το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο λιμένα Λιμεναριών Θάσου με 2,87 εκατ. ευρώ, ενώ 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάδειξη και την ήπια ανάπτυξη περιοχών, κοντά σε λίμνες και ποταμούς.

– Στο πλαίσιο του προγράμματος, «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» με συνολικό προϋπολογισμό 410 εκατ. ευρώ, στην συγκεκριμένη περιφέρεια δρομολογούνται έργα με συμμετοχή 21 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 2,33 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση τοπικών υποδομών

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το νέο πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας με βάση μελέτες της «Εγνατία Οδός ΑΕ» που εντόπισαν επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου. Περίπου 77 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το σκοπό αυτό.

Επίσης, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) τριών εμβληματικών έργων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση της σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, την αναβάθμιση επίσης, τόσο του εμπορικού, όσο και του επιβατικού λιμένα Καβάλας καθώς και η χρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους Έβρου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε επίσης, η έγκριση ειδικού προγράμματος για τον Έβρο με προϋπολογισμό 26,3 εκατ. ευρώ, για την οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή και το νησί της Σαμοθράκης.
Μέσα στο 2017 εγκρίθηκαν άλλα 14 νέα έργα 13,53 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών (οδικό δίκτυο, περιβάλλον, επισκευή κτιρίων) ενώ το 2016 το υπουργείο Οικονομίας αύξησε τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά 52%.

Απορρίμματα-λύματα

Στον τομέα της διαχείρισης υγρών αποβλήτων έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση έργων με 57 εκατ. ευρώ από πόρους του ΥΜΕΠΕΡΑΑ ,ενώ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων έχουν ήδη ενταχθεί έργα των 20,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, από το κεντρικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχουν εκχωρηθεί στην περιφέρεια, πόροι ύψους 33,8 εκατ. ευρώ για έργα διαχείρισης βιοαποβλήτων και οικιακών αποβλήτων.

Ύδρευση

Έχουν υποβληθεί σε πρόσκληση για τη μείωση των διαρροών και την τηλεμετρία, οι προτάσεις από φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα της πρόσκλησης αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα.

Πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη»

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν ολοκληρωθεί ήδη 3 έργα για μεταφορές συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα CEF-Transport 2014 – 2020 ενώ με συγχρηματοδότηση κατά 50% από το εθνικό σκέλος του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, υλοποιείται η μελέτη για τη νέα σιδηροδρομικής γραμμής Τοξότες Ξάνθη – Νέα Καρβάλη και τη σύνδεση με τον εμπορευματικό λιμένα Καβάλας με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.

Προγράμματα Διασυνοριακής Συνεργασίας (INTERREG)

Στο σύνολο τους, φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας INTERREG με παραπάνω από 37 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση έργων για το περιβάλλον, τον τουρισμό και τις μεταφορές.