Χαρίτσης: Στο επίκεντρο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής τίθεται η παραγωγική ανασυγκρότηση

Χαρίτσης: Στο επίκεντρο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής τίθεται η παραγωγική ανασυγκρότηση
Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμο Αλέξης Χαρίτσης μιλά σε συνέντευξη τύπου , Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016. Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο Υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου με θέμα τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο αναπλ. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κάνει λόγο σε άρθρο του για ένα εγχείρημα μοναδικό στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

Τον κρίσιμο ρόλο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής στη μεταμνημονιακή εποχή, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε άρθρο του στο περιοδικό HOT DOC. «Στόχος μας είναι να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, μία συλλογική προσπάθεια στην οποία κάθε κοινωνική και παραγωγική ομάδα θα αναγνωρίζει τον εαυτό της», τονίζει ο κ. Χαρίτσης.

«Καλούμαστε να διασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα ξαναζήσει κρίση σαν και αυτή των προηγούμενων ετών που τόσο πλήγωσε την κοινωνία», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, σημειώνοντας ότι «η παραγωγική κρίση προηγείται της δημοσιονομικής και είναι αυτή που, μαζί με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της περιόδου 2010 – 2014, οδήγησε στη χρεοκοπία».

Στο επίκεντρο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής, όπως τονίζει, «τίθεται η παραγωγική ανασυγκρότηση, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και σαφές χρονοδιάγραμμα για την ενίσχυση της βιομηχανίας και την αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα, με σχέδιο για την επέκταση και την αναβάθμιση των υποδομών και τη στήριξη κρίσιμων κλάδων της οικονομίας, με οριζόντιες παρεμβάσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και κυρίως, με στοχευμένα μέτρα για την αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού, προτάσσοντας την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Ο κ. Χαρίτσης κάνει λόγο για εγχείρημα μοναδικό στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, καθώς η Ελλάδα ουδέποτε είχε αναπτυξιακό σχέδιο. Υπογραμμίζει ότι η Αναπτυξιακή Στρατηγική προέκυψε μέσα από μία πλατιά και δημοκρατική διαβούλευση με τους παραγωγικούς και τοπικούς φορείς αλλά και την κοινωνία των πολιτών, κορυφαία στιγμή της οποίας ήταν τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, και τώρα θα τεθεί εκ νέου σε διάλογο προκειμένου να εμπλουτιστεί και να εξειδικευτεί.

«Για εμάς ωστόσο, η ανάπτυξη δεν είναι μία ουδέτερη τεχνοκρατική διαδικασία, όπως την εμφανίζουν οι ιδεολόγοι του νεοφιλελευθερισμού, αλλά ένα κεντρικό πολιτικό επίδικο γύρω από το οποίο συγκρούονται ανταγωνιστικές λογικές και συμφέροντα. Η κυρίαρχη νεοκλασική θεώρηση, που εκπροσωπεί η ΝΔ, προτάσσει την απορρύθμιση των αγορών, την απαξίωση της εργασίας και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας του κεφαλαίου» γράφει ο κ. Χαρίτσης.

Επισημαίνει στον αντίποδα την αριστερή προσέγγιση που θέτει την αναδιανομή ως συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης, τονίζοντας: «Η δίκαιη αμοιβή των εργαζομένων και η σταθερή και ποιοτική εργασία είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής και την κοινωνική συνοχή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας καταλήγει ότι σε αυτή τη σύγκρουση ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο και την Αριστερά δεν υπάρχει τρίτος δρόμος, σημειώνοντας ότι τα διλήμματα είναι αμείλικτα και πάνω σε αυτά θα κληθούν να τοποθετηθούν οι πολίτες αλλά και τα κόμματα το επόμενο διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ