Χαρίτσης: Βιώσιμη και διατηρήσιμη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Χαρίτσης: Βιώσιμη και διατηρήσιμη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μίλησε στη Λέσβο για την αναπτυξιακή στρατηγική για τη χώρα μετά το πέρας του μνημονίου.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή μάλιστα η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την βιωσιμότητα και διατηρισιμότητά της τα επόμενα χρόνια: ισχυρές τάσεις ενίσχυσης μεταποίησης, βιομηχανίας και εξαγωγικής δραστηριότητας». Αυτό δήλωσε από τη Λέσβο, στο πλαίσιο συνεδρίασης με θέμα «Αναπτυξιακή πολιτική, χρηματοδοτικά μέσα και δημόσια περιουσία», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Ανακοινώνοντας μια αναπτυξιακή στρατηγική για τη χώρα μετά το πέρας του μνημονίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε πως αυτή στηρίζεται σε τρεις άξονες:

Συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και θωρακίζει την οικονομία.

Αναπτυξιακή στρατηγική για την ώθηση της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται και αναπτύσσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες του παρελθόντος. Είναι το παραγωγικό μοντέλο που χρεοκόπησε πρώτο.

Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα παρεμβαίνει δυναμικά στη συζήτηση στην ΕΕ για την Πολιτική Συνοχή μετά το 2020, «διεκδικώντας, πέρα από την αύξηση του προϋπολογισμού της Πολιτικής Συνοχής, και τη διεύρυνση των κριτηρίων στην κατανομή των πόρων», επισημαίνοντας ότι ένα από τα πρέπει να είναι η νησιωτικότητα.

Συζήτηση στην Ευρώπη
Ο κ. Χαρίτσης δήλωσε αναφερόμενος στη νησιωτικότητα που «δεν είναι ένα θέμα που εξαντλείται στην Ελλάδα. Αφορά όλη την Ευρώπη, όπως υπενθύμισαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές των τελευταίων ετών».

«Αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγεται μία πολύ κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020. Των κονδυλίων δηλαδή που αφιερώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση της σύγκλισης μεταξύ των κρατών- μελών, την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων και την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας» σημείωσε ο ο αναπληρωτής Υυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και επισήμανε:

«Σε αυτή τη συζήτηση παρεμβαίνουμε δυναμικά διεκδικώντας, πέρα από την αύξηση του προϋπολογισμού της Πολιτικής Συνοχής, και τη διεύρυνση των κριτηρίων στην κατανομή των πόρων. Ενα από αυτά τα κριτήρια πρέπει να είναι η νησιωτικότητα. Πιέζουμε ώστε περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι να κατευθυνθούν στα νησιά και να εκπονηθούν στοχευμένες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυσή τους», κατέληξε.