Χαρπαντίδης: Στην Παπαστράτος αλλάζουν πολλά, αλλά μερικά πράγματα μένουν αναλλοίωτα

Χαρπαντίδης: Στην Παπαστράτος αλλάζουν πολλά, αλλά μερικά πράγματα μένουν αναλλοίωτα
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Χρήστος Χαρπαντίδης μιλάει στην παρουσίαση της νέας επένδυσης της εταιρείας για την παραγωγή του νέου καπνικού προϊόντος IQOS στην ελληνική αγορά, σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Για τη σελίδα που γυρίζει η Παπαστράτος και την έως τώρα πορεία του ΙQOS στην Ελλάδα μιλάει στο NEWS24/7 ο Πρόεδρος και CEO της εταιρείας.

Κωστής Χριστοδούλου

Φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια παρουσίας στην Παπαστράτος. Έχοντας αρχικά αρμοδιότητες για αγορές όπως αυτή της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας μετακινήθηκε στα κεντρικά της Philip Morris International στην Λωζάνη, για να εργαστεί σε υψηλόβαθμες θέσεις στα τμήματα Στρατηγικής Πωλήσεων και Καινοτόμων Προϊόντων, για να επιστρέψει, πριν από δύο περίπου χρόνια, στην Ελλάδα ως επικεφαλής του Ομίλου.

Ο λόγος για τον Χρήστο Χαρπαντίδη τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παπαστράτος, που θα συνδέσει το όνομα του με την μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία του ομίλου, αυτή με την διακοπή παραγωγής τσιγάρων και την μετάβαση του σε μία νέα εποχή. Για αυτή την σημαντική αλλαγή αλλά και για προβλήματα της καπνοβιομηχανίας και την πορεία του IQOS στην Ελλάδα μιλάει σήμερα στο NEWS24/7.

Η Παπαστράτος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης μιας σημαντικής επένδυσης η οποία θα αλλάξει ριζικά το DNA της. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα από αυτή την εξέλιξη;

Στην Παπαστράτος αλλάζουν πολλά, αλλά μερικά πράγματα μένουν αναλλοίωτα εδώ και 86 ολόκληρα χρόνια. Η εμπιστοσύνη που χτίσαμε γύρω από το όνομά μας, η στήριξη στην ελληνική οικονομία, η έμφαση που δίνουμε στην ποιότητα των προϊόντων και των πρώτων υλών, η δέσμευση να δημιουργούμε αξία για όσο το δυνατόν περισσότερους, είναι στοιχεία του DNA μας και δεν τα αλλάζουμε. Δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε.

Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό στάδιο, σε μια φάση μετεξέλιξης. Η Παπαστράτος, μετά από 9 σχεδόν δεκαετίες, σταματά να παράγει τσιγάρα. Περνάμε στην παραγωγή μιας νέας γενιάς καινοτόμων καπνικών προϊόντων. Μεγαλώνουμε την παραγωγή μας. Γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο. Δημιουργούμε 400 νέες θέσεις εργασίας.

Κάνουμε την Ελλάδα το 3 κέντρο παγκοσμίως στην παραγωγή των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS. Όλα αυτά, εκτός από μια μεγάλη επένδυση, απαιτούν και μια τεράστια εσωτερική αλλαγή. Αλλαγή όχι ανθρώπων αλλά νοοτροπίας και τρόπου δουλειάς. Πιστεύουμε όμως πολύ σε αυτή τη μετεξέλιξη και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και σε αυτό το πεδίο.

 

Έχοντας εργαστεί για χρόνια στην παραδοσιακή καπνοβιομηχανία ποιο είναι το στοιχείο που θα σας λείψει από την αλλαγή αυτή.

Η παραδοσιακή καπνοβιομηχανία για μένα είναι σαν την μπάλα που κρατάει ένα μικρό παιδί. Μπορεί να είναι σκονισμένη, παλιοκαιρισμένη και οι ραφές της να είναι ταλαιπωρημένες, αλλά οι στιγμές χαράς που έχει προσφέρει, τα χαμόγελα στα γκολ και η αγωνία για το αποτέλεσμα του αγώνα είναι συναισθήματα αναντικατάστατα. Έφτασε, όμως, ο καιρός της «ενηλικίωσης» για την καπνοβιομηχανία. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο χωρίς τον καπνό του τσιγάρου και εργαζόμαστε σκληρά για να το πετύχουμε. Δίνοντας λοιπόν μια άμεση απάντηση, δεν θα μας λείψει τίποτα. Οι πρώτες ύλες θα παραμείνουν ίδιες, όπως σταθερή παραμένει και η σχέση μας με την ελληνική καπνοπαραγωγή. Ωστόσο, η τεχνολογία και οι επιστημονικές εξελίξεις μας επιτρέπουν πλέον να κάνουμε το επόμενο βήμα ή, αν θέλετε, ένα άλμα προς το μέλλον.

Αφού πλέον θα παράγει μόνο ράβδους καπνού, για πρώτη φορά στην ιστορία της η Παπαστράτος θα εισάγει το σύνολο των τσιγάρων της. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η ανάγκη για εισαγωγές τα επόμενα χρόνια;

Σήμερα παράγουμε 12 δισεκατομμύρια τσιγάρα το χρόνο και το 40% περίπου της παραγωγής μας μένει στην εγχώρια κατανάλωση. Όσο οι καταναλωτές αφήνουν το παραδοσιακό τσιγάρο και στρέφονται προς την καλύτερη εναλλακτική που λέγεται IQOS, τόσο θα μειώνεται η ανάγκη εισαγωγής τσιγάρων στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να υπολογίσει με μολύβι και χαρτί από τώρα, καθώς μιλάμε για ένα νέο προϊόν, όμοιο του οποίου δεν υπάρχει σήμερα στην αγορά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr