Χάρτης ευρωεκλογών: Ποιοι ψηφίζουν σήμερα, πώς αλλάζουν οι έδρες κάθε χώρας μετά το Brexit

Χάρτης ευρωεκλογών: Ποιοι ψηφίζουν σήμερα, πώς αλλάζουν οι έδρες κάθε χώρας μετά το Brexit
epa07522796 A man walks in to the European Commission in Brussels, Belgium, 23 April 2019. The European Union elections will take place from 23 - 26 May 2019. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Κοινοβούλιο παρέχει επικαιροποιημένα στοιχεία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη διαδικασία των εκλογών.

Ξεκινούν σήμερα οι ευρωεκλογές, αρχής γενομένης από την Ολλανδία και τη Βρετανία. Αύριο, η συνέχεια θα δοθεί στην Ιρλανδία. Ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εκλογές παρέχει τακτικές ενημερώσεις για τους πολίτες, τις εκλογικές περιφέρειες και τους υποψηφίους σε κάθε κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών για το πώς μπορεί να ψηφίσει κάποιος από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους κανόνες που εγκρίθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, οι 27 από τις 73 θέσεις που κατέχει η χώρα θα μοιραστούν και οι υπόλοιπες 46 θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση δημιουργίας πανευρωπαϊκών καταλόγων υποψηφίων ή στην περίπτωση που ενταχθεί στην Ένωση μια νέα χώρα.

Έτσι, ο αριθμός των ευρωβουλευτών μετά το Brexit και τις εκλογές του 2019 θα μειωθεί στους 705. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να είναι μέλος της ΕΕ στις 2 Ιουλίου, η υφιστάμενη δομή (με 751 ευρωβουλευτές) θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την αποχώρησή του.

Όπως θα δείτε παρακάτω, για τη χώρα μας δεν αλλάζει κάτι, διατηρώντας τον αριθμό εδρών στις 21. Τη μεγαλύτερη αύξηση σε έδρες θα έχουν Ισπανία και Γαλλία με συν 5 έκαστη. Δύο παραπάνω κερδίζει η Ιρλανδία και τρεις η Ολλανδία. Καμία χώρα δεν χάνει σε αριθμό, ευρωβουλευτές της. Η αναδιανομή ακολουθεί τον κανόνα της φθίνουσας αναλογικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρότερες σε πληθυσμό χώρες, έχουν λιγότερους ευρωβουλευτές.

Πώς κατανέμονται οι θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το Brexit:

Ποιοι ψηφίζουν σήμερα και ποιοι τις επόμενες μέρες:

Πώς ανακοινώνονται τα αποτελέσματα

Δεν επιτρέπεται να ανακοινωθούν αποτελέσματα πριν κλείσουν οι κάλπες σε όλη την ΕΕ, κάτι που αναμένεται αργά το βράδυ της Κυριακής.

Η καταμέτρηση στην Αγγλία και την Ουαλία θα ξεκινήσει πριν από τις 22.00 (τοπική ώρα) της Κυριακής, σε κάποιες περιοχές της Σκοτίας θα ξεκινήσει λίγο αργότερα. Στις νήσους που είναι δυτικά της Σκοτίας δεν γίνεται καταμέτρηση τις Κυριακές, άρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι γνωστό πριν από τη Δευτέρα. Η καταμέτρηση στη Βόρεια Ιρλανδία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 27 Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσει 1-2 ημέρες.

Η Βρετανία συμμετέχει στις ευρωεκλογές διότι καθυστέρησε την ημερομηνία της εξόδου της από την ΕΕ, αλλά οι ευρωβουλευτές της θα αποχωρήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν επισυμβεί το Brexit. Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές που θα εκλεχθούν, θα παραμείνουν μέχρι να φύγουν χωρίς να έχουν δικαίωμα λήψης αποφάσεων.

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες δείχνουν νίκη του Nigel Farage, ηγέτη του κόμματος “Brexit”, με ποσοστά από 31% έως 34%

Θυμίζουμε ότι σήμερα, το Κοινοβούλιο έχει 751 ευρωβουλευτές, που είναι ο μέγιστος αριθμός, σύμφωνα με τη Συνθήκη της ΕΕ.

Διευκρινίζεται ωστόσο πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που να καθορίζει τον αριθμό των ευρωβουλευτών κάθε χώρας, μόνο γενικοί κανόνες που καθορίζονται από το Άρθρο 14 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι πριν από κάθε ευρωεκλογές, οι αρχηγοί των κρατών μελών πρέπει να το αποφασίζουν.

Μετά από την ψηφοφορία στην ολομέλεια, η πρόταση κατατίθεται στους αρχηγούς των κρατών μελών, οι οποίοι πρέπει να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση. Στη συνέχεια, το ΕΚ δίνει την τελική έγκριση.

Μετά τις εκλογές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συγκροτηθεί σε σώμα και θα συνεδριάσει στο Στρασβούργο για πρώτη φορά στις 2 Ιουλίου.

Μέχρι τότε, όλοι οι άμεσα εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των Ευρωπαίων θα έχουν επιλέξει, μέσω του πολιτικού τους κόμματος, την ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα στην οποία θα εγγραφούν. Κάθε ευρωβουλευτής δεν μπορεί να εγγραφεί παρά μόνο σε μία ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα, ήτοι στην κοινοβουλευτική ομάδα ενός ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος, ανάλογα με τη γενική πολιτική του τοποθέτηση και όχι ανάλογα με την εθνικότητά του.