Χάρβαρντ και ΜΙΤ εναντίον του Τραμπ: Θέλει να διώξει τους ξένους φοιτητές

Χάρβαρντ και ΜΙΤ εναντίον του Τραμπ: Θέλει να διώξει τους ξένους φοιτητές
epa05651403 A student works while sitting in the waning sun near the end of the day on the Harvard University Campus in Cambridge, Massachusetts, USA 28 November 2016. Temperatures in the region rose to nearly 50F (10C) with mostly sunny skies. EPA/CJ GUNTHER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακόμα και κολοσσούς του παγκόσμιου ακαδημαϊκού κόσμου όπως το Χάρβαρντ και το MIT κατάφερε να στρέψει εναντίον του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, τα εμβληματικά πανεπιστήμια ΜΙΤ και Χάρβαρντ θα ζητήσουν περιοριστικά μέτρα για να εμποδίσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εκδώσει νέες οδηγίες για την χορήγηση φοιτητικής βίζας μέσω των οποίων θα οδηγηθούν εκτός της χώρας ξένοι φοιτητές.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (06.07.2020) ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένους φοιτητές να παραμείνουν στις ΗΠΑ εάν τα πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν αποφασίσουν, εξαιτίας των ανησυχιών που εγείρει η πανδημία του κορωνοϊού, να παραδίδονται μαθήματα αποκλειστικά μέσω διαδικτύου όταν ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα χορηγεί βίζες σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα (σπουδών) που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου και η συνοριοφυλακή δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια», διεμήνυσε η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία, η γνωστή πλέον ICE (Immigration and Customs Enforcement (η οποία είναι αρμόδια για τη μετανάστευση και τα τελωνεία.

Όσο για τους φοιτητές που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ; «Θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, ή να λάβουν άλλα μέτρα, όπως να μετεγγραφούν σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής που απολαύουν». Αν όχι, ρισκάρουν να «αντιμετωπίσουν διαδικασία απέλασης», ξεκαθάρισε η ICE.

Όταν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιλέγουν «υβριδικό» μοντέλο λειτουργίας, θα πρέπει να φροντίζουν οι ξένοι σπουδαστές που φοιτούν σε αυτά να εγγράφονται στον μέγιστο αριθμό μαθημάτων που παραδίδονται με φυσική παρουσία, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό δεν αφορά όσους σπουδάζουν αγγλικά ή παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Το μέτρο αφορά τις βίζες F1 (ακαδημαϊκές σπουδές) και M1 (επαγγελματική κατάρτιση). Περίπου 1,2 εκατ. φοιτητές και σπουδαστές διέθεταν τέτοιες βίζες τον Μάρτιο, στην πλειονότητά τους Ασιάτες (υπήκοοι Κίνας, Ινδίας, Νότιας Κορέας), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Όπως και η υπόλοιπη χώρα, τα αμερικανικά πανεπιστήμια, το 5,5% των φοιτητών στα οποία κατά μέσον όρο είναι υπήκοοι ξένων χωρών και οι σχολές τους εξαρτώνται κατά πολύ από τα δίδακτρα που καταβάλλουν, έκλεισαν τον Μάρτιο και κλίνουν προς τις παραδόσεις μαθημάτων μέσω Διαδικτύου, για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Ελλείψει αποδεδειγμένα αξιόπιστου και αποτελεσματικού εμβολίου, ορισμένα, όπως το πανεπιστήμιο της πολιτείας της Καλιφόρνιας ή το Χάρβαρντ, ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα θα παραδίδονται 100% ψηφιακά το προσεχές εξάμηνο, ακόμα και στους φοιτητές που ζουν στις πανεπιστημιουπόλεις τους ή σε φοιτητικές εστίες τους.