Οι «χασάπηδες» της τρόικας

Οι «χασάπηδες» της τρόικας

«Κοινωνικό τσουνάμι» προκάλεσαν τα Μνημόνια όπου εφαρμόστηκαν, σύμφωνα με τους εισηγητές της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου.

Ιδιαίτερα αιχμηρή για την τρόικα και τις μεθόδους που ακολούθησε σε χώρες όπου εφαρμόστηκε το Μνημόνιο και η συνταγή λιτότητας, ήταν οι εισηγητές της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της.  Σύμφωνα με έναν από τους ευρωβουλευτές, τον Ισπανό Αλεχάνδρο Θέρκας , «κοινωνικό τσουνάμι» προκάλεσαν τα Μνημόνια σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία. «Αυτές οι χώρες έχουν αντιμετωπίσει εκρηκτική αύξηση της ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ, μαζική εξαφάνιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και αύξηση του πληθυσμού που ζει στο όριο της φτώχειας, ιδίως μεταξύ των παιδιών». Η γνωμοδότηση αναμένεται να ενσωματωθεί στο πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής για τον ρόλο της τρόικας στις τέσσερις χώρες του Μνημονίου.

Διαβάστε: Χωρίς φραγμό η αύξηση των ανέργων – Νέο ευρωπαϊκό «ρεκόρ»

Όπως ανέφερε ο Ισπανός ευρωβουλευτής , μέσα σε μία τετραετία χάθηκαν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις τέσσερις αυτές χώρες, ενώ ο Θέρκας διαπιστώνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι έχουν «αχρηστευθεί» εξαιτίας της ανεργίας.
Ακόμη ο Ισπανός εισηγητής ζητεί να γίνει λεπτομερής καταγραφή από την Κομισιόν της ζημιάς που έχει προκληθεί στα συστήματα κοινωνικής προστασίας και να επιδιωχθεί η αποκατάστασή τους με την αύξηση του προγράμματος εγγύησης για τους νέους – αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα εγγύησης έχει 6 δισ. στο ταμείο και η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ζητεί να τριπλασιαστεί το νούμερο στα 20 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Η τρόικα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο μαχητικός βουλευτής που ανήκει στην πτέρυγα των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου στα πολλά λάθη της τρόικας και κυρίως στις περικοπές εργασίας, τόνισε ότι έδρασε περισσότερο σαν «χασάπης που κόβει με μεγάλο μαχαίρι μεγάλα κομμάτια κρέατος, παρά σαν χειρούργος που γνωρίζει την ανατομία και είναι πολύ προσεκτικός στο τι μπορεί να κόψει».

Σύμφωνα με τον εισηγητή Θέρκας έχουν γίνει πολλά λάθη από την πλευρά της τρόικας στα χρονοδιαγράμματα που έθεσαν για τις μεταρρυθμίσεις και συγχρόνως υποτιμήθηκαν οι κοινωνικές τους επιπτώσεις, ενώ συγχρόνως δεν προβλέφθηκε σωστά «η κατάρρευση της ζήτησης». Ο Θέρκας δήλωσε ότι οι χώρες αυτές χρειαζόντουσαν να μπούνε σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Η κριτική του είναι ότι τα «χέρια των χωρών αυτών ήταν δεμένα, χωρίς να μπορούν οι ίδιες να επιλέξουν τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν να κάνουν».

Συγχρόνως χθες στο ευρωκοινοβούλιο το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουάτ Κερ, δήλωνε στη διερευνητική επιτροπή για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες προγράμματος της Ευρώπης «να μην κατηγορείτε τον πυροσβέστη για τη ζημιά από την πυρκαγιά». Ο κ. Κερ παραδέχθηκε ότι μπορεί να έγιναν λάθη στον χειρισμό της τρόικας αλλά παρόλα αυτά «οι χώρες θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση χωρίς την τρόικα.

Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται η ψηφοφορία για τα αποτελέσματα της διερευνητικής επιτροπής για τον ρόλο της τρόικας στις τέσσερις χώρες του Μνημονίου.

Διαβάστε επίσης: «Η τρόικα είναι ο Κέρβερος που κρατά την Ελλάδα φυλακισμένη στον Άδη»