ChatGPT VS ταλέντο – Ποιος θα κερδίσει;

ChatGPT VS ταλέντο – Ποιος θα κερδίσει;
PRODUCTION - 26 July 2023, Baden-Württemberg, Karlsruhe: Students at a high school sit in front of a laptop and use an AI tool. A class at Lessing Gymnasium used artificial intelligence to work on Büchner's drama fragment "Woyzeck". Students worked together with the AI on tasks related to the text. Photo: Philipp von Ditfurth/dpa (Photo by Philipp von Ditfurth / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Τι δείχνει η νέα έρευνα της ManpowerGroup για το ταλέντο στον Κόσμο της Απασχόλησης.

Μπορεί η έλευση του ChatGPT, η συνεχής ανάπτυξη του Metaverse ή των αλγορίθμων που επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας να έχουν αρχίσει να ενδυναμώνουν την παρουσία τους στον χώρο του επιχειρείν – διότι προς το παρόν η επένδυση σε αυτούς τους τομείς είναι ακριβό σπορ που λίγοι έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν οικονομικά – εντούτοις δημιουργούνται αρκετά ερωτηματικά αναφορικά με το κατά πόσο η αυτοματοποίηση που παρέχουν είναι σε θέση να υποκαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα.

Μπροστά στην εξοικονόμηση κόστους και χρόνου και τον κίνδυνο έλλειψης δημιουργικότητας κρίνεται αναγκαία η διατήρηση μιας στοιχειώδους ισορροπίας που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν την αναπτυξιακή τους πορεία, συντηρώντας ταυτόχρονα το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό. Άλλωστε όπως υπογραμμίζει νέα έκθεση της ManpowerGroup για τις τάσεις στον κόσμο της απασχόλησης για το 2023, με τίτλο “Η Νέα Ανθρώπινη Εποχή”, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι αν βασιστούμε εξ’ ολοκλήρου στις μηχανές και την τεχνολογία, θα έχουμε όλοι τα ίδια αποτελέσματα, προϊόντα και δραστηριότητες. Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι πως, παρά την αυξανόμενη ψηφιοποίηση που συντελείται στον χώρο της εργασίας και του ανθρώπινου δυναμικού, οι άνθρωποι παραμένουν το καταλυτικό στοιχείο για το μέλλον.

Εστιάζοντας στις τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας και επηρεάζουν τους εργοδότες της εποχής μας και τους ανθρώπους που απασχολούν, η ομάδα της ManpoerGroup επισημαίνει τα εξής:

Εναλλαγή των δημογραφικών δεδομένων

Η άνοδος της Γενιάς Ζ στο ανθρώπινο δυναμικό οδήγησε τις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τον τρόπο που εξυπηρετούν τους νεότερους εργαζόμενους. Οι εργοδότες χρειάζεται να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των εργαζομένων της Γενιάς Ζ, οι οποίοι θα αποτελέσουν το 27% του ανθρώπινου δυναμικού έως το 2025. Η εν λόγω γενιά ανεβάζει συνεχώς τον πήχη σε θέματα διαφορετικότητας, ισότητας, ένταξης και ανήκειν, ενώ ταυτόχρονα δείχνει μεγάλη ευαισθησία για την κλιματική αλλαγή

Ωστόσο, παρά τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση των ανθρώπων της Γενιάς Ζ στο ανθρώπινο δυναμικό, παρατηρείται σοβαρή έλλειψη ταλέντου, καθώς μεγάλο μέρος των ηλικιωμένων εργαζομένων φτάνει στην ηλικία της συνταξιοδότησης καθημερινά. Χώρες με υψηλούς ρυθμούς πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως η Γαλλία και η Ελβετία, αντιμετωπίζουν αυτή την έλλειψη. Ως αποτέλεσμα, οι εργοδότες πρέπει να επανεκπαιδευτούν για να προσδιορίσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα καθώς μόλις το 19% των διευθυντών προσλήψεων επιδιώκουν ενεργά να προσλάβουν συνταξιούχους που επιθυμούν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Αυτό δείχνει ότι η εστίαση μόνο σε μια ηλικιακή ομάδα ή δημογραφικό σύνολο θα περιορίσει σοβαρά τη δυνατότητα μιας επιχείρησης να βρει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και να βρει τα ταλέντα.

Δικαίωμα στην ατομική επιλογή

Μετά την πανδημία, οι εργαζόμενοι αναζητούν εργοδότες που αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν ενεργά μια πιο υγιή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι (81%) λένε ότι η πανδημία επηρέασε τον τρόπο που σκέφτονται για την εργασία, ενώ τρεις στους 10 εργαζόμενους και σχεδόν το ήμισυ (42%) των millennials επιθυμούν μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη σημασία του τι επιθυμούν οι εργαζόμενοι σήμερα, περισσότερο από τους έξι στους 10 (66%) αισθάνονται ότι οι εργοδότες τους έχουν όλη τη δύναμη να αποφασίσουν που και πώς θα εργάζονται.

Ζωτικής σημασίας είναι και τα θέματα του φύλου. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια γυναίκες αποχώρησαν από την εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πολλές γυναίκες έχουν πλέον νέες προτεραιότητες στη ζωή τους, και οι προσδοκίες στην εργασία δεν ταιριάζουν απαραίτητα με αυτόν τον τρόπο ζωής.

Αυτό που μετράει για τους εργαζομένους είναι οι επιλογές που θέλουν να έχουν για το πότε, πού και πώς εργάζονται.

Υιοθέτηση τεχνολογίας

Τεχνολογία και καινοτομία είναι δύο λέξεις που ακούμε πολύ συχνά στον κόσμο της εργασίας. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι (63%) αναγνωρίζουν ότι η τεχνολογία έχει βελτιώσει τον τρόπο που δουλεύουν, ενώ από την πλευρά τους οι οργανισμοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της τεχνολογίας για να επαναπροσδιορίσουν -όχι να απανθρωποποιήσουν- τον χώρο εργασίας.

Καθώς η τεχνολογία βοηθά να ξεπεραστούν εμπόδια στον χώρο εργασίας και την προσβασιμότητα, οι εργοδότες πρέπει να αναγνωρίσουν τα οφέλη της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού τους χάρη στην τεχνολογία. Με αυτόν τον τρόπο, θα ανοίξουν έναν κόσμο δυνατοτήτων για να βρουν νέους καινοτόμους τρόπους εργασίας στα επόμενα χρόνια.

Καταλύτης η διαρκής απόκτηση δεξιοτήτων

Οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι πάντα ήταν υψηλά επιθυμητοί, αλλά σήμερα η ζήτηση είναι πιο έντονη από ποτέ, με το 75% των εταιρειών παγκοσμίως να αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων. Όλοι θέλουν να προσλάβουν εργαζόμενους από την τοπική αγορά εργασίας, ωστόσο η πραγματικότητα είναι παγκόσμια. Από την Αμερική έως την Ασία και από την Αφρική έως την Ευρώπη, τα εξειδικευμένα ταλέντα βρίσκονται σε μεγάλη διασπορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον Δείκτη Συνολικού Ανθρώπινου Δυναμικού (TWI) της ManpowerGroup Talent Solutions, οι τρεις κορυφαίες συνολικές αγορές για εξειδικευμένα ταλέντα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς.

Η έρευνα τονίζει πως η τεχνολογία μπορεί να είναι ο μεγάλος «καταλύτης», όμως οι άνθρωποι εξακολουθούν να καθορίζουν και να διαμορφώνουν το μέλλον. Διαθέτουν την ευελιξία να προσαρμόζονται σε νέες τεχνολογίες και καλύτερους τρόπους εκτέλεσης των πραγμάτων. Το δε μήνυμα που στέλνει η μελέτη είναι πως στη Νέα Ανθρώπινη Εποχή που μπαίνουμε σταδιακά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τα ψηφιακά εργαλεία για να ενισχύσουν τις ανθρώπινες συνδέσεις και να είναι πιο παραγωγικοί. Με το να βοηθάμε τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μελλοντική εργασία που είναι πιο κοντά σε αυτό που επιθυμούν οι εργαζόμενοι του μέλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: