Χάθηκε η επαφή με αεροσκάφος της εταιρείας Air Asia

Χάθηκε η επαφή με αεροσκάφος της εταιρείας Air Asia

Ο πιλότος του αεροσκάφους της Air Asia είχε ζητήσει να αποκλίνει από την πορεία πτήσης.

Αεροσκάφος της μαλαισιανής εταιρίας χαμηλού κόστους AirAsia εξαφανίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί ενώ πετούσε μεταξύ της Ινδονησίας και της Σιγκαπούρης με 161 επιβαίνοντες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών στη Τζακάρτα.

«Η Τζακάρτα έχασε τον έλεγχο με το αεροπλάνο μεταξύ Σουραμπάγιας και Σιγκαπούρης στις 07.55 τοπική ώρα», δήλωσε ο Τζ.Α. Μπαράτα.

Η πτήση QZ8501 είχε αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο Τζουάντα στη Σουραμπάγια, στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας και αναμενόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σάνγκι της Σιγκαπούρης στις 08.30 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης πολιτικής αεροπορίας της Σιγκαπούρης, η επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε στον εναέριο χώρο της Ινδονησίας, «200 ναυτικά μίλια (περί τα 350 χλμ). νοτιοανατολικά της μεθορίου μεταξύ των Περιοχών Πληροφόρησης Πτήσεων της Τζακάρτας και της Σιγκαπούρης».

Στο αεροσκάφος βρίσκονται συνολικά 161 άνθρωποι, 155 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος.

Πρόκειται για 149 πολίτες της Ινδονησίας, 3 Κορεάτες, έναν πολίτη από τη Σιγκαπούρη, έναν Βρετανό και έναν υπήκοο από τη Μαλαισία όπως μετέδωσε πριν από λίγο η κρατική τηλεόραση της Ινδονησίας. Μεταξύ των επιβατών είναι 16 παιδιά και ένα βρέφος.

Το στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών Χάντι Μουστοφά δήλωσε ότι το αεροσκάφος πριν χάσει την επαφή του με το κέντρο εναέριας κυκλοφορίας είχε ζητήσει να ακολουθήσει μια ασυνήθιστη εναέρια διαδρομή. Το αεροσκάφος έπρεπε να προσγειωθεί στις 08:00 π.μ. τοπική ώρα στη Σιγκαπούρη και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης στον πίνακα αφίξεων αναγράφεται η λέξη «καθυστέρηση».

Η αεροπορική εταιρία AirAsia δήλωσε σήμερα ότι «ο πιλότος είχε ζητήσει να αποκλίνει από την πορεία πτήσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών» που επικρατούσαν, σε μήνυμα στο λογαριασμό της στο Facebook. «Η επικοινωνία με το αεροσκάφος χάθηκε ενώ ήταν ακόμα υπό τον έλεγχο των ινδονησιακών Αρχών εναέριας κυκλοφορίας», πρόσθεσε η AirAsia.

Η AirAsia ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση διάσωσης είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του αεροσκάφους. «Επί του παρόντος δυστυχώς δεν έχουμε καμιά πληροφορία για την κατάσταση των επιβατών και των μελών του πληρώματος», αναφέρει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την εξαφάνιση της πτήσης QZ8501 της Airasia και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση, ανακοίνωσε σήμερα ο Ερικ Σουλτς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται με την οικογένειά του στη Χαβάη για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Το 2014 θα μείνει μια μαύρη χρονιά στην ιστορία της αεροπορίας της Μαλαισίας με την απώλεια δύο αεροσκαφών των εθνικών αερογραμμών Malaysia Airlines.

Στις 8 Μαρτίου, η πτήση MH370 εξαφανίστηκε λίγο μετά την απογείωσή της από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες. Η εξαφάνισή της παραμένει ανεξήγητη μέχρι σήμερα. Το αεροπλάνο φέρεται να συνετρίβη στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, όταν πλέον τα καύσιμά του είχαν εξαντληθεί.

Στις 17 Ιουλίου, ένα άλλο Μπόινγκ της Malaysia Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Άμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ, εξερράγη εν πτήσει, κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε από πύραυλο ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 298 άτομα, ανάμεσα τους 193 Ολλανδοί.

Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αεροπορικές μεταφορές για τις συνδέσεις ανάμεσα στα 17.000 νησιά της, παρουσιάζει –σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της– μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ασία στον τομέα της ασφάλειας της αεροπορίας.

Το αμερικανικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών λέει πως είναι έτοιμο να βοηθήσει στον εντοπισμό του αεροπλάνου

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) των ΗΠΑ παρακολουθεί την κατάσταση με την αγνοούμενη πτήση QZ8501 της ινδονησιακής εταιρείας AirAsia και είναι έτοιμο να βοηθήσει τις ινδονησιακές αρχές αν χρειαστεί, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της εν λόγω υπηρεσίας, ενώ η εταιρεία Airbus ανακοίνωσε πως το αεροπλάνο που αγνοείται είχε παραδοθεί στην AirAsia το 2008 και είχε καταγράψει 23.000 ώρες πτήσης στη διάρκεια 13.600 πτήσεων.

Η AirAsia ανακοίνωσε πως το αεροπλάνο είχε υποβληθεί στην τελευταία προγραμματισμένη συντήρησή του στις 16 Νοεμβρίου.

Ακόμα, έτοιμες να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αεροσκάφους της ινδονησιακής εταιρείας AirAsia είναι οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το State Department.

“Οι αρχές στην περιοχή ηγούνται των ερευνών εντοπισμού του αγνοούμενου αεροπλάνου. Όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν με όποιο τρόπο χρειαστεί”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται εξάλλου ότι κανένας από τους 155 επιβάτες της πτήσης δεν ταξίδευε με αμερικανικό διαβατήριο.