Χατζηδάκης: Έλεγχοι των επιχειρήσεων κατά τη λειτουργία, όχι κατά την ίδρυση

Χατζηδάκης: Έλεγχοι των επιχειρήσεων κατά τη λειτουργία, όχι κατά την ίδρυση

Επέκταση της αυτόματης αδειοδότησης πέρα από τις επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Επέκταση της αυτόματης αδειοδότησης και πέρα από τις επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το απόγευμα στην ημερίδα του ΣΕΒ για τη βιομηχανική πολιτική.

Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει την εφαρμογή του εργαλείου της αυτοσυμμόρφωσης για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα επιτρέπεται να ξεκινούν τη λειτουργία τους με μια υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Οι έλεγχοι θα γίνονται όπως είπε ο υπουργός «όχι κατά την ίδρυση και στα χαρτιά, αλλά κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, δηλαδή στην πράξη, και συχνά μάλιστα από πιστοποιημένους, τρίτους φορείς» ενώ η νέα διαδικασία θα εφαρμοστεί όχι μόνο για τις επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης αλλά και υψηλότερης όχλησης.

Διαβάστε ακόμη: ΣΕΒ: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα το 2013

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις επόμενες πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενιαίου φορέα εξωστρέφειας και του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, την εφαρμογή της στρατηγικής για τα logistics, την υλοποίηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για ενίσχυση του ανταγωνισμού σε τρόφιμα, λιανικό εμπόριο, τουρισμό και οικοδομικά υλικά, την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ και το Σχέδιο για την Καινοτομία και τη Νέα Επιχειρηματικότητα που θα περιλαμβάνει μια σειρά από θεσμικές αλλαγές αλλά και συγκεκριμένες δράσεις όπως το Δίκτυο Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χ. Κυριαζής τόνισε από την πλευρά του ότι πρέπει να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος καθώς για μια ολόκληρη γενιά, η εγκατάλειψη της βιομηχανίας και ο αρνητισμός απέναντι στην επιχειρηματικότητα, είχαν ριζώσει βαθειά στην νοοτροπία της Πολιτείας, στους νόμους, στις διαδικασίες, στον δημόσιο διάλογο και τις πολιτικές προτεραιότητες. Το αποτέλεσμα είναι ότι η βιομηχανική βάση στην Ελλάδα είναι αναλογικά ακόμη μικρότερη από ό,τι στην Ευρώπη, λιγότερο από 10% του ΑΕΠ έναντι 15% της Ευρώπης που με τη σειρά της έχει βάλει στόχο το 20%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ