Χέρμαν βαν Ρομπέι: Ο Βαρουφάκης κόστισε στην Ελλάδα δεκάδες δισ. ευρώ

Χέρμαν βαν Ρομπέι: Ο Βαρουφάκης κόστισε στην Ελλάδα δεκάδες δισ. ευρώ
epa05260156 Former President of the European Council Herman Van Rompuy attends a conference titled 'The state of the European Union and the way forward' in the Italian Chamber of Deputies in Rome, Italy, 15 April 2016. EPA/GIUSEPPE LAMI

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πολιτικός έπαιζε προσωπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας.

Σφοδρή επίθεση με βαριές κατηγορίες εξαπέλυσε ο Χέρμαν βαν Ρομπέι στον Γιάνη Βαρουφάκη, κατηγορώντας τον ότι με τις επιλογές του κόστισε στην Ελλάδα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ο ανεύθυνος υπουργός Οικονομικών (σ.σ Βαρουφάκης) χάλασε το παιχνίδι, αλλά κατέστρεψε μαζί και την εικόνα της Ελλάδας για να χτίσει τη δική του» δήλωσε στην Καθημερινή ο Βέλγος πολιτικός. «Στοίχισε στη χώρα δισεκατομμύρια ευρώ… δεκάδες δισεκατομμύρια!» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Χέρμαν βαν Ρομπέι, το 2012 το ελληνικό πρόβλημα ήταν απειλή για την Ευρωζώνη όχι όμως και το 2015. Σίγουρα, τότε θα την επηρέαζα αλλά δεν θα ήταν η αιτία για την κατάρρευσή της, υποστηρίζει. Για τον Ρομπέι, αυτό ήταν που δεν καταλάβαινε ο κ. Τσίπρας τότε. «Δεν υπολόγισε σωστά ο κ. Τσίπρας εξαιτίας της έλλειψης διεθνούς εμπειρίας, νόμιζε ότι οι αριστερές κυβερνήσεις θα τον στηρίξουν.

Για αυτό και πήγαινε στο Παρίσι και στη Ρώμη μόλις εκλέχτηκε για να αποσπάσει στην στήριξη των Σοσιαλιστών αλλά στην πραγματικότητα ήταν αντίπαλος των παραδοσιακών σοσιαλιστικών κομμάτων» αναφέρει. Και προσθέτει: «Ήταν τελείως λάθος οι υπολογισμοί.»

Νευρίασα πολύ όταν ανακάλυψα το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος στις αρχές του 2010 και με τους Έλληνες που επέτρεψαν τον (δημοσιονομικό) εκτροχιασμό, αλλά και με τους Ευρωπαίους που ήταν σε απόλυτη αδράνεια, είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπέι.

«Τίποτα δεν είχε γίνει στην Ελλάδα για να διορθωθεί το έλλειμμα του 15%. Όταν σε μια χώρα υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στις τρέχουσες συναλλαγές και ζει πέρα από τις πραγματικές δυνατότητές της αυτή είναι η πραγματική φτωχοποίησή της», υποστηρίζει.