Χιλή: Δεν παραιτείται ο πρόεδρος Πινιέρα παρά την επιμονή των διαδηλωτών

Χιλή: Δεν παραιτείται ο πρόεδρος Πινιέρα παρά την επιμονή των διαδηλωτών
epa07954485 Citizens attend a concert for 'The right to live in peace' against the Government and acts of violence at O'Higgins Park in Santiago, Chile, 27 October 2019. The now-suspended rise in the price of the Santiago metro ticket acted as a catalyst for protests which morphed into a display of general social discontent, due to economic inequality and the high prices of basic services in the country. EPA/Fernando Bizerra Jr Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο συντηρητικός πρόεδρος δήλωσε πως αναλαμβάνει μέρος της ευθύνης για τα συσσωρευμένα προβλήματα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξή του στο BBC, ότι δεν θα παραιτηθεί παρά τις βίαιες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησής του που συγκλονίζουν τη χώρα τις τελευταίες δύο και πλέον εβδομάδες.

Όταν ρωτήθηκε αν θα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για παραίτησή του οι οποίες πληθαίνουν στη χώρα, ο συντηρητικός πρόεδρος απάντησε πως όχι, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος “φέρει ένα μέρος της ευθύνης” για τα “προβλήματα που συσσωρεύτηκαν εδώ και τριάντα χρόνια”.

Το κίνημα διαμαρτυρίας εισήλθε χθες, Δευτέρα, στην τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων παρά την ανακοίνωση της προεδρίας για ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων ώστε να αμβλυνθεί το κύμα οργής. Το κίνημα άρχισε από μια διαμαρτυρία κατά της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό και γρήγορα διευρύνθηκε με σειρά διεκδικήσεων.

“Τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν αυτά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Είμαι υπεύθυνος για ένα μέρος αυτών και αναλαμβάνω την ευθύνη αλλά δεν είμαι ο μόνος υπεύθυνος”, υπογράμμισε ο Πινιέρα.

Επικαλούμενος “τις πολλές καταγγελίες για την υπερβολική χρήση βίας”, ο Πινιέρα τόνισε ότι “εάν αυτό συνέβη, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα διεξαχθεί έρευνα και θα υπάρξουν δικαστικές διώξεις. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία”.

Ακτιβιστές, ανάμεσά τους η νομπελίστρια Ειρήνη Ριγκομπέρτα Μεντσού, κάλεσαν τον Πινιέρα να θέσει τέλος στις “συστηματικές και σοβαρές” παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων.

Ο πρόεδρος της Χιλής αιτιολόγησε την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης υπογραμμίζοντας ότι “έκανε χρήση δημοκρατικών και συνταγματικών εργαλείων για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και την προστασία των πολιτών μας”.

Την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης ο στρατός της Χιλής περιπολούσε στο πλευρό της αστυνομίας στους δρόμους του Σαντιάγο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP