Χιλιάδες φίλαθλοι που δεν μπορούν να παίξουν στοίχημα, συρρέουν στο χρηματιστήριο

Χιλιάδες φίλαθλοι που δεν μπορούν να παίξουν στοίχημα, συρρέουν στο χρηματιστήριο
epa08243037 An informative panel shows the evolution of the main Spanish stock market index IBEX 35 at the exchange in Madrid, Spain, 24 February 2020. The Spanish IBEX 35 dropped almost 3 percent at the start of the trading day under the fear of a quick coronavirus spread outside China after four people died in Italy infected with COVID-19. EPA/MARISCAL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Oι χρηματιστές είδαν μια απότομη αύξηση σε ανοίγματα λογαριασμών, καθώς πολλοί φίλαθλοι αναζήτησαν νέους τρόπους για να στοιχηματίσουν εφόσον δεν υπάρχει ζωντανή αθλητική δράση.

Χωρίς αθλήματα για να παρακολουθήσουν ζωντανά και να στοιχηματίσουν, πολλοί φίλαθλοι κατέφυγαν στο… χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν οι Financial Times την περασμένη Τετάρτη. Συγκεκριμένα, οι χρηματιστές είδαν μια απότομη αύξηση σε ανοίγματα λογαριασμών, καθώς πολλοί φίλαθλοι αναζήτησαν νέους τρόπους για να στοιχηματίσουν εφόσον δεν υπάρχει ζωντανή αθλητική δράση.

Ο κορωνοϊός έχει σταματήσει την οικονομική και ψυχαγωγική δραστηριότητα, με σχεδόν όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα να έχουν αναβληθεί τη στιγμή που όσα έχουν επιστρέψει πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Οι ακυρώσεις και οι αναβολές σε τεράστια αθλητικά γεγονότα πήγαν ντόμινο, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο του 2021 (και αν, εφόσον δεν βρεθεί το εμβόλιο) και το Euro 2020 το οποίο θα πραγματοποιηθεί επίσης τον επόμενο χρόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες στις ΗΠΑ, οι Charles Schwab, ETrade και Interactive Brokers, πρόσθεσαν συνολικά 780.000 νέους πελάτες τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι Financial Times. Ο Rich Repetto, ανώτερος ερευνητής του Sandler O’Neill, δήλωσε: «Οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι. Αθλητικά γεγονότα δεν υπάρχουν. Έτσι, παίζουν στο χρηματιστήριο με βλέψεις σε κέρδη.»

Η αύξηση των νέων πελατών έρχεται σε μια σημαντική στιγμή, καθώς οι Charles Schwab, TD Ameritrade και ETrade μείωσαν τις χρεώσεις για μεμονωμένες μετοχές, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και συναλλαγές προαίρεσης στα τέλη του περασμένου έτους, καθιστώντας την απλή συναλλαγή φθηνότερη από ό, τι πριν.

Οι μεγάλοι παίκτες όπως η Ameritrade ακολούθησαν το προβάδισμα των νεότερων παικτών όπως η Robinhood, η οποία ήταν μια από τις πρώτες χρηματιστηριακές εταιρείες που μείωσαν τα τέλη συναλλαγών στο μηδέν.

Σημαντικοί συμμετέχοντες στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες περιλαμβάνουν τον Dave Portnoy, διευθύνοντα σύμβουλο των αθλητικών ειδήσεων και τον ιστότοπο στοιχημάτων Barstool Sports. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Portnoy έριξε 3 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό ETrade στις 23 Μαρτίου – την ημέρα που ξεκίνησε το ράλι του χρηματιστηρίου.

Ο Ντάνιελ Γκούντγουιν, 39 ετών, που εργάζεται σε νομική βιομηχανία στην Ιντιάνα, δήλωσε στους Financial Times ότι η καθημερινή του βραδινή ρουτίνα είναι συνήθως να στοιχηματίζει περίπου 100 δολάρια σε μερικά αθλητικά παιχνίδια. Μάλιστα, είπε ότι άνοιξε λογαριασμό ETtrade, πλήρωσε μερικές χιλιάδες δολάρια και άρχισε να αγοράζει μετοχές πριν από μερικές εβδομάδες.

«Δεν είναι κάτι μακροπρόθεσμο – θέλω απλώς να ρίξω χιλιάδες δολάρια σε κάτι για να δω αν μπορώ να βγάλω περισσότερα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι με τα αθλήματα, αν ρίξω 1.000 δολάρια σε κάτι, χάνω το όλο πράγμα πολύ γρήγορα, αλλά εδώ αν τα πράγματα πάνε καλά, μπορώ να μπορεί να κανείς να μειώσει τις απώλειες.»

Οι χρηματιστηριακές αγορές αντιμετώπισαν μεγάλη αστάθεια τους τελευταίους μήνες, και λόγω της πανδημίας και λόγω του πολέμου τιμών του πετρελαίου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας. Ωστόσο, από την άνοδο των χαμηλών τιμών στις 23 Μαρτίου, οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν σε μεγάλο βαθμό «συμμαζευτεί», ενισχυμένες από τη χαλάρωση του lockdown και ελπίζοντας στην εύρεση του εμβολίου.