Χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. 20 οι νεκροί σε μια εβδομάδα

Χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. 20 οι νεκροί σε μια εβδομάδα
epa09421848 Afghans gather outside the Hamid Karzai International Airport to flee the country, in Kabul, Afghanistan, 20 August 2021. The Afghan interim council, formed to assist in the power transfer following President Ashraf Ghani's escape, has met several Taliban leaders to discuss issues related to control and security during the transition process. Fighting and violence have significantly reduced in Afghanistan with the surrender of the government troops and the resounding victory of the Taliban. EPA/STRINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επτά Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους στο χάος που επικρατεί κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί προσπαθώντας να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

“Οι σκέψεις μας στρέφονται στις οικογένειες των 7 Αφγανών πολιτών που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο πλήθος στην Καμπούλ”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

“Οι συνθήκες στο πεδίο παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε την κατάσταση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια”, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Τουλάχιστον 20 νεκροί την τελευταία εβδομάδα    

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες επτά ημέρες εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών, αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.

«Η κρίση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι δυσάρεστη. Επικεντρωνόμαστε στο να απομακρύνουμε όλους τους ξένους όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Τα πλήθη που συνωστίζονται στο αεροδρόμιο αυξάνονται κάθε ημέρα, την τελευταία εβδομάδα, καθυστερώντας τις επιχειρήσεις, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να απομακρύνουν χιλιάδες διπλωμάτες και πολίτες τους, όπως και πολλούς Αφγανούς.

«Οι δυνάμεις μας κρατούν αυστηρές αποστάσεις από τις περιοχές έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ προκειμένου να αποφύγουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Οι Ταλιμπάν κατηγορούν τις ΗΠΑ για το χάος στο αεροδρόμιο

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί συνεχίζουν απεγνωσμένα να περιμένουν μια πτήση για να φύγουν από τη χώρα και αυτό πρέπει, όπως είπε, να σταματήσει «όσο το δυνατόν συντομότερα».

«Η Αμερική, με όλη τη δύναμή της και τους εξοπλισμούς της (…) απέτυχε να αποκαταστήσει την τάξη στο αεροδρόμιο. Υπάρχει ειρήνη και ηρεμία σε ολόκληρη τη χώρα, όμως επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (…). Αυτό πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο Αμίρ Καν Μουτακί.

Οι ΗΠΑ στέλνουν εμπορικά αεροσκάφη για να παραλάβουν κόσμο

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι εμπορικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων, που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν.

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως 18 αεροσκάφη, μεταξύ άλλων από τις εταιρείες United, American Airlines και Delta δεν θα πετάξουν στην Καμπούλ, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ανθρώπων, που έχουν ήδη φύγει από το Αφγανιστάν.