Χιούστον, έχουμε… νέα στολή!

Χιούστον, έχουμε… νέα στολή!

Η NASA παρουσιάζει τη νέα, φουτουριστική στολή για τους αστροναύτες της, ως προπομπό διαστημικών αποστολών στον Άρη.

Εάν έχετε δει το Tron του 1982 με τον Τζεφ Μπρίτζες, τότε έχετε ήδη μία πρώτη εικόνα από την κατά τα λοιπά ολοκαίνουργια διαστημική στολή της NASA!

Ονομάζεται Ζ-2 «Technology». Επελέγη σε on line ψηφοφορία από τους κατ’ αρχήν χρηματοδότες της NASA, ήτοι τους Αμερικανούς φορολογουμένους. Εκεί, λοιπόν, το «Technology» επικράτησε με 63% έναντι δύο ανταγωνιστικών σχεδίων (και τα τρία, πάντως, σχεδιάστηκαν από την εταιρία ILC και το πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ).

1/6

Σε όψη, η Ζ-2 «Technology» θυμίζει πολύ εκείνη του πρωταγωνιστή της ρετρό πια ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Σε τεχνικές λεπτομέρειες είναι ωστόσο μακράν πιο… προωθημένη.

Διαθέτει σκληρό άνω κορμό για αυξημένη ανθεκτικότητα – βασική προϋπόθεση για τις αποστολές εκτός διαστημικού οχήματος, π.χ. στην επιφάνεια ενός πλανήτη. Έχει ενσωματωμένα σύρματα Luminex και ειδικά επιθέματα, που με την εκπομπή φωτός θα βοηθούν στην ταυτοποίηση των αστροναυτών κατά τους διαστημικούς περιπάτους. Επίσης, χάρη στον νέο σχεδιασμό, θα διευκολύνει την κίνηση των «διαστημανθρώπων».

Όλα αυτά βέβαια ανακοινώνονται με πολλά «θα». Για την κατασκευή της Ζ-2 «Technology» θα χρησιμοποιηθούν 3D εκτυπωτές και 3D σαρωτές του ανθρώπινου σώματος με λέιζερ, ώστε να ταιριάζει «γάντι» στους αστροναύτες. Ενώ η νέα διαστημική στολή αναμένεται να είναι έτοιμη το νωρίτερο τον προσεχή  Νοέμβριο, οπότε προγραμματίζεται να αρχίσουν οι δοκιμές στο διαστημικό κέντρο Τζόνσον, στο Χιούστον.

Αυτές θα γίνουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα επικρατούν συνθήκες ανάλογες με εκείνες στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Και τα αποτελέσματα θα γίνουν η «μαγιά» για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τον σχεδιασμό της επόμενης «γενιάς» διαστημικών στολών της σειράς «Ζ», που -όπως η ίδια η NASA αναφέρει- θα χρησιμοποιηθούν εν καιρώ στην εξερεύνηση και στον αποικισμό του πολύ μακρινού μας «Κόκκινου Πλανήτη»!

Διαβάστε ακόμη:

Η πρώτη selfie στο διαστημικό κενό

«Διαστημικές» φωτογραφίες από τη NASA