Chipita: Πώς έφτασε στο mega-deal με τη Mondelēz

Chipita: Πώς έφτασε στο mega-deal με τη Mondelēz
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Το success business story μέχρι το «αφήνω το τιμόνι» του ηγέτη.

Το 1986, η έδρα της Chipita βρισκόταν στον 2ο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Μοσχάτο. Απασχολούσε 45 εργαζομένους κι ο τζίρος ήταν 400.000 ευρώ.

Σήμερα, το 2021, προσθέτει 580 εκατομμύρια δολάρια εσόδων στο χαρτοφυλάκιο της Mondelēz International, που την εξαγοράζει για 2 δισδολ..

Η Chipita δημιούργησε αξία που βρέθηκε στο στόχαστρο του παγκόσμιου κολοσσού της αγοράς τροφίμων, χάρης στις ικανότητες του ηγέτη της, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, που την ανέλαβε το 1986 επιτυγχάνοντας ραγδαία ανάπτυξη της δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο. Σημαντική ήταν η συνεισφορά των εργαζομένων, που μέχρι το 2018 ξεπερνούσαν τους 11.900 και μετά την πώληση της συμμετοχής του ομίλου στην EDITA Food Industries το 2019 ανέρχονταν σε πάνω από 6.150 και σήμερα είναι 5.100. Κρίσιμης σημασίας στην ανάπτυξη του ομίλου ήταν ο όμιλος Olayan, βασικός μέτοχος, με ποσοστό περίπου 80% στην εταιρεία, καθώς και των υπολοίπων μετόχων, με τον Σπ.Θεοδωρόπουλο να ελέγχει περίπου 14%. O ίδιος κράτησε το τιμόνι της εταιρείας για δεκαετίες αξιοποιώντας κάθε κρίση ως ευκαιρία και ενδυναμώνοντας τις ομάδες των ανθρώπων που υπηρέτησαν τον εταιρικό σκοπό. Αυτό εν ολίγοις περιέγραψε και σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager του Fortune Greece, μιλώντας για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας. “Το ότι εγώ δεν βρίσκομαι εκεί δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που αγαπάνε την εταιρεία με τον ίδιο τρόπο… Υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούν τα πάντα, ξενυχτάνε γι’ αυτά…”. Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι η Chipita υπάρχει εδώ και πέντε σχεδόν δεκαετίες, ως µία από τις πλέον εξωστρεφείς και αναπτυσσόµενες ελληνικές επιχειρήσεις και το µέλλον της προοιωνίζεται ακόµη µεγαλύτερη ανάπτυξη.

Το 2019 είχε πει σε συνέντευξή του στο Fortune Greece ότι η εταιρεία στοχεύει στην δημιουργία υπεραξίας για τους µετόχους της για πολλά ακόµη χρόνια και προέβλεπε ένα μοντέλο ασφαλούς “εξόδου” όσων µετόχων επιλέξουν να καρπωθούν τις υπεραξίες που γεννά η επιχείρηση.

Σήμερα το deal με την Mondelez δίνει αυτή την ευκαιρία αφού οι μέτοχοι θα πληρωθούν από το τίμημα των 2 δισδολ.. Πρόκειται για υψηλό τίμημα για την εταιρεία που είχε έσοδα περίπου 580 εκατδολ. το 2020. Ο Dirk Van de Put, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mondelēz International, εμφανίστηκε ενθουσιασμένος με τη συμφωνία που δίνει περαιτέρω ώθηση στη στρατηγική του ομίλου να γίνει ένας παγκόσμιος ηγέτης στην ευρύτερη κατηγορία των σνακ. Όπως είπε, τα εμβληματικά brands και η σημαντική παρουσία της Chipita σε τόσες πολλές ελκυστικές αγορές αποτελούν ένα ισχυρό στρατηγικό συμπλήρωμα στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο του ομίλου Mondelez και στις μελλοντικές του φιλοδοξίες για ανάπτυξη στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Τα προϊόντα της Chipita, που παράγονται σε 13 εργοστάσια και πωλούνται σε περισσότερες από 50 χώρες, προσεγγίζουν δύο δισεκατομμύρια καταναλωτών. Η Chipita είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλμυρών και γλυκών σνακ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, κατέχοντας ηγετική θέση στην αγορά και στην παραγωγή συσκευασμένων κρουασάν και ψημένων σνακ, διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο εμβληματικών εμπορικών σημάτων (DaysChipicaoFineti κ.α.).

Εκτός από την προσθήκη μιας νέας κατηγορίας στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της  Mondelēz International, η εξαγορά αυτή θα ενισχύσει επίσης σημαντικά την παρουσία της εταιρείας στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπου η δραστηριότητα της Chipita είναι ιδιαίτερα καλά τοποθετημένη.

Η Mondelēz International θα χρησιμοποιήσει το δίκτυο διανομής της Chipita στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για να ενισχύσει τη δική της διανομή και να συνεχίσει να φέρνει τις μάρκες της στην περιοχή και πέραν αυτής. Η συμφωνία θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες καινοτομίας και συνδυασμού σημάτων φέρνοντας τις εμβληματικές μάρκες σοκολάτας της Mondelēz International σε νέες κατηγορίες.

Με την πάροδο του χρόνου, η Mondelēz International αναμένει να επιτύχει εκτενείς συνέργειες και μια σειρά από οφέλη στην Chipita, συμπεριλαμβανομένης της ευρείας τεχνογνωσίας στον τομέα των προμηθειών και της παραγωγής, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες διαφοροποιημένες δυνατότητες της Chipita.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν περιλαμβάνεται η εταιρεία Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ και τα δικαιώματα μειοψηφίας στην κοινοπραξία της Chipita στην Ινδία.

Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια και υπόκειται σε ορισμένες προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής ενώ η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση αρχών ανταγωνισμού και την πλήρωση τελικών όρων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σχολίασε σχετικά με το deal ότι η Chipita για περισσότερα από 40 έτη στηριζόμενη στην ποιότητα και την καινοτομία δημιούργησε μία νέα κατηγορία σνακ που οι καταναλωτές αγάπησαν διεθνώς. “Είμαι βέβαιος ότι η εξαγορά της Chipita από την Mondelez International – μία από τις κορυφαίες εταιρείες σνακ στον κόσμο – θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τους ανθρώπους της και τα προϊόντα της”.

Σε επιστολή του στους εργαζόμενους αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Chipita αλλάζει σελίδα και προχωράει μπροστά, καθώς η Mondelez, μια από τις κορυφαίες εταιρείες σνακ στον κόσμο, αναγνώρισε στην εταιρεία Chipita την υψηλή αξία που παράγει διαχρονικά στις αγορές, τόσο της Ελλάδας όσο και των χωρών που δραστηριοποιείται.

Μεταξύ άλλων προσθέτει: “…Είμαι σίγουρος ότι όλοι εσείς γνωρίζετε πως αισθάνομαι για την εταιρεία. Είμαι ακόμη πιο σίγουρος ότι γνωρίζετε πως νιώθω για όλους εσάς, που μαζί καταφέραμε να χτίσουμε μια εταιρεία η οποία σήμερα είναι η κορυφαία του κλάδου τροφίμων στην Ελλάδα. Στη νέα αυτή εποχή της Chipita θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αφήνω το “τιμόνι” της Chipita και μαζί με αυτό ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής επαγγελματικής μας ζωής. Η συγκίνηση προφανώς είναι μεγάλη αλλά έχω την πεποίθηση ότι σε αυτή τη νέα διαδρομή θα συνεχίσετε με το ίδιο πάθος και τις ίδιες αξίες που μοιραστήκαμε. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε κάθε έναν από εσάς. Χωρίς την αφοσίωση σας, τις κοινές μας αξίες και αρχές, δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Ο σεβασμός βρίσκεται στην κορωνίδα του αξιακού μας οικοδομήματος και είναι αυτός που θα συνεχίσει να μετουσιώνεται καθημερινά σε αξιόλογες πράξεις για τους καταναλωτές, τους συνεργάτες και τους συναδέλφους…”.