Χείρα βοηθείας από τους G20 ζητάει η Ευρώπη για το προσφυγικό

Χείρα βοηθείας από τους G20 ζητάει η Ευρώπη για το προσφυγικό

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ευρώπης και το προσφυγικό θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες των G20 αυτό το Σαββατοκύριακο.

Λίγες είναι οι πιθανότητες η Σύνοδος Κορυφής της G20 στην Τουρκία να έχει κάποιο άλλο αποτέλεσμα πέραν μίας κοινής δήλωσης κατανόησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως οι συμμετέχουσες χώρες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προτεραιότητες και δύσκολα θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στην παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση της οικονομικής και προσφυγική κρίσης.

«Η G20 πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση και να δώσει μια συντονισμένη και καινοτόμα απάντηση στην κρίση που έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και οικονομικές συνέπειες και προκαλεί μαζικά τη διεθνή αλληλεγγύη για την προστασία των προσφύγων», σημειώνει σε δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιθυμεί τα ζητήματα της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης να τεθούν ψηλά στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου.

Λίγους μήνες πριν, στην προηγούμενη σύνοδο των G20, το μεταναστευτικό δεν υπήρχε καν στην ατζέντα. Ωστόσο, το κόστος της διαχείρισης των προσφυγικών ροών σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνουν το θέμα στο προσκήνιο.

Πολλές αναμένεται να είναι οι αλλαγές που θα προκληθούν στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι η μετανάστευση θα μπορούσε να ανεβάσει τον μέσο όρο ηλικίας του εργατικού δυναμικού στη Γερμανία κατά 1% κατά τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και να αυξήσει το ευρωπαϊκό ΑΕγχΠ έως κατά την ίδια περίοδο.

Παράλληλα, η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να διαθέσει 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη και την απορρόφηση των προσφυγικών ροών, καθώς και να διαθέσει 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία προκειμένου να ανακόψει την προσφυγική ροή προς την Ευρώπη.

Αυτό που διεκδικούν οι Ευρωπαίοι από τους G20 είναι να δεσμευτούν να διαθέσουν περισσότερους πόρους για τις υπηρεσίες που ασχολούνται με την προσφυγική κρίση.