Χειρότερος μήνας των έξι τελευταίων ετών ο Μάρτιος για τα εργοστάσια της ευρωζώνης

Χειρότερος μήνας των έξι τελευταίων ετών ο Μάρτιος για τα εργοστάσια της ευρωζώνης
epa07327501 A goose flies over the lignite-fired power station Boxberg of the energy company LEAG in Boxberg, Germany, 28 January 2019. Germany's Structural Coal Commission (Kohlekommission) appointed by Chancellor Merkel recommends the country should quit coal latest by 2038 in order to meet its emissions targets. The proposal, which was released on 26 January 2019, is subject to amendment by government and parliament, media reported. EPA/FILIP SINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξαιρετικά χαμηλή η επίδοση του δείκτη PMI σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία. Αντιστρόφως ανάλογη η επίδοση της Ελλάδας.

Τον χειρότερο μήνα των τελευταίων σχεδόν έξι ετών είχαν τον Μάρτιο τα εργοστάσια της ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, υποχώρησε για όγδοο μήνα, στις 47,5 μονάδες από τις 49,3 του Φεβρουαρίου, οριακά χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση και την χαμηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του 2013.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 47,2 από τις 49,4 μονάδες –το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013 και ο δεύτερος συνεχής μήνας κατά τον οποίο ο δείκτης διαμορφώθηκε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά επιδεινώθηκε σημαντικά. Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής υποχώρησε στις 55,5 από τις 56,7 μονάδες του Φεβρουαρίου, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2012 και κατά συνέπεια τα εργοστάσια μετά βίας αύξησαν το προσωπικό τους τον περασμένο μήνα.

Διαφορετικό το τοπίο στην Ελλάδα

Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας εξακολούθησε να παρουσιάζει ενδείξεις βελτίωσης το Μάρτιο, καθώς ο δείκτης PMI αυξήθηκε καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του έτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της IHS Markit.

Συγκεκριμένα ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 54,7 μονάδες το Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 54,2 μονάδες του Φεβρουαρίου και υπέδειξε έντονη βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019. Τα πρόσφατα δεδομένα επιμήκυναν την τρέχουσα περίοδο συνεχούς αύξησης σε 22 μήνες, καθιστώντας την τη μακρύτερη περίοδο συνεχούς ανάπτυξης που έχει καταγραφεί, μετά από την προηγούμενη που έληξε τον Οκτώβριο του 2001.

Σύμφωνα με την έρευνα, βασικός παράγοντας που συνέβαλε στην υψηλότερη τιμή του κύριου δείκτη PMI ήταν η εντονότερη αύξηση της παραγωγής, η οποία επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και ήταν, συνολικά, έντονη.

Οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι εταιρείες παραγωγής αγαθών εξακολούθησαν να αυξάνονται το Μάρτιο. Παρότι ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε ελαφρώς από το Φεβρουάριο, παρέμεινε ωστόσο ισχυρός. Η ανάπτυξη συνδέθηκε με την αύξηση της διαφήμισης και τη μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών. Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, ο οποίος ήταν υψηλότερος από την τάση που επικρατεί στην έρευνα, καθώς η ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού αυξήθηκε για δέκατο όγδοο συνεχή μήνα.

Επίσης, ο ρυθμός αύξησης θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε και ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Η εντονότερη αύξηση των επιπέδων απασχόλησης οδήγησε στη μείωση της πίεσης στο εργατικό δυναμικό, ενώ ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών υποχώρησε για δεύτερο συνεχή μήνα. Ο ρυθμός συρρίκνωσης του όγκου ανεκτέλεστων εργασιών ήταν μέτριος και βραδύτερος από τον μέσο όρο της έρευνας.

Οι κατασκευαστές ενισχύθηκαν από την βελτιωμένη ανάπτυξη του όγκου νέων εργασιών και εξέφρασαν υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης το Μάρτιο. Επιπλέον, τα επίπεδα αισιοδοξίας κατέγραψαν υψηλό 11 μηνών.

Οι τιμές εισροών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό, που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών, λόγω του υψηλότερου κόστους πρώτων υλών και της μικρής συγκομιδής. Οι ανταγωνιστικές πιέσεις εμπόδισαν τη μετατόπιση της υψηλότερης επιβάρυνσης κόστους στους πελάτες, ενώ οι χρεώσεις εκροών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό, που έχει καταγραφεί από το Σεπτέμβριο του 2018.

Οι αγορές εισροών αυξήθηκαν με εντονότερο ρυθμό, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων παραγωγής και των προσπαθειών αναπλήρωσης των αποθεμάτων πρώτων υλών. Ο ρυθμός αύξησης των αγορών ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2000 και ήταν, συνολικά σημαντικός, παρά την ταχύτερη αύξηση των τιμών εισροών και τους βραδύτερους χρόνους παράδοσης προμηθειών.