Χορηγήθηκε και σε Έλληνες ασθενείς το πειραματικό φάρμακο Remdesivir

Χορηγήθηκε και σε Έλληνες ασθενείς το πειραματικό φάρμακο Remdesivir
Παραδόθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», 19 καινούριοι αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας, που θα εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, και πιο συγκεκριμένα στη ΜΕΘ του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και στη ΜΕΘ της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. Οι αναπνευστήρες που παραδόθηκαν είναι το πρώτο μέρος της δωρεάς της εταιρείας «Παπαστράτος». Τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στο Υπουργείο Υγείας άλλοι 31, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της δωρεάς της «Παπαστράτος», σε 50 καινούριους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ/SOTIRIS KYPRAIOS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Remdesivir βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες δοκιμές (Φάση 3)  σε Κίνα και Αμερική.

Έλληνες ασθενείς με κορονοϊό έχουν λάβει σε μικρές ποσότητες το πειραματικό φάρμακο Remdesivir σε νοσοκομεία της Πάτρας αλλά και της Αθήνας, όπως τόνισε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Σύψας, η δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοϊού αργεί.

Από τα υπάρχοντα φάρμακα, κανένα δεν δείχνει να είναι δραστικό, ίσως ένα εξ αυτών να μπορεί να έχει μια κάποια δραστικότητα ωστόσο χρειάζονται μεγάλες μελέτες προκειμένου αυτό να επιβεβαιωθεί, ξεκαθάρισε.

Το Remdesivir βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες δοκιμές (Φάση 3)  σε Κίνα και Αμερική και, όπως αναφέρει ο καθηγητής, καθώς τυγχάνει να γνωρίζει πως τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δοκιμών είναι καλά ίσως στα τέλη Απριλίου να έχουμε ένα φάρμακο για τον κορωνοιό.

Ανέφερε παράλληλα ότι το εν λόγω σκεύασμα εάν όλες οι δοκιμές είναι πετυχημένες αναμένεται να κυκλοφορήσει περί τα τέλη του καλοκαιριού.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σύψας τόνισε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα καθώς χρειάζεται να γίνουν αφενός επιπρόσθετες μελέτες και αφετέρου το φάρμακο να ληφθεί από περισσότερους ασθενείς.