Χωρίς απάντηση τα ερωτήματα για τα €300 δισ. του Γιούνκερ

Χωρίς απάντηση τα ερωτήματα για τα €300 δισ. του Γιούνκερ

Στο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, αναφέρεται δημοσίευμα της Europolitics.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το σχέδιο των 300 δισ. ευρώ για επενδύσεις που επεξεργάζεται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σχολιάζει άρθρο της Europolitics, με τίτλο: «Ο γρίφος της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Όπως σχολιάζει η Europolitics, επί του παρόντος ο κ. Γιούνκερ δεν έχει δώσει διευκρινήσεις σχετικά με το σχέδιό του. Τα ερωτήματα παραμένουν πολλά και αφορούν στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), στη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, σε ενδεχόμενη χαλάρωση των κανονισμών, στην προώθηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία κ.ά.

Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα δύσκολο γρίφο για την Επιτροπή, η οποία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο πακέτο σε χρόνο ρεκόρ, σχολιάζει το άρθρο. Με την ανάπτυξη να είναι υποτονική, η ΕΕ δεν εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. «Δεν υπάρχει αμφιβολία, αυτό το σχέδιο Γιούνκερ είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ που περιλαμβάνει επίσης την περαιτέρω ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών, με σκοπό να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας», αναφέρει η Europolitics.

Επίσης, το άρθρο θέτει ορισμένα ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθεί απάντηση, όπως κατά πόσο η έλλειψη επενδύσεων στην Ευρώπη σχετίζεται με την έλλειψη χρηματοδότησης ή την έλλειψη συγκεκριμένων σχεδίων; Οι γνώμες διίστανται σχετικά με το ζήτημα, καταλήγει η αρθρογράφος.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στόχος του επενδυτικού πακέτου των 300 δις ευρώ, είναι το ποσό αυτό να διατεθεί μέσα σε διάστημα τριών ετών με κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Πρόκειται για ένα πολιτικό μήνυμα που θέλει να στείλει η νέα Επιτροπή για αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας μακροπρόθεσμα. «Το πακέτο των 300 δισ. που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Γιούνκερ είναι απαραίτητο», αλλά «γνωρίζουμε επίσης ότι οι δυνατότητες για χρήση δημόσιου χρήματος είναι πολύ περιορισμένες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ