Χωρίς αποτέλεσμα η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Γκέιτς για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των καθηγητών

Χωρίς αποτέλεσμα η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Γκέιτς για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των καθηγητών
Photo:

Το Ίδρυμα ξόδεψε εκατομμύρια για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

της Natasha Bach

Η πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε το 2009, αφορούσε διάφορα σχολεία στην Καλιφόρνια, το Αρκάνσας, τη Φλόριντα και την Πενσυλβάνια. Ονομάστηκε «Πρωτοβουλία Εντατικών Συνεργασιών για Αποτελεσματική Διδασκαλία» και επεδίωξε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών, «αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα σχολεία προσλαμβάνουν, διατηρούν και επιβραβεύουν τους εκπαιδευτικούς».

Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των καθηγητών, υποτίθεται, θα βελτίωνε με τη σειρά της την ποιότητα της εκπαίδευσης που λάμβαναν οι μαθητές, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά αποφοίτησης και εισόδου στα πανεπιστήμια για τους μαθητές με χαμηλά εισοδήματα και όσους ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες.

Κατά τη διάρκεια του πολυετούς προγράμματος, το Ίδρυμα Γκέιτς συνεισέφερε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια στην πρωτοβουλία συνολικού ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το Ίδρυμα Γκέιτς επέλεξε το think tank RAND στην αρχή της πρωτοβουλίας το 2009 για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του έργου, μετρώντας το κατά πόσο βελτίωσε τα αποτελέσματα για τους μαθητές.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, το RAND διαπίστωσε ότι το 2015 «τα επιτεύγματα των σπουδαστών, η πρόσβαση σε αποτελεσματική διδασκαλία και τα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου δεν ήταν δραματικά καλύτερα» σε σύγκριση με τα σχολεία που δεν συμμετείχαν.

Το Ίδρυμα έχει αναγνωρίσει τις αδυναμίες της πρωτοβουλίας, ενώ ο ίδιος ο Γκέιτς σημείωσε πέρυσι ότι «πλέον δεν θα επενδύουν άμεσα στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών». Αντ’ αυτού, το Ίδρυμα Γκέιτς «θα συνεχίσει να συλλέγει δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο αυτών των συστημάτων και να ενθαρρύνει τη χρήση όλων αυτών των εργαλείων που βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να βελτιώσουν την πρακτική τους».

Ο Άλαν Γκολστον, ο οποίος διαχειρίζεται τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του Ιδρύματος στις ΗΠΑ, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «έχουμε αντλήσει τα απαραίτητα διδάγματα και αυτά αντανακλώνται στο έργο που κάνουμε και στα επόμενα βήματά μας, όπου θα στηρίξουμε τις προσπάθειες των σχολικών δικτύων για τον εντοπισμό λύσεων τοπικής εμβέλειας, με άξονα τη χρήση δεδομένων για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των φοιτητών στο γυμνάσιο και το λύκειο».