Χωρίς επιπτώσεις η χαλάρωση των μέτρων στην Ιταλία

Χωρίς επιπτώσεις η χαλάρωση των μέτρων στην Ιταλία
Groups of tourist in front of the Colosseo in Roma after the lockdown of the nation due to the Covid-19 outbreak, Roma, 14th June, Italy. All the museums re-open to the public and many turist are comming back to visit the city of Roma. (Photo by Matteo Trevisan/NurPhoto) Photo: AFP

Οι ιταλικές αρχές καταγράφουν τα λιγότερα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι, όπως ο υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι που πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα.

Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την διάδοση του κορωνοϊού, προκαλούν, στην Ιταλία, ουσιαστική αισιοδοξία: 24 νεκροί μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο (είναι ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων δυόμιση μηνών) και συνολικά, 25.909 θετικοί στον ιό. Μέσα σε μια ημέρα, είναι 365 λιγότεροι. Η πτωτική πορεία είναι σαφής, αν και οι καθημερινοί θάνατοι δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει σοβαρή. Τα νέα κρούσματα, ωστόσο, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, αφού χθες έφτασαν τα 303.

Μέχρι αυτή την στιγμή η χαλάρωση των μέτρων πρόληψης δεν έχει προκαλέσει αρνητικά επακόλουθα, έστω κι αν δεν τηρούνται ευλαβικά σε όλη την χώρα. Η θετική πορεία παρατηρείται και στην Λομβαρδία, αν και παραμένει η περιοχή της Ιταλίας, στην οποία καταγράφεται πάνω από το 80% των νέων περιστατικών.

Δεν είναι τυχαίο το ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, για να διαπιστωθεί πώς χειρίστηκαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η περιφέρεια. Σε ότι αφορά τα δημόσια νοσοκομεία της Λομβαρδίας, πάντως, οι υπεύθυνοι δηλώνουν πώς στόχος τους, τις επόμενες εβδομάδες, είναι να μπορέσουν να πάρουν εξιτήριο όλοι οι ασθενείς με κορωνοϊό.

«Παρά το ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις άρχισαν να ξαναλειτουργούν, προς το παρόν δεν είχαμε δεύτερο κύμα», δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι.

Παρά το ότι οι απόψεις των Iταλών ειδικών, πολύ συχνά διίστανται, σχεδόν όλοι συμφωνούν στο ότι τώρα, ο ιός είναι λιγότερο επιθετικός και τα συμπτώματα όσων μολύνονται είναι σαφώς πιο ήπια απ΄ ότι συνέβαινε πριν δυο μήνες.

Η Ιταλία, με την αισιόδοξη αυτή πνοή, προσπαθεί να ξαναμπεί σε μια καθημερινή ροή. Άνοιξε τα αεροδρόμιά της και στην Ρώμη και στο Μιλάνο, αρχίζουν να λειτουργούν και πάλι τα μεγάλα ξενοδοχεία. Για να μπορέσει, βέβαια, να επιστρέψει στα κέρδη του 2019 ο τουριστικός τομέας, προβλέπεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια.

Πηγή: Deutsche Welle