Χωρίς «λευκές» περιοχές η ελληνική επικράτεια στην τηλεοπτική κάλυψη

Χωρίς «λευκές» περιοχές η ελληνική επικράτεια στην τηλεοπτική κάλυψη

Θα χορηγηθεί εφάπαξ επίδομα σε νοικοκυριά απομακρυσμένων περιοχών που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα.

Πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα σε χιλιάδες νοικοκυριά δίνει ο νόμος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και βάσει του οποίου θα χορηγηθεί εφάπαξ επίδομα σε νοικοκυριά απομακρυσμένων περιοχών, που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα.

Η δράση αφορά 3.500 «λευκές περιοχές» (περιοχές χωρίς τηλεοπτικό σήμα) σε όλη την Ελλάδα, οι κάτοικοι των οποίων (164.000 νοικοκυριά) θα προμηθευτούν το κουπόνι, που θα εξαργυρώσουν στον πάροχο της επιλογής τους για την απόκτηση εξοπλισμού που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Δήλωση του Νίκου Παππά: «Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη: Ήταν δίκαιο, το κάνουμε πράξη»

«Ο νόμος για την Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη έρχεται να λύσει το πρόβλημα του αποκλεισμού 400.000 συμπολιτών μας από το αγαθό της Ενημέρωσης και της Ψυχαγωγίας, έρχεται να διώξει το “μαύρο” από τις τηλεοράσεις τους», δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

«Το ιδιότυπο καθεστώς αποκλεισμού, το “μαύρο” στις τηλεοράσεις των νοικοκυριών της Περιφέρειας, επιβλήθηκε επί των ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης, κατά τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα της Digea. Αυτό το καθεστώς τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα», τόνισε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα πρόσβασης τόσο στις ώριμες όσο και στις νέες τεχνολογίες. Αυτό ακριβώς διασφαλίζουμε για όλους και με κάθε τρόπο. Η Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη της χώρας ήταν ένα δίκαιο αίτημα και το κάνουμε πράξη».

Θετική είναι η ανταπόκριση των εκπροσώπων της περιφέρειας με το μέτρο αυτό καθώς όλοι τους επισημαίνουν ότι δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια.

Θράκη

Στο νομό Έβρου δικαιούχοι της επιδότησης για την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού, με ελεύθερη την επιλογή του παρόχου, είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των οικισμών: Μακρυλιών του δήμου Σαμοθράκης, Λεπτοκαρυάς, Μελίας, Πυλαίας του δήμου Αλεξανδρούπολης, Γαλήνης και Κριού του δήμου Ορεστιάδας και η Μονή Δαδιάς του δμου Σουφλίου.

Σημειώνεται πως το 2017, η Θράκη ήταν το πρώτο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας όπου εγκαταστάθηκαν δορυφορικά πιάτα, στο πλαίσιο του προγράμματος της κυβέρνησης, δίνοντας πρόσβαση στο ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Δυτική Μακεδονία

Η Δυτική Μακεδονία εξαιτίας του ορεινού ανάγλυφου που διαθέτει, έχει δεκάδες ορεινές κοινότητες που ανήκουν στην κατηγορία των «λευκών περιοχών» οι κάτοικοι των οποίων θα μπορούν να ενταχθούν στην απόκτηση δορυφορικού ή άλλου εξοπλισμού που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ομαλή πρόσβαση των κατοίκων των ορεινών περιοχών στο τηλεοπτικό σήματος που αφορά τα ιδιωτικά κανάλια και σε ελάχιστες περιπτώσεις την ΕΡΤ.

Η ορεινή κοινότητα Πενταλόφου στην ΠΕ Κοζάνης που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας με τις δύο επισκέψεις που πραγματοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ανήκει στις «λευκές περιοχές» και όπως σημείωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Κώστας Χονδροκώστας, στην περιοχή του Βυθού το πρόβλημα του σήματος είναι μεγάλο και στο παρελθόν «προσπαθούσαμε με πρόχειρες λύσεις και αναμεταδότες που πλήρωνε η κοινότητα να μπορούν οι κάτοικοι να βλέπουν τηλεόραση». Τώρα ελπίζει ότι με τη χρηματοδότησης αγοράς εξοπλισμού θα μπορούν οι κάτοικοι να έχουν χωρίς την μεσολάβηση ενδιάμεσων, πρόσβαση στην τηλεόραση.

Στην ορεινή κοινότητα Ελάτης Καμβουνίων του δήμου Σερβίων – Βελβεντού, εκτός από το τηλεοπτικό σήμα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμη και στις ασύρματες τηλεπικοινωνίες. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του χωριού Λευτέρης Παλούκας με την ένταξη της κοινότητας στις «λευκές περιοχές» θα μπορούν οι κάτοικοι αφού πρώτα ενημερωθούν «να αξιοποιήσουν την δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να βλέπουν τηλεόραση μέσω κάποιου τηλεπικοινωνιακού παρόχου».

Ήπειρος

Στον χάρτη των «λευκών περιοχών» της Ελλάδας, τοποθετούνται χωριά και οικισμοί στους ορεινούς δήμους της Ηπείρου. Πρόκειται για περιοχές, στην ορεινή Άρτα, στα Τζουμέρκα, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, στο Πωγώνι, στην Κόνιτσα, στη Δωδώνη, στο Μέτσοβο και το Ζαγόρι, όπου η απουσία τηλεοπτικού σήματος καταγράφεται ως σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινότητα των κατοίκων ειδικά τον χειμώνα.

Η πλειοψηφία των χωριών έχει λιγοστούς κατοίκους, κυρίως ηλικιωμένους, οι οποίοι ζουν με πενιχρές συντάξεις και αδυνατούν να προμηθευτούν τον ειδικό εξοπλισμό για να δουν τηλεόραση.

Στον δήμο Πωγωνίου, το πρόβλημα εντοπίζεται σε λίγα χωριά όπως λέει, ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης, ο οποίος θέτει το ερώτημα, κατά πόσο τη μηνιαία συνδρομή μια δορυφορικής σύνδεσης μπορούν να την πληρώσουν οι ακρίτες και παραθέτει τη δική του πρόταση. Ο κ. Καψάλης, υποστηρίζει πως εάν στο χωριό Κατσάνιανη μπει ένας υποσταθμός, εκεί όπου υπάρχει η υποδομή από τον δήμο, θα λυθεί το πρόβλημα του τηλεοπτικού σήματος και για ορισμένα χωριά στον γειτονικό δήμο Ζίτσας, αλλά και η περιοχή της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, θα βλέπει ελληνικά κανάλια.

Θεσσαλία

Στην Μαγνησία οι «λευκές περιοχές» είναι σχετικά ελάχιστες και αφορούν κατοίκους πολύ μικρών οικισμών στους δήμους Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου.

Σε θετική εκτίμηση κινείται και ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκος Φορτούνας που έχει στα όρια του δήμου πολλές «λευκές περιοχές» λόγω του ορεινού όγκου του Πηλίου και του δύσκολου ανάγλυφου της περιοχής. Ο κ. Φορτούνας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «θα λυθεί το πρόβλημα με την χρηματοδότηση των δημοτών στους μικρούς οικισμούς της Πάλτσης, της Ξυνόβρυσης, του Πλατανιά, της Αγίας Κυριακής και πολλών ακόμη που, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, το καλοκαίρι κατακλύζονται από τουρίστες που θέλουν να δουν τα τηλεοπτικά προγράμματα».

Αρκετές είναι οι «λευκές περιοχές» στη Δυτική Θεσσαλία και με την απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής πλέον ολόκληρος ο ορεινός όγκος θα έχει πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.

Ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι «στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 169/20.09.2018 και στον Νόμο 4563 ρητά περιγράφονται και συμπεριλαμβάνονται οι Δημοτικές Ενότητες Πύλης – Αιθήκων – Ελάτης – Πινδέων – Μυροφύλλου και Νεράιδας σε αυτή τη δυνατότητα», εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την οριστική λύση του προβλήματος.

«Όλοι οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων στη συνέχεια θα ενημερωθούν για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν, έτσι ώστε άμεσα να αποκτήσουν όλοι αυτό το ευεργέτημα», προσθέτει ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, νιώθουμε κι εμείς ως πολίτες ίσοι με τους υπόλοιπους Έλληνες. Αναμένουμε την τελική λύση του προβλήματος με την εφαρμογή του νόμου 4563/18 που δίνει πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ) στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, που αφορά άμεσα και τους κατοίκους του δήμου Αργιθέας».

Για να καταλήξει: «Να τονίσουμε εδώ ότι υπάρχουν οκτώ Αγροτικά Ιατρεία εκ των οποίων μόνο το ένα (Βραγκιανά) διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση. Στα υπόλοιπα, οι Αγροτικοί Γιατροί συνταγογραφούν χωρίς να έχουν σύνδεση στο internet και αναγκάζονται να μεταφέρονται στην πιο κοντινή σύνδεση internet (50 έως 100 χλμ.), είτε να αναγκάζονται να χρεώνονται προσωπικά τη σύνδεσή τους μέσω εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Τα δύο από τα τρία ΚΕΠ του δήμου λειτουργούν χωρίς ευρυζωνική σύνδεση».

Ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος σημειώνει από την πλευρά του ότι «με το νομοσχέδιο για την “Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλεια” ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων Τοπικών Κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Ιτάμου και Καλλιφωνίου του δήμου μας που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το τηλεοπτικό σήμα. Έτσι θα έχουν πλέον πρόσβαση σε περισσότερες πηγές ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, αγαθά που αναμφισβήτητα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας. Ως Δήμος Καρδίτσας έχουμε διάθεση να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών είτε στο πλαίσιο οριζόντιων μέτρων είτε και εξειδικευμένα για το Δήμο μας, ώστε βήμα-βήμα να γίνει η ζωή των πολιτών πιο εύκολη».

Θετική και σε σωστή κατεύθυνση κρίνεται από τους δημάρχους του νομού Λάρισας η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με την οποία εξασφαλίζεται στις «λευκές περιοχές» η πρόσβαση των κατοίκων στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας με επιχορήγηση του εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, οι περιοχές στο νομό Λάρισας που μέχρι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα και θα καλυφθούν με τον νέο νόμο, ανέρχονται σε 42, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών αυτών βρίσκονται στο δήμο Ελασσόνας, Τεμπών, αλλά και στον δήμο Φαρσάλων. Επίσης αποκτούν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα, με βάση το νέο νόμο, και κάποιες περιοχές του δήμου Αγιάς και του δήμου Τυρνάβου.

Όπως είπε ο κ. Ευαγγέλου ο δήμος Ελασσόνας είναι γεωγραφικά ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, ο οποίος μάλιστα, χαρακτηρίζεται από γεωγραφικά χαρακτηριστικά που μπορούν να τον κατατάξουν τόσο στους ορεινούς όσο και στους μη ορεινούς δήμους της χώρας. Με βάση τα παραπάνω ο κ. Ευαγγέλου σημείωσε ότι «αυτό δημιουργεί σειρά προβλημάτων, ένα από τα οποία είναι και η μη δυνατή πρόσβαση, σε ορισμένα σημεία της επαρχίας, των κατοίκων στο τηλεοπτικό σήμα, δημιουργώντας, έτσι, ανισότητες και αδικίες στον πληθυσμό της ίδιας γεωγραφικής περιοχής».

Ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης υποστήριξε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι πρόκειται για μια «θετική εξέλιξη που προάγει την ενημέρωση την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό», ενώ ο δήμαρχος Τεμπών Κωνσταντίνος Κολλάτος δήλωσε ότι ο νόμος «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς αποκαθίσταται η ενημέρωση και η ψυχαγωγία μέσω της τηλεόρασης σε “μειονεκτικές ” περιοχές της χώρας».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το νόμο για την κάλυψη των περιοχών του δήμου με τηλεοπτικό σήμα, υποστηρίζοντας πως αντιμετωπίζεται ένα χρόνιο πρόβλημα. «Είναι ιδιαίτερα θετικό το μέτρο, αν σκεφτεί κανείς πως πριν κάποια χρόνια όταν επιδίωξα να απευθυνθώ σε κάποιον ιδιώτη για να εγκαταστήσει ένα αναμεταδότη σε ένα χωριό, μου είχε ζητήσει το ποσό των 6.000 ευρώ. Θεωρώ πως ήταν μεγάλο το ποσό για ένα χωριό το οποίο έχει ελάχιστα σπίτια. Άρα το μέτρο είναι θετικό να επιχορηγούνται δηλαδή οι κάτοικοι που έχουν πραγματικά ανάγκη και μένουν στο χωριό» σημείωσε ο δήμαρχος.

Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα

Θετικό χαρακτηρίζουν δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, που μίλησαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την απόφαση της Πολιτείας για την επιδότηση των κατοίκων ορεινών περιοχών με σκοπό την αγορά δορυφορικού εξοπλισμού, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα.

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου είναι σημαντική, με δεδομένο ότι ο δήμος μας έχει 67 ορεινές κοινότητες».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα βοηθήσει και στον τομέα του τουρισμού, αφού όπως εξήγησε, «οι επισκέπτες μας προφανώς θα θέλουν να βλέπουν και τηλεόραση, κατά την διάρκεια της διαμονής τους σε ξενοδοχεία και καταλύματα».

Αντίθετα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας λέει ότι «θεωρώ πως δεν είναι σωστό το μέτρο», εξηγώντας ότι «θα πρέπει να είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι». Όπως λέει, «θα πρέπει να επιδοτηθούν και όσοι διαμένουν σε ορεινές κοινότητες τα Σαββατοκύριακα και τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι αυτοί είναι που “κρατούν ζωντανά” τα χωριά».

Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα την κοινότητα Νέδουσα και όπως σημειώνει, «οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 50, αλλά το καλοκαίρι φθάνουν τους 500, ενώ το ίδιο γίνεται και σε πολλές άλλες κοινότητες».

Ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, χαρακτηρίζει σημαντικό το μέτρο, αφού όπως εξηγεί, «δίνεται τηλεοπτικό σήμα σε ορεινές κοινότητες του δήμου μας, οι κάτοικοι των οποίων δεν έβλεπαν τηλεοπτικά κανάλια».

Κρήτη

Με ικανοποίηση δέχτηκαν δήμαρχοι και κάτοικοι περιοχών της Κρήτης, την απόφαση της Κυβέρνησης να επιδοτήσει την αγορά εξοπλισμού για νοικοκυριά που ανήκουν στις «λευκές περιοχές».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου Ρεθύμνου Παντελή Μουρτζανό, υπάρχει το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη απόφαση και ο δήμος θα ασχοληθεί ώστε να δοθεί στους πολίτες όλο το πλαίσιο της απόφασης και να γνωστοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο πλέον θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα.

Από πλευράς του δήμου Μαλεβυζίου το πρόβλημα απασχολεί τη δημοτική αρχή εδώ και πολλά χρόνια και σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δημάρχου, Μαρία Φούρναρη, έχουν γίνει τα σχετικά έγγραφα και έχουν αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο με την πλήρη αποτύπωση της κατάστασης σχετικά με το σήμα το τηλεοπτικό όπως είχε ζητηθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο δήμος Γόρτυνας Ηρακλείου στο όρια του οποίου υπάρχουν αρκετές περιοχές χωρίς τηλεοπτικό σήμα, θα γνωστοποιήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των κατοίκων των «λευκών περιοχών» και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σύμβουλος του δημάρχου Δημήτρης Σπυριδάκης, «… θα ενισχύσουμε από κοινού με το υπουργείο τις προσπάθειες για να έχουν τηλεοπτικό σήμα οι δημότες μας».

Για μεγάλο αγώνα να λυθεί το πρόβλημα έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανόλης Κοκοσάλης δήμαρχος Αχαρνών Αστερουσίων στο Ηράκλειο. Όμως θα πρέπει η DIGEA να αναλάβει το 100% της κάλυψης της γεωγραφικής σχετικά με το τηλεοπτικό σήμα. Εμείς θα συνεργαστούμε για το θέμα και τη λύση του σε όλα τα επίπεδα».

Δωδεκάνησα

Χρόνια προβλήματα αρκετών περιοχών της Δωδεκανήσου που δεν είχαν τηλεοπτική κάλυψη έρχεται να λύσει ο νόμος που ψηφίστηκε. Σε όλα σχεδόν τα νησιά του νομού υπάρχουν τέτοια ζητήματα, για τα οποία αναμένεται ότι θα δοθούν λύσεις.

Την ικανοποίηση του για τα προβλεπόμενα από τον νόμο, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης του δήμου Ρόδου Γιώργος Πόκκιας με δεδομένο ότι υπάρχει πρόβλημα σε αρκετές περιοχές και χωριά του νησιού.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε το νόμο ο δήμαρχος Καρπάθου Ηλίας Λάμπρου, δεδομένου ότι στο νησί υπάρχουν αρκετές περιοχές που η τηλεοπτική κάλυψη είναι ελλιπής ή ανύπαρκτη.