Χωρίς πρόοδο για το χρέος στο Euroworking Group

Χωρίς πρόοδο για το χρέος στο Euroworking Group

Κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι όλες οι εκκρεμότητες θα έχουν κλείσει ως το Eurogroup.

 

Τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι όλες οι εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης θα έχουν κλείσει έως τις 15 Ιουνίου, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης στους τεχνοκράτες του EWG.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τη λίστα με τα ανοιχτά ζητήματα με την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο για την αλιεία και φέρνει ένα χρόνο επιπλέον πάγωμα στις συντάξεις έως το 2022, καθώς και απάλειψη της ημερομηνίας επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, όπως απαιτούσε το ΔΝΤ, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, οι τεχνοκράτες που εκπροσωπούν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο EWG δεν σημείωσαν ιδιαίτερη πρόοδο στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Στο τραπέζι δεν υπάρχει άλλη πρόταση από εκείνη του Eurogroup της 22ας Μαΐου, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα χωρίς λεφτά και θα εκταμιεύσει δόση μόνο εφόσον οι Ευρωπαίοι λάβουν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Την πρόταση αυτή επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο οποίος παραδέχθηκε πως πρόκειται για μοντέλο Λατινικής Αμερικής της δεκαετίας του 1980, που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε ανεπτυγμένη χώρα.

Η λύση θα τεθεί και πάλι ενώπιον της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, παρουσία και της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, με Ευρωπαϊκές πηγές να εκτιμούν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να την αρνηθεί.