Χωρισμένο στα δύο το Eurogroup για το ελληνικό χρέος

Χωρισμένο στα δύο το Eurogroup για το ελληνικό χρέος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ – ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

Άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα στο Λουξεμβούργο - Τι δηλώνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τις ελληνικές εκλογές. 

Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο άτυπο Eurogroup που συνέρχεται σήμερα Σάββατο, στο Λουξεμβούργο, με το ζήτημα του χρέους να αναμένεται να απασχολήσει τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ.  Σύμφωνα με πληροφορίες στο Eurogroup δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με το πότε πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι επικείμενες εκλογές και το ρευστό πολιτικό τοπίο έχουν ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των χωρών – ανάμεσα τους και η Γερμανία- να ζητούν την αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης του Οκτωβρίου από τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και τη μετάθεση των διαπραγματεύσεων για Νοέμβριο – Δεκέμβριο.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν χώρες που επιμένουν ότι πρέπει τουλάχιστον να αρχίσει η συζήτηση για την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι αλλά και το ΔΝΤ επισημαίνουν πώς το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο (το τελευταίο μάλιστα έχει επισημάνει ότι χωρίς την αναδιάρθρωσή του δεν συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα), ενώ η Ευρωζώνη φαίνεται να μένει πίσω στο κομμάτι της λήξης των αποφάσεων.

Από ελληνικής πλευράς στο Eurogroup θα συμμετάσχει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος αναμένεται να θέσει τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και της διευθέτησης του χρέους, ενώ θα ενημερώσει πώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα τα έχει όλα έτοιμα, μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, σε ότι αφορά στην προετοιμασία των νέων μέτρων. Στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η μεταβατική κυβέρνηση κάνει άριστη δουλειά και η τριπλέτα Χουλιαράκης-Χριστοδουλάκης-Στουρνάρας συνεργάζονται άριστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα είναι έτοιμη να έρθει άμεσα στην Αθήνα για να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση μέσα στην Σεπτέμβριο, δηλαδή μόλις 7 ή 10 μέρες αφού κλείσουν οι κάλπες. Χθες Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησαν και ένα «παράθυρο» για περιορισμένες αλλαγές στο τρίτο Μνημόνιο κατά την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, εφόσον υπάρξει ξανά εμπιστοσύνη προς την νέα κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί παρά την υστέρηση των εσόδων, η ύφεση λόγω των capital controls τελικώς μπορεί να αποδειχθεί και μικρότερη από όσο προέβλεπαν στο υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας και ένα περιθώριο ευελιξίας που δεν υπήρχε ως τώρα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα ότι δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα, όποιο κι αν είναι αυτό.

«Δεν γνωρίζω ποιο κόμμα θα κερδίσει, ποιος συνασπισμός θα σχηματιστεί. Έχω την εντύπωση, κοιτώντας τις δημοσκοπήσεις, ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη πλειοψηφία, μια τεράστια πλειοψηφία στην Ελλάδα (που υποστηρίζει) τα κόμματα που υποστήριξαν το διάβημα» για ένα πρόγραμμα βοήθειας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Μοσκοβισί προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup προσερχόμενος στη συνεδρίαση ανέφερε ότι «η δουλειά στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί». Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι νομοθετικές προετοιμασίες στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει ασαφής.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι «η δουλειά» πρέπει να συνεχιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από την πλευρά των θεσμών. Όπως είπε, οι θεσμοί θα πρέπει να προετοιμάσουν την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και να προσδιορίσουν τα προαπαιτούμενα για τους επόμενους μήνες.