Χουλιαράκης: Ναι, το ΔΝΤ ζητάει προκαταβολικά μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2019

Χουλιαράκης: Ναι, το ΔΝΤ ζητάει προκαταβολικά μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2019

Οι απαιτήσεις – σοκ του Ταμείου, αν δεν αλλάξει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στη Βουλή παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ ζητάει νέα μέτρα για το 2019.  «Υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα που παραμένει αποτελεί αναμφίβολα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. ευρώ για το 2019. Απαιτεί προκαταβολική νομοθέτηση το 2016 για το 2019».

Όπως, πάντως, εξήγησε η «θέση του ΔΝΤ στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει δυνατότητα να πιάσει πλεόνασμα 3,5%», είπε και προσέθεσε: «Το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ στο να προβλέπει ότι δεν πιάνουμε το πλεόνασμα, το οδήγησε να κάνει λάθος στα πλεονάσματα και για το 2015 και για το 2016. Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και σοβαρότητα οικοδομεί συμμαχίες στην Ευρώπη και αξιοποιεί τα ρήγματα».

Παράλληλα εκτίμησε ότι η ύφεση σταματάει το δεύτερο τρίμηνο του 2016, με τον ρυθμό ανάπτυξης να αγγίζει το 1,8% το 2017 και πρόσθεσε ότι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα η εισροή καταθέσεων ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και μάλιστα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, που δείχνουν μακροχρόνια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι μόνο τα ελληνικά επιτόκια μειώθηκαν μετά την εκλογή Τραμπ.

Μέσα στον επόμενο χρόνο ο στόχος είναι η χώρα να είναι σε θέση να δανείζεται μόνη της από τις αγορές και το 2018 να βγει από την επιτροπεία, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι ο δεύτερος στόχος είναι υπάρξει έμφαση στην καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας και γι’ αυτό δίνονται 1,250 δισ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Ακόμη είπε ότι το 2017 θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος αφενός με την μείωση δαπανών στα υπουργεία και αφετέρου με την ευρύτερη χρήση πλαστικού χρήματος.