«Χρειάζεται ακόμη δουλειά», το μήνυμα του Euroworking Group

«Χρειάζεται ακόμη δουλειά», το μήνυμα του Euroworking Group

Χωρίς πρόσθετα μέτρα οι προτάσεις 27 σελίδων που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στα τεχνικά κλιμάκια της Ευρώπης.

Ολοκληρώθηκε στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης η τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), για το ελληνικό ζήτημα. Στην τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε δύο ώρες συμμετείχε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Η τηλεδιάσκεψη είχε περισσότερο χαρακτήρα ενημέρωσης όλων των κρατών μελών σχετικά με το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στη σημερινή συνεδρίαση η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα εμπλουτισμένο κείμενο 27 σελίδων που βασίζεται στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν πρόσφατα και δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα.

«Υπάρχει σύγκλιση ευρύτερα στις διαπραγματεύσεις» τόνιζε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Έκανε, ωστόσο, σαφές ότι υπάρχουν και σημεία μεγάλων διαφορών όπως η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά διαφωνούν οι πιστωτές μας.

Είχαμε τηλεδιάσκεψη επί της εν εξελίξει διαδικασίας και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, και σε τεχνικό επίπεδο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες, δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης αναφερόμενη στη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δουλειά αυτή είναι απαραίτητη “προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης”.

Το επίσημο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το επόμενο Eurogroup θα γίνει στις 24 Απριλίου, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Euroworking Group. Αυτό όμως, όπως διευκρινίζεται, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα αυτό ανάλογα με τις εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων.

Όπως ανέφερε σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα έχει στείλει περισσότερες λεπτομέρειες για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στους πιστωτές της, αλλά οι δύο πλευρές παραμένουν σε διαμάχη όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά θέματα και τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

Τι αναμένει η Αθήνα

Την επιστροφή ενός ποσού τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ με βάση την παρουσίαση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα της επιτρέπει να αποπληρώσει με άνεση τη δόση ύψους 420 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την Πέμπτη 9 Απριλίου προσδοκούσε η ελληνική πλευρά στο σημερινό Euro Working Group. Σημειώνεται ότι πηγές από την Αθήνα ανέφεραν πως είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί και Eurogroup με τηλεδιάσκεψη, κάτι που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση για να αρχίσουν οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Πάντως τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα λόγω του καθολικού Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμά τους είναι να επιστρέψουν την Μεγάλη Τρίτη και να επισκεφτούν κάποια επιλεγμένα υπουργεία για να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία.

Θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει μέσα στο 2015 γιατί «είναι ένας κακός φόρος» τόνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα. Θα καταργηθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από έναν φόρο μικρότερης εισπρακτικής απόδοσης. Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξει μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, έλεγαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρξουν ισοδύναμα ώστε μαζί με τον νέο φόρο το τελικό αποτέλεσμα να οδηγεί σε έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ όσα απέδωσε και ο ΕΝΦΙΑ το 2014.