“Χρειαζόμαστε 5 δισ. δολάρια τον μήνα για την άμυνα”, δήλωσε ο Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ

“Χρειαζόμαστε 5 δισ. δολάρια τον μήνα για την άμυνα”, δήλωσε ο Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ
epaselect epa10040577 Ukrainian President Volodymyr Zelensky (on the screen), delivers a speech as he attends by video conference a meeting during the first day of the NATO Summit at IFEMA Convention Center, in Madrid, Spain, 29 June 2022. Heads of State and Government of NATO's member countries and key partners are gathering in Madrid from 29 to 30 June to discuss security concerns like Russia's invasion of Ukraine and other challenges. Spain is hosting 2022 NATO Summit coinciding with the 40th anniversary of its accession to NATO. EPA/Juan Carlos Hidalgo Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ζελένσκι υποστήριξε πως η χώρα του έχει ανάγκη από σύγχρονους πυραύλους και από συστήματα αεράμυνας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως τον επόμενο χρόνο η κατάσταση ίσως να καταστεί ακόμη χειρότερη εάν, έπειτα από την Ουκρανία, δεχθούν επιθέσεις από τη Ρωσία και άλλες χώρες, πιθανόν ακόμη και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε, πιο συγκεκριμένα, πως η Ρωσία του Πούτιν θέλει να «αιχμαλωτίσει» τη Λιθουανία. Ο ίδιος διερωτήθηκε μάλιστα «ποια θα είναι η επόμενη» χώρα που θα δεχθεί επίθεση από τη Μόσχα, μετά την Ουκρανία; «Η Μολδαβία; Οι χώρες της Βαλτικής; Η Πολωνία; Η απάντηση είναι όλες», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η Ουκρανία χρειάζεται 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα για την άμυνα και την προστασία της ενάντια στη ρωσική επίθεση. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ζελένσκι υποστήριξε πως η χώρα του έχει ανάγκη από σύγχρονους πυραύλους και από συστήματα αεράμυνας. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως στην παρούσα φάση η στρατιωτική βοήθεια είναι εξίσου σημαντική με την οικονομική υποστήριξη.

Ο ίδιος υποστήριξε, μάλιστα, πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν πρόκειται να περιοριστούν στην Ανατολική Ουκρανία και πως, αντιθέτως, εκείνες θα επιδιώξουν να επεκτείνουν τις κτήσεις τους εντός των ουκρανικών συνόρων.