Το Χρήμα πάει κι έρχεται…

Το Χρήμα πάει κι έρχεται…

Στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών της κρίσης, οι τελωνειακοί κατάσχουν αδήλωτα ευρώ κατά εκατομμύρια, περιουσίες που οι ταξιδιώτες προσπαθούν να κρύψουν.

Μεταξύ των ταξιδιωτών που περίμεναν στην πλατφόρμα του σιδηροδρομικού σταθμού του Παρισιού την ταχεία τον περασμένο Ιούλιο, ήταν και ο καλοντυμμένος κ. Μπόρις Μποϊλόν, πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ιράκ και την Τυνησία, με δυο πτυχία από έγκυρα Πανεπιστήμια και βραβευμένος με το «Μετάλλιο της Τιμής». Για τους τελωνειακούς ωστόσο, ο 43χρονος άνδρας αποδείχθηκε άλλος ένας επίδοξος φοροφυγάς. Στις αποσκευές του βρέθηκαν φάκελοι γεμάτοι μετρητά – συνολικά 350.000 ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο από τα 10.000 που επιτρέπεται να μεταφέρει χωρίς να δηλώσει, ο κάθε ταξιδιώτης.

Σχεδόν πρόκειται για επιδημία, με τα μετρητά -συχνά σε δεσμίδες των 500 ευρώ- να «μετακινούνται» από χώρα σε χώρα, στην προσπάθεια των Ευρωπαίων να προστατεύσουν τα πλούτη τους από τους αυξανόμενους φόρους και το άγριο κυνηγητό των αδιάφθορων, καθώς ο μέχρι πρόσφατα ελβετικός και άλλοι παραδοσιακοί «οικονομικοί παράδεισοι» υποχρεώνονται να κλείσουν τις πόρτες τους. Οι τελωνειακοί -γράφουν οι New York Times– βρίσκουν μετρητά παντού: σε βαλίτσες, σε κουτιά από γλυκά, σε συσκευασίες με πατατάκια ή μπισκότα, ακόμα και στις τσέπες των παιδιών.

Οι αρχές λένε ότι είναι πλέον ρουτίνα οι συλλήψεις ταξιδιωτών με λίγες αποσκευές και νευρική συμπεριφορά, που έχουν προορισμό τις οικονομικές πρωτεύουσες γειτονικών χωρών. «Βλέπουμε επαγγελματίες και επιχειρηματίες στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών ή των τραπεζών, σαν τον Μποϊλόν κάθε ημέρα», λέει ο Φιλιπ Μποκ, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Τελωνειακών. «Τα 350.000 ευρώ που μετέφερε ο Μποϊλόν δεν ήταν και εξαιρετικό ποσό. Κάθε ημέρα είναι το ίδιο και τα αδήλωτα χρήματα είναι όλο και περισσότερα λόγω της κρίσης». Τέτοιο παράδειγμα ήταν τετραμελής οικογένεια Αμερικανών που περίμενε σε μια γωνία το τρένο κοντά στα σύνορα της Ελβετίας, έχοντας μοιράσει στις αποσκευές τους 600.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Η Ολυμπιακή φιέστα αξίας 50 δισ. δολαρίων του Πούτιν

Επί δεκαετίες για εκείνους που ονειρεύονταν προστασία για τα χρήματά τους σε καθεστώς μυστικότητας, η συνηθισμένη εύκολη λύση ήταν η Ελβετία. Οι τράπεζες εκεί προσέφεραν καταφύγιο σε όσους ήθελαν να μην έχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία φανερά και προσβάσιμα από τις εφορίες τους. Όμως, η Ελβετία υπέγραψε τον Οκτώβριο συνθήκη για αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με τις χώρες προέλευσης των καταθετών τους και οι τραπεζίτες φροντίζουν πλέον να ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι πρέπει να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ή αλλιώς οι λογαριασμοί τους αναγκαστικά θα κλείνουν. Οι επίδοξοι φοροφυγάδες, λοιπόν, στην ουσία είχαν μόνο μια επιλογή: να μεταφέρουν τα χρήματα τους, με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.

«Ο βασικός λόγος της κλιμάκωσης των περιστατικών αυτών είναι η αυξανόμενη χρήση μετρητών και από εγκληματικά δίκτυα και από φοροφυγάδες», λέει ο Ματιέ Ντελαούς, δημοσιογράφος και συγγραφέας. «Πολλοί εξακολουθούν να βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό για να αποφύγουν την εφορία, αλλά το χρήματα κινείται και προς την αντίθεση κατεύθυνση, καθώς με τη συμμόρφωση της Ελβετίας, αυτοί οι “πελάτες” πρέπει να αποφασίσουν εάν θα δηλώσουν τους λογαριασμούς τους  και θα πληρώσουν ψηλούς φόρους, ή θα κρύψουν τα λεφτά».

Ο νόμος που απαιτεί από τους ταξιδιώτες που διασχίζουν σύνορα χωρών μέσα στην Ε.Ε. να δηλώνουν γραπτώς τα ποσά που μεταφέρουν εάν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, υιοθετήθηκε το 2007, με την ελπίδα ότι έτσι θα καταπολεμηθεί το ξέπλυμα και η φοροδιαφυγή. Τα μη δηλωμένα ποσά κατάσχονται και φυλάσσονται για ένα εξάμηνο και μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα 25% επί του ποσού ή και περισσότερο, ενώ πολλές φορές ξεκινάνε και έρευνες για την προέλευση των χρημάτων σε ειδικά δικαστήρια.

Διαβάστε ακόμη: Κλεμμένοι θησαυροί, ένοχα μυστικά

Οι Γάλλοι τελωνειακοί, παρά τις περικοπές στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας τους κατά 25%, υπερηφανεύονται για τις μεγάλες επιτυχίες που κατέγραψαν φέτος στο ενεργητικό τους: το πρώτο τρίμηνο του 2013 τα ποσά που «έπιασαν» στα σύνορα τους ήταν εξαπλάσιο σε σχέση με ολόκληρο το 2012, φθάνοντας τα 103 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού ήταν από έναν και μόνο «φυγά» που προσπάθησε να βγάλει από τη Γαλλία, οδηγώντας, 86 εκατομμύρια σε εξαργυρώσιμα ομόλογα.

Κατά μέσο όρο κάθε ημέρα, στη διάρκεια του 2012, οι Γάλλοι τελωνειακοί εντόπιζαν 300.000 ευρώ, αύξηση κατά 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του 2011 και εκτιμούν ότι εντοπίζουν μόνο το 5% των αδήλωτων εισοδημάτων που διασχίζουν με τη μορφή μετρητών τα σύνορα. Κι όσο η απελπισία μεγαλώνει, τόσο οι φοροφυγάδες γίνονται πιο εφευρετικοί. Τον Φεβρουάριο, οι επιθεωρητές σε μια ταχεία μεταξύ Ζυρίχης και Παρισιού, σταμάτησαν έναν Ισπανό ταξιδιώτη που μετέφερε 1,8 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500.

Στην Ιταλία, τα ειδικά εκπαιδευμένα λαμπραντόρ και οι γερμανικοί ποιμενικοί βοήθησαν τους τελωνειακούς που ελέγχουν τα πέντε αεροδρόμια και τα βόρεια σύνορα της χώρας να τριπλασιάσουν τις κατασχέσεις μετρητών το 2012 στα 124 εκατομμύρια ευρώ.

Ορισμένοι… εύποροι ταξιδιώτες παραπονέθηκαν ότι οι αρχές τους βλέπουν πλέον ως στόχους και αφηγούνται ιστορίες για τους «ράμπο» της εφορίας που κάνουν εφόδους σε γιωτ για να εντοπίσουν αδήλωτα μετρητά σε κρυφά χρηματοκιβώτια.

«Επιτυχίες» καταγράφουν και οι Ισπανοί τελωνειακοί που φέτος έχουν ήδη κατάσχει 17,5 εκατ. ευρώ, αν και τα νομίσματα που χρησιμοποιούν οι εκεί παράνομοι είναι από αμερικανικά δολάρια, μέχρι κορεάτικα γουόν και κινεζικά ρενμινμπι και η «μαύρη» διαδρομή τους γίνεται συνήθως από μεσάζοντες.

Διαβάστε ακόμη: Οι «γαλαζοαίματοι» του ποδοσφαίρου στο στόχαστρο της ΕΕ