Χρηματιστήρια σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Χρηματιστήρια σε αναζήτηση κατεύθυνσης
Με έντονη ανοδική τάση οι δείκτες των μετοχών του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:05, διαμορφώνεται στις 771,94 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,60%.

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές να πασχίζουν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος, μία ημέρα μετά την αιφνίδια μείωση επιτοκίων από τη FED, που όμως δεν φαίνεται να καθησυχάζει τις ανησυχίες των επενδυτών για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην οικονομία.

Το μήνυμα της FED και η ερμηνεία των αγορών

Μπορεί η FED να τόλμησε, για πρώτη φορά από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008, την πρώτη έκτακτη μείωση επιτοκίων με στόχο να καλμάρει τις αγορές και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας στις αγορές. Εκείνες όμως έδωσαν διαφορετική ερμηνεία, κρίνοντας τη μείωση περισσότερο ως κίνηση απόγνωσης παρά ως κίνηση θάρρους. Και αυτό διότι γνωρίζουν ότι είναι περιορισμένα τα «πυρομαχικά» των κεντρικών τραπεζών μπροστά σε μια απειλή δημόσιας υγείας, όπως ο κορωνοϊός.

Και αυτό αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρεί για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το φράγμα του 1%.

Η έκτακτη απόφαση για μείωση του κόστους δανεισμού δεν έτυχε θερμής υποδοχής, με τα ταμπλό στη Wall Street να «κοκκινίζουν». Ίσως διότι οι επενδυτές γνωρίζουν ότι αυτή τη φορά, οι κεντρικές τράπεζες ρίχνονται στη μάχη για τη στήριξη της οικονομίας μπροστά στην απειλή του κορωνοϊού έχοντας ελάχιστα πυρομαχικά στη διάθεσή τους. Και η αντίδραση αυτή τη φορά δεν έχει καμία σχέση με τη «συμπεριφορά» στις προηγούμενες φορές που η FED αποφάσισε εκτάκτως να μειώσει τα επιτόκια.

Για παράδειγμα, όταν ο Άλαν Γκρίνσπαν ανακοίνωσε αιφνίδια μείωση τον Οκτώβριο του 1998 ώστε να στηρίξει τις αγορές σταθερού εισοδήματος μετά την κατάρρευση του αντισταθμιστικού ταμείου Long-Term Capital Management, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 50% τους επόμενους 18 μήνες. Αργότερα δέχθηκε έντονη κριτική και κατηγορήθηκε ότι τα χαμηλά επιτόκια πυροδότησαν την τελευταία φάση της τεχνολογικής φούσκας. Εν των μεταξύ, η επόμενη έκτακτη μείωση, τον Ιανουάριο του 2008 λίγο πριν από την κορύφωση της πιστωτικής κρίσης, δεν φάνηκε να βοηθάει την κατάσταση, από την άποψη ότι η κρίση έγινε και οι αμερικανικές μετοχές καταποντίστηκαν 50%, προτού ανακάμψουν.

Οι πρώτες ενδείξεις από το «πείραμα» της FED δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και αυτό διότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να βοηθήσει άμεσα στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος δημόσιας υγείας, όπως είναι η επιδημία του Covid-19. Πρόθεση ήταν να μετριασθούν οι χρηματοπιστωτικές πιέσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο λόγω του κορωνοϊού. Η πτώση των αμερικανικών μετοχών και το γενικότερο κλίμα νευρικότητας δείχνουν ότι αυτές οι πιέσεις δεν έχουν μετριασθεί.

Τα βλέμματα στρέφονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την οποία οι προκλήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού ξεσπάει σε μια εποχή που ήδη οικονομία της Ευρωζώνης είναι αδύναμη. Η ΕΚΤ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και αναλυτές της Commerzbank αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά δέκα μονάδες βάσης και σε επίπεδα ακόμη πιο βαθιά κάτω του μηδενός. «Η γρήγορη και αποφασιστική μείωση από τη FED στηρίζει την άποψή μας ότι η ΕΚΤ θα συμμετάσχει στη συντονισμένη, παγκόσμια δράση νομισματικής χαλάρωσης», αναφέρει η Commerzbank, ενώ δεν αποκλείει και ενίσχυση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

H τελευταία φορά που η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια ήταν τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,50% και επανεκκινώντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με ρυθμούς 20 δισ. ευρώ το μήνα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δεσμευθεί ότι είναι σε ετοιμότητα να προχωρήσει στη λήψη αναγκαίων μέτρων.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πραγματοποίησαν χθες έκτακτη τηλεδιάσκεψη, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον Covid-19, χωρίς όμως να λαμβάνουν κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 12 Μαρτίου.

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Aνοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να υπερβαίνει τα επίπεδα των 770 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:05, διαμορφώνεται στις 771,94 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,60%. Αρχικά υποχώρησε έως τις 758,93 μονάδες (-0,96%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 6,38 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,42%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,06%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης(+1,38%), της Τιτάν (+1,20%), της ΑΔΜΗΕ(+1,08%), του ΟΛΠ(+0,91%) και του ΟΠΑΠ(+0,89%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ(-3,28%), της Alpha Bank (-1,31%) και της Eurobank(-1,26%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+0,23%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+0,21%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-0,88%) και των Τροφίμων(-0,64%).

Ανοδικά κινούνται 27 μετοχές, 24 πτωτικά και 15 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Κλουκίνας-Λάππας+8,70% και Παπουτσάνης+7,82%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Space Hellas-6,86% και Ιντραλότ-5,81%.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωνε άνοδο 0,5% κατά τις πρώτες ώρες, έχοντας ως στήριγμα τις μετοχές του κλάδου πρώτων υλών. Μικτή εικόνα μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου, με τη Φραγκφούρτη και το Λονδίνο σε θετικό έδαφος, την ώρα που Παρίσι και Μιλάνο κατέγραφαν οριακή πτώση.

Ο γερμανικός DAX ήταν ενισχυμένος 0,31%, ενώ ανάλογα ήταν και τα κέρδη του FTSE 100.

Μικτές τάσεις και στην Ασία με το νοτιοκορεατικό Kospi να καταφέρνει να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα, με άνοδο 2,09%.