Το Χρηματιστήριο «βλέπει» συμφωνία – Εκρηκτική άνοδος με μοχλό τις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο «βλέπει» συμφωνία – Εκρηκτική άνοδος με μοχλό τις τράπεζες

Οι διαρροές από την Κομισιόν για συμβιβαστικό σχέδιο παρά την επίσημη διάψευση, ενισχύουν τον Γενικό Δείκτη Τιμών. 

Ράλι ανόδου καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει συνολικές απώλειες 9,77%, με τους επενδυτές να προεξοφλούν θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Μοχλό της ανοδικής αντίδρασης αποτελούν οι τραπεζικές μετοχές -είχαν καταγράψει μεγάλες απώλειες το προηγούμενο τριήμερο- παρά τη χθεσινή υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s.

Παρά την επίσημη διάψευση της Κομισιόν σχετικά με σχέδιο – «γέφυρα» για την Ελλάδα, οι διαρροές από μεγάλα ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχει σχηματιστεί συμβιβαστικό σχέδιο για την Ελλάδα από την Κομισιόν για το έκτακτο Eurogroup.

Το σχέδιο θα αποτελέσει την πλατφόρμα συζήτησης στο Eurogroup και αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μία παράταση έξι μηνών για την Ελλάδα σε συνδυασμό με… αναδιοργάνωση της τρόικας.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα χαμηλότερο από αυτό που είχε τεθείς στόχος στο υπάρχον πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα ξεπεράσει το 1,5 με 2% του ΑΕΠ.

Επίσης η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει η ΕΚΤ να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία.

Εκρηκτική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Ράλι ανόδου κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, καλύπτοντας σχεδόν τις απώλειες των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων (-9,77%).

Οι επενδυτές έδειξαν να προεξοφλούν θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η πληροφορία ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει αύριο στο Eurogroup σχέδιο εξάμηνης παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος για την Ελλάδα, πυροδότησε κύμα αγορών.

Μοχλό της ανοδικής κίνησης της αγοράς απετέλεσαν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν καταγράψει μεγάλες απώλειες το προηγούμενο τριήμερο, παρά την χθεσινή υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Moody΄s.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διέσπασε έντονα ανοδικά τα επίπεδα των 800 μονάδων και έκλεισε στις 826,31 μονάδες σημειώνοντας μεγάλα κέρδη 7,98%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 832,06 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 8,73%.

Η άνοδος των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε και από σημαντική αύξηση των συναλλαγών η αξία των οποίων ανήλθε στα 142,18 εκατ. ευρώ.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 3,4 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 8,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,30%.

Ανοδικά κινήθηκαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (+20,75%), της Eurobank(+19,67%), της Ελλάκτωρ (+19,46%), του ΟΛΠ (+16,91%), της Viohalco (+16,53%), της Πειραιώς (+15,58%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+12,85%), της Μυτιληναίος(+11,62%), της ΕΧΑΕ(+10,50%), της MIG (+10,39%) και των ΕΛΠΕ (+10,36%).

Ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών (+15,81%), των Πρώτων Υλών (+11,46%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+10,48%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (+9,16%).

Ανοδικά κινήθηκαν 93 μετοχές, 28 πτωτικά και 11 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Εθνική +20,75%, Eurobank+19,67%, Ελλάκτωρ +19,46%, Altec +19,05% και ΟΛΠ +16,91%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: ΑΕΓΕΚ -18,57%, SATO -17,50%, ATTI-KAT -15,00%, Compucon -12,50% και Νάκας -9,83%.

Διαβάστε ακόμη: 

Τι κρύβεται πίσω από την ελληνική πρόταση – «γέφυρα»