Χρηματοδότηση 17 εκατ. δολαρίων στην Causaly για να επιταχύνει την ιατρική της έρευνα

Χρηματοδότηση 17 εκατ. δολαρίων στην Causaly για να επιταχύνει την ιατρική της έρευνα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η Causaly, η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που επιτρέπει στους ερευνητές και τους ειδικούς να χαρτογραφούν και να περιηγούνται στο περίπλοκο τοπίο της βιοϊατρικής έρευνας, συγκέντρωσε 17 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές για να αναπτύξει την ομάδα της και να επεκταθεί σε νέες αγορές. Η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Index Ventures ηγήθηκε της επένδυσης Σειράς Α, ενώ συμμετείχαν η Marathon, η Pentech και η EBRD. Ο Carlos Gonzalez-Cadenas, εταίρος της Index, εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο.

Η πλατφόρμα της Causaly, που ιδρύθηκε το 2018, αναπτύσσει μηχανική μάθηση για τη γρήγορη και εύκολη ανακάλυψη σημαντικών σχέσεων στο σύμπαν των δεδομένων ανθρώπινης υγείας – που σήμερα δημοσιεύονται σε δεκάδες εκατομμύρια δημόσια και ιδιόκτητα έγγραφα. Η τεχνολογία της είναι ο ταχύτερος τρόπος για τους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως να βρίσκουν στοιχεία, να διερευνούν κρυφές συνδέσεις μεταξύ πολύπλοκων μηχανισμών και να κάνουν νέες προβλέψεις στη βιοϊατρική επιστήμη. Η ανάγκη για αυτό το «λειτουργικό σύστημα» για βιοϊατρικά δεδομένα έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη καθώς η άνοδος της ιατρικής ακριβείας – σε συνδυασμό με τον βραδύτερο ρυθμό ανακάλυψης νέων φαρμάκων – έχει ασκήσει πρόσθετη πίεση στους ερευνητές και τις φαρμακευτικές εταιρείες για την εξεύρεση καινοτόμων θεραπειών για τους ασθενείς.

Η Causaly συνεργάζεται ήδη με εννέα μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Gilead, UCB και Novartis, καθώς και με ιδρύματα όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας. Σε έναν από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους πελάτες της, 1.500 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την Causaly για την έρευνα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη φαρμάκων. Και ενώ η Causaly επικεντρώνεται επί του παρόντος στον φαρμακευτικό τομέα, η τεχνολογία της έχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών, όπως η υγειονομική περίθαλψη, τα καλλυντικά, τα καταναλωτικά αγαθά και κάθε κλάδο που αγγίζει την ανθρώπινη υγεία.

Οι ιδρυτές της Causaly, ο Artur Saudabayev (CTO) και ο Γιάννης Κιαχόπουλος (CEO – κεντρική φωτογραφία), γνωρίστηκαν σε ένα εντατικό θερινό πρόγραμμα στο Singularity University στην Καλιφόρνια. Με υπόβαθρο που εκτείνεται στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, την επιστήμη των υπολογιστών και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, οι δυο τους συνειδητοποίησαν ότι η πρόοδος στη μηχανική μάθηση σήμαινε ότι οι ερευνητές θα έπρεπε να μπορούν να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στην απλή απορρόφηση της βιβλιογραφίας και περισσότερο χρόνο στην ανάπτυξη λύσεων. Η Causaly είναι ένα μοντέλο για το πώς η μηχανική μάθηση και η ανθρώπινη διάνοια μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα – με τους αλγόριθμους να συνθέτουν πληροφορίες προκειμένου να απελευθερώνουν τους γνωστικούς πόρους των ανθρώπων για να σκέφτονται πιο δημιουργικά και κριτικά.

«Η εξεύρεση ενός νέου φαρμάκου μπορεί να διαρκέσει πάνω από μια δεκαετία σε έρευνα, ανάπτυξη και κλινικές δοκιμές, και απαιτεί χιλιάδες εμπειρογνώμονες να συνεργάζονται πάνω στη βάση πολύπλοκων στοιχείων», λέει ο Κιαχόπουλος. «Η Causaly είναι η πρώτη πλατφόρμα που χαρτογραφεί συσχετίσεις και σχέσεις μέσα στα επιστημονικά δεδομένα, επιτρέποντας στους ερευνητές και τους επιστήμονες να καινοτομούν αντί να χρειάζεται να βρίσκουν οι ίδιοι με κόπο τις σχέσεις αυτές. Αυτό σημαίνει καλύτερες αποφάσεις σχετικά με το σε ποιους ερευνητικούς τομείς να δώσουν προτεραιότητα, καθώς και ταχύτερους κύκλους μάθησης. Η μετάβαση από μια «τυπική» βάση δεδομένων εγγράφων στην Causaly είναι σαν να πηγαίνεις από τη χρήση μιας ατζέντας με τηλεφωνικούς αριθμούς στο smartphone. Είναι διαδραστικό και σας δείχνει πού θέλετε να πάτε».

Οι βιοϊατρικές πληροφορίες – που καλύπτουν την επιστημονική βιβλιογραφία, τα ρυθμιστικά έγγραφα, τις κλινικές δοκιμές και την ιδιόκτητη έρευνα – αυξάνονται εκθετικά και οι άνθρωποι δυσκολεύονται να τις παρακολουθήσουν. Όλο και περισσότερο, οι ειδικοί της βιοϊατρικής χρησιμοποιούν νέες γνώσεις από γονίδια και βιοδείκτες για να προσαρμόσουν νέες θεραπείες για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών και μεμονωμένα άτομα. Η πολυπλοκότητα αυτών των νέων ιατρικών ορίων αυξάνει το ανθρώπινο βάρος της προσπάθειας να απορροφηθούν όλες οι απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται για μια πρωτότυπη παρέμβαση ή ανακάλυψη. Η Causaly βοηθά να ξεπεραστεί αυτή η πληροφοριακή συμφόρηση με την εφαρμογή εξελιγμένων αλγορίθμων που μιμούνται την ανθρώπινη ανάγνωση και εξάγουν τα νοήματα που κωδικοποιούνται στη γλώσσα, όπως η διάκριση μεταξύ μιας θεραπείας και μιας παρενέργειας.

«Η πλατφόρμα της Causaly μετασχηματίζει τη ροή εργασίας της βιοϊατρικής από το «ψάξε, διάβασε και συνδύασε» στο «θέσε ερωτήματα και ανάλυσε», λέει ο Carlos Gonzalez-Cadenas, εταίρος της Index Ventures. «Η Causaly επιτρέπει στους ερευνητές να θέτουν εξαιρετικά πολύπλοκα ερωτήματα εύκολα και να λαμβάνουν αποτελέσματα που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να εξασφαλισθούν διαφορετικά. Σε μια εποχή που ο Covid μας υπενθύμισε τη σημασία της βιοϊατρικής καινοτομίας, η Causaly είναι έτοιμη να συμβάλει στην απελευθέρωση των δυνατοτήτων της νέας έρευνας προς όφελος της ανθρωπότητας».

Μια σημαντική περίπτωση χρήσης της Causaly είναι η διαδικασία ελέγχου για βιοδείκτες που σχετίζονται με συγκεκριμένες ασθένειες ή η σχέση τους με την ανταπόκριση στη θεραπεία. Εάν μια εταιρεία έχει ήδη στην κατοχή της ένα φάρμακο ή μια ένωση, συχνά θέλει να γνωρίζει ποιες άλλες ομάδες ασθενών θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη φαρμακευτική δραστηριότητα. Αυτό συνήθως απαιτεί εβδομάδες έως μήνες εργασίας και μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια σημαντικών ανακαλύψεων λόγω του μεγάλου όγκου της βιβλιογραφίας που πρέπει να διερευνηθεί. Οι πελάτες της Causaly έχουν μειώσει κατά 80% τον χρόνο που απαιτείται για τον έλεγχο των βιοδεικτών και η τεχνολογία έχει προτείνει καινοτόμες λύσεις για τον εντοπισμό πιθανών εφαρμογών για θεραπείες κατά του καρκίνου.

«Η Causaly είναι το τελευταίο παράδειγμα του ανθρώπου που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να βελτιώσει τη σχέση μας με τη γνώση», λέει ο Κιαχόπουλος. «Αφότου ο Γουτεμβέργιος εφηύρε την τυπογραφία, οι βιβλιοθήκες έγιναν ένας τρόπος να κατηγοριοποιηθούν όλες οι νέες πληροφορίες και να γίνουν διαχειρίσιμες. Στη συνέχεια, με την ψηφιακή επανάσταση, οι βιβλιοθήκες μεταφέρθηκαν στο διαδίκτυο, μετατρεπόμενες σε έγγραφα και βάσεις δεδομένων. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα πέρα από τις στατικές αποθήκες εγγράφων προς πολύ πλουσιότερους, πολυδιάστατους και διαδραστικούς τρόπους ανακάλυψης της γνώσης».

Η Causaly απασχολεί σήμερα περίπου 40 άτομα, τα οποία κατανέμονται μεταξύ Λονδίνου και Ελλάδας. Με τη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, σχεδιάζει να επεκτείνει την ομάδα τεχνολογίας της, να ενισχύσει την ομάδα πωλήσεών της για να μπορέσει να επεκταθεί στις ΗΠΑ, και να αυξήσει την ικανότητά της να συνεργάζεται με πελάτες για τη δημιουργία πληροφοριών από ιδιωτικά, ιδιόκτητα δεδομένα.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Γιάννη Κιαχόπουλου στο Fortune Greece

Ο Γιάννης Κιαχόπουλος ήταν μέλος της λίστας 40 under 40 για το 2020