Χρηματοδότηση – ρεκόρ 140 εκατ. δολαρίων για την Blueground φτάνει την αξία της στα 750 εκατ.

Χρηματοδότηση – ρεκόρ 140 εκατ. δολαρίων για την Blueground φτάνει την αξία της στα 750 εκατ.
Blueground Apartment New York Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η Blueground, μια νεοσύστατη επιχείρηση που επικεντρώνεται στη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση επιπλωμένων διαμερισμάτων, συγκέντρωσε 140 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από επενδυτές με επικεφαλής την WestCap Group του Laurence Tosi – έναν υφιστάμενο χρηματοδότη.

Η Geolo Capital, επενδυτικός βραχίονας του οικογενειακού γραφείου του δισεκατομμυριούχου John Pritzker, συμμετείχε επίσης, όπως και οι VentureFriends και Prime Ventures, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Blueground Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Blueground αποτιμάται πλέον στα 750 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη έλαβε ξεχωριστά μια δανειακή διευκόλυνση ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων από την Silicon Valley Bank.

Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει την επέκταση της Blueground από την υπάρχουσα παρουσία της με πάνω από 5.000 διαμερίσματα σε 15 πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Λος Άντζελες, του Σηάτλ και της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε ο Χατζηελευθερίου. Η εταιρεία σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί στο Μαϊάμι, τη Μαδρίτη, τη Ζυρίχη και το Βερολίνο μέχρι το τέλος του έτους και στοχεύει να έχει παρουσία σε 50 πόλεις μέχρι το 2025.

«Η Blueground είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ανάγκη για ευελιξία στα ακίνητα, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να καθυστερούν τις εντολές επιστροφής στα γραφεία», ανέφερε ο Pritzker, ιδρυτικός εταίρος της Geolo Capital, σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία εδώ». Ο Tom Gottlieb, συνιδρυτής και διευθύνων γενικός εταίρος της Geolo Capital, θα συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της Blueground.

Ο Χατζηελευθερίου συνίδρυσε την Blueground το 2013 στην Αθήνα, αφότου υπέμεινε πολύμηνες διαμονές σε ξενοδοχεία για διάφορες αποστολές στην προηγούμενη καριέρα του ως σύμβουλος της McKinsey & Co. και συνειδητοποίησε ότι ήταν δύσκολο να βρει επιπλωμένα διαμερίσματα για σύντομη διάρκεια παραμονής.

Κατά την έναρξη της πανδημίας το 2020, η πληρότητα έπεσε στο 88% σε ορισμένες πόλεις πριν σταθεροποιηθεί στο 92%. Η Blueground είχε μειώσει τις τιμές της εν μέσω μιας δραματικής μείωσης των ενοικιάσεων σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο. Οι ένοικοί της, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ζευγάρια ηλικίας 25 έως 45 ετών, παραμένουν διστακτικοί να υπογράψουν 12μηνες μισθώσεις λόγω αβεβαιότητας, ένα μοτίβο που συνεχίστηκε και το 2021.

Η ελάχιστη διάρκεια της διαμονής μέσω της Blueground είναι ένας μήνας και η μέση ενοικίαση διαρκεί 4,5 μήνες, είπε ο Χατζηελευθερίου, ο οποίος έχει ζήσει σε κατοικίες της Blueground τα τελευταία πέντε χρόνια, κυρίως για περιόδους τριών έως έξι μηνών. Περίπου το 60% των κρατήσεων είναι από υπάρχοντες πελάτες που είτε παρατείνουν τη διαμονή τους, είτε μετακομίζουν σε μια νέα γειτονιά εντός της ίδιας πόλης ή σε άλλη πόλη.

Η συγκεκριμένη startup έχει ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη υιοθέτηση της απομακρυσμένης εργασίας, δήλωσε ο Χατζηελευθερίου.

«Όλο και περισσότερες εταιρείες δίνουν στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να επιλέγουν πού θέλουν να ζουν και να εργάζονται, και πιστεύουμε ότι αυτή η τάση ήρθε για να μείνει», είπε. Η ίδια η Blueground επιτρέπει στο προσωπικό της να είναι …νομαδικό.

Η εταιρεία συγκαταλέγει τις Related Companies, AvalonBay Communities Inc. και Equity Residential μεταξύ των ιδιοκτητών με τους οποίους συνάπτει είτε παραδοσιακές μισθώσεις είτε συμφωνίες διαμοιρασμού εσόδων. Αναμένει αύξηση των εσόδων της κατά 40% τους 12 μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο, στα 140 εκατομμύρια δολάρια, και προβλέπει αύξηση των εσόδων της κατά 85% το ημερολογιακό έτος 2022 σε περίπου 260 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε ο Χατζηελευθερίου.