Οι «χρυσές» δουλειές της Exxon Mobil σε Ρωσία και Αρκτική

Οι «χρυσές» δουλειές της Exxon Mobil σε Ρωσία και Αρκτική

Το πετρέλαιο είναι πάνω από τις κυρώσεις – Συμφωνίες άνω των 500 δισ. δολαρίων για τον αμερικανικό κολοσσό. 

Το πετρέλαιο αποδεικνύεται πιο ισχυρό (για ακόμα μια φορά) από τις κυρώσεις στη Ρωσία. Την ώρα που ΗΠΑ και Ευρώπη απειλούν την Μόσχα με επιπλέον κυρώσεις αν προχωρήσει σε «ανθρωπιστική» βοήθεια στην Ανατολική Ουκρανία, η αμερικανική εταιρεία κολοσσός του πετρελαίου, ExxonMobil, συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητες της επί ρωσικού εδάφους και όχι μόνο, με τις ευλογίες φυσικά του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι η ExxonMobil και η ρωσική κρατική επιχείρηση Rosneft άρχισαν τις έρευνες για πετρέλαιο σε ένα οικόπεδο στη θάλασσα στην Κάρα, βόρεια της Σιβηρίας, που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει ως τα τέλη Οκτωβρίου, όταν το νερό θα έχει καλυφθεί από πάγο. Στη περιοχή των ερευνών εκτιμάται ότι υπάρχουν κοιτάσματα που ανέρχονται σε 100 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου, αλλά η Ρωσία χρειάζεται δυτική τεχνολογία για να αντλήσει τις ποσότητες αυτές.

Η «κοινή λογική»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που απάντησε στις δυτικές κυρώσεις με εμπάργκο σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, παρέστη στα εγκαίνια της ρωσοαμερικανικής σύμπραξης στην Αρκτική.  Μάλιστα πήρε θέση υπέρ μιας αυξημένης οικονομικής συνεργασίας με τη Δύση στο όνομα της «κοινής λογικής» και παρά τον κύκλο των αμοιβαίων κυρώσεων που επιβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από την μια πλευρά στην άλλη εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

«Χαιρετίζουμε ασφαλώς (το έργο) και είμαστε διατεθειμένοι να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τους εταίρους μας», δήλωσε ο Πούτιν, μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Σότσι, στη νότια Ρωσία.

«Οι επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των κυριότερων ρωσικών και ξένων επιχειρήσεων, αντιλαμβάνονται πολύ καλά την αναγκαιότητα μιας τέτοιας συνεργασίας», συνέχισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους. «Ο πραγματισμός και κοινή λογική επικρατούν παρά τις δυσχέρειες στο τρέχον πολιτικό περιβάλλον και αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό», ανέφερε.

Οι δουλείες της Exxon Mobil στην Ρωσία
Το έργο της εξερεύνησης στην Αρκτική δεν επηρεάζεται, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, από τις πρόσφατες δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, που συμπεριλαμβάνουν, πέραν της απαγόρευσης της εξαγωγής όπλων, και την απαγόρευση της εξαγωγής ορισμένων ειδών εξοπλισμού για πετρελαϊκές επιχειρήσεις στη Ρωσία.

Το 2011 η Exxon Mobil υπέγραψε συμφωνία με τη ρωσική Rosneft για την εκμετάλλευση δυνητικά τεραστίων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η αξία τους φτάνει τα 500 δισ. δολάρια, ενώ η παρουσία του Αμερικανικού κολοσσού στην αγορά της Ρωσίας ξεπερνάει τα 20 χρόνια.

Με βάση τις μέχρι τώρα συμφωνίες, με ποιο πρόσφατη αυτή του Φεβρουαρίου του 2013, η Exxon Mobil αποκτά πρόσβαση σε επιπλέον 606.000 τετραγωγικά χιλιόμετρα στη ρωσική αρκτική και συγκεκριμένα σε επτά νέα οικόπεδα στις θάλασσες Τσούκτσι, Κάρα και Λάπτεφ. Αντίστοιχα η Rosneft έχει την ευκαιρία να εξαγοράσει το 25% του δικαιώματος εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Point Thompson στην Αλάσκα. Πρόκειται για ένα κοίτασμα, κυρίως, φυσικού αερίου και εκτιμάται ότι περιέχει 300 εκατ. βαρέλια υδρογονανθράκων.

Επίσης οι δύο εταιρείες είπαν επίσης ότι θα εξετάσουν μία πιθανή κοινοπραξία για τη δημιουργία μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στη ρωσική άπω ανατολή.

Τον Ιούνιο του 2013 οι δύο εταιρείες υπέγραψαν νέα συμφωνία για τη δημιουργία επιστημονικού κέντρου στην Αρκτική, με χρηματοδότηση σχεδόν μισού δισ. δολαρίων.

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν, επίσης, για την από κοινού εκμετάλλευση των τεχνολογιών σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Τη συμφωνία υπέγραψε ο πρόεδρος της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν και η Πρόεδρος της Exxonmobil Upstream Research, Sara Ortwein, παρουσία και άλλων εκπροσώπων των δύο εταιρειών, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ria Novosti.

Η δημιουργία του κέντρου στην Αρκτική αποτελεί ένα σχέδιο για την ανάπτυξη των πιο σύγχρονων και αποδοτικών τεχνολογιών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σχεδίων σε δύσκολες κλιματικές και τεχνολογικές συνθήκες. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα της κοινής αυτής δράσης και οι εκπρόσωποι των εταιρειών δηλώνουν σίγουροι ότι, το νέο αυτό σχέδιο θα αποφέρει καρπούς προς όφελος και των δύο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Σέτσιν κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας.

Η αμερικανική εταιρεία θα χρηματοδοτήσει το πρώτο στάδιο ερευνών του επιστημονικού κέντρου, καταβάλλοντας 200 εκατ. δολάρια. Το μερίδιο συμμετοχής της ρωσικής εταιρείας είναι της τάξης 66,67%, ενώ της αμερικανικής ανέρχεται στο 33,33 %.
Αντίστοιχα οι δύο εταιρείες συνεργάζονται για εξόρυξη πετρελαίου και στον κόλπο του Μεξικού.

Το «χρυσό τρίγωνο» της Αρκτικής
Σε επίκεντρο διεθνούς διένεξης έχει εξελιχθεί το «χρυσό τρίγωνο» της Αρκτικής. Πρόκειται για την περιοχή που σχηματίζεται μεταξύ του Μουρμάνσκ, της χερσονήσου Τσουκότκα και του Βόρειου Πόλου.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες έχουν μειώσει κατά πολύ τα απροσπέλαστα παγόβουνα, καταστώντας προσιτά τεράστια φυσικά κοιτάσματα ενεργειακών αποθεμάτων (πετρελαίου, φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων).

Ήδη , η περιοχή έχει γίνει «μήλο της έριδος» μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγίας και Δανίας.

Η Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2013, με καθυστέρηση σχεδόν μίας δεκαετίας, άρχισε για πρώτη φορά να αντλεί πετρέλαιο στην Αρκτική. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι ο φυσικός πλούτος της Αρκτικής έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα του. Η Gazprom έχει υπολογίσει ότι, στην αρχική φάση των εξορύξεων, το κοίτασμα Πριραζλόμναγια θα μπορεί να δίνει περίπου 12.000 βαρέλια την ημέρα, φθάνοντας τα 120.000 βαρέλια, το 2021.

Το ρωσικό σχέδιο «Αρκτική 2020» προβλέπει 44 δισεκατομμύρια δολάρια για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και για την αποστολή μιας στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου

Η πιο τρομακτική «startup» στον κόσμο

ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία απειλούν με νέες κυρώσεις τον Πούτιν