Χρυσή Αυγή: Το βούλευμα για την παραπομπή σε δίκη για εγκληματική οργάνωση

Χρυσή Αυγή: Το βούλευμα για την παραπομπή σε δίκη για εγκληματική οργάνωση

Το Συμβούλιο Εφετών στέλνει 18 πρώην και νυν βουλευτές της ΧΑ σε δίκη, ενώ απαλλάσσει 13 κατηγορούμενους για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Την παραπομπή σύσσωμης της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, στέλνοντάς τη στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Στο διατακτικό του υπ’ αριθμ. 215/2015 βουλεύματος αναφέρεται ότι από τους συνολικά 83 κατηγορούμενους, δεκατρεις απαλάσσονται από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Το αρμόδιο Συμβούλιο κατά πλειοψηφία (ένας δικαστής είχε διαφορετική θέση) υιοθέτησε την εισήγηση του εισαγγελέα Ισιδ. Ντογιάκου, αναφέροντας ότι δεν θα γίνει κατηγορία για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση για τους: Αθ. Καρατζά, Χρ. Κυριτσόπουλο, Ανθή Μικελάτου, Μαργαρίτα Μικελάτου, Κ. Μπαξεβανάκη, Σ. Σπυρίδη, Θ. Στέφα, Δ. Φραγκάκη, Ιω. Φραγκούλη, Αλ. Χατζηπαυλίδη, Δ. Μπίνου, Γ. Μπολάνη και Δ. Χρυσαφίτη.

Επίσης απαλλάσσονται από άλλες πράξεις που τους αποδίδονταν κατά περίστασης -όπως παράνομη οπλοκατοχή, απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία, εμπρησμό- επτά άτομα (Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, Ιωάννης Φραγκούλης, Σάββας Γαροφαλάκης, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Γεώργιος Πετράκης και Εμμανουήλ Ψυλλάκης).

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και όλη η πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής που αποτελείτο από 18 βουλευτές (έξι παραμένουν προφυλακιστέοι), θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προκειμένου να δικαστούν μεταξύ άλλων για τα αδικήματα της εκλγηματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Η πλειοψηφία

Ο εισηγητής στο Συμβούλιο Εφετών, Νικ. Σαλάτας, είχε πάντως διαφορετική άποψη αναφορικά με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, κατά  πληροφορίες, αναφέρει ότι θα πρέπει να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία, σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο, θα έπρεπε να έχει εντοπιστεί οικονομικό όφελος.

Στις 32 σελίδες, όπου ο Νικ. Σαλάτας, επικαλούμενος και σχετική νομολογία, παραθέτει την κρίση του, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, καταγράφεται πως η σύμβαση του Παλέρμο που αφορά και στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, έχει κυρωθεί χωρίς επιφύλαξη, αποτελεί εθνικό δίκαιο και κατ’ επέκταση ο ποινικός νομοθέτης δεν χρειάζεται να τυποποιήσει με νόμο.

Μάλιστα, καταλήγει πως από τη στιγμή που δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, οι κατηγορούμενοι δεν θα πρέπει να διώκονται ούτε για την πράξη της κακουργηματικής διακεκριμένης οπλοκατοχής (σ.σ. η οποία εξαρτάται από το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης). Αντίθετα, τα αδίκημα πρέπει να μετατραπεί σε απλή οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος.

Η πρόταση Ντογιάκου

Πάντως ο εισαγγελικός λειτουργός Ισιδ. Ντογιάκος στην πρότασή του τον περασμένο Οκτώβριο, ανέφερε πως «μία εγκληματική οργάνωση είναι αυθύπαρκτη και απολύτως ανεξάρτητη από την οντότητα ενός πολιτικού κόμματος ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου φορέα ή σχηματισμού».

Στο σκεπτικό του επεσήμανε πως «απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος είναι να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κατά την εν λόγω συνταγματική επιταγή, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί νόμιμο πολιτικό κόμμα η ένωση προσώπων ή η οργάνωση, η οποία, υπό το μανδύα του πολιτικού κόμματος, επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας οποιουδήποτε πολίτη με πραγματικό σκοπό την τέλεση αξιόποινων πράξεων και την περαιτέρω διασάλευση της δημόσιας τάξης».

Και κατέληγε πως «μία εγκληματική οργάνωση είναι αυθύπαρκτη και απολύτως ανεξάρτητη από την οντότητα ενός πολιτικού κόμματος ή οποιουδήποτε άλλου νόμιμου φορέα ή σχηματισμού. Είναι αδιάφορο αν τα μέλη της έχουν ή όχι κομματική ή οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα και δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί ότι αν κάποιος δεν είναι μέλος ενός πολιτικού κόμματος, κατά τους όρους και τις προϋποθέσεις του καταστατικού του, δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει μέλος εγκληματικής οργάνωσης η οποία εκκολάφθηκε στους κόλπους του και δραστηριοποιείται υπό την κάλυψή του, εφ’ όσον βέβαια συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις που ορίζονται από τον Ποινικό Κώδικα και ο ίδιος έχει ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή και δράση στην τέλεση των αξιοποίνων πράξεων».

Πηγή: news247