Η «χρυσή» γυμνόστηθη γοργόνα των Starbucks

Η «χρυσή» γυμνόστηθη γοργόνα των Starbucks
Photo:

Πως κατάφερε μια γοργόνα να γίνει το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο σε συσκευασία. 

Κάθε μέρα εκατομμύρια άνθρωποι μπαίνουν σε ένα από τα 20.519 καταστήματα Starbucks σε όλο τον κόσμο για να πάρουν το ν καφέ τους. Η εταιρεία δεν φημίζεται μόνο για το καλό της χαρμάνι, αλλά είναι πλέον μόδα. Η γνωστή κούπα του καφέ είναι το απαραίτητο «αξεσουάρ» για να ολοκληρωθεί το στυλ των διάσημων αλλά και των απλών ανθρώπων.

Η εταιρεία έχει καταφέρει να εδραιώσει τη συσκευασία της και να την κατατάξει ανάμεσα στα πιο αναγνωρισμένα και δυνατά λογότυπα.
Κάθε μέρα, λοιπόν, η εταιρεία πουλά περισσότερες από 5 εκατ. από τις διάσημες αυτές κούπες. Πως κατάφερε, όμως, η εταιρεία να κάνει μια λευκή κούπα την πιο αναγνωρίσιμη συσκευασία;

Το 1971, το μικρό καφέ του Σιάτλ έψαχνε ένα λογότυπο που να εκφράζει την ιστορία της περιοχής. Για να πετύχουν τον σκοπό τους οι τρεις ιδιοκτήτες προσέλαβαν τον σύμβουλο Terry Heckler, ο οποίος ανέλαβε να ερευνήσει τα ιστορικά στοιχεία και να δημιουργήσει το κατάλληλο λογότυπο.

Ο CEO, Howard Schultz, δήλωσε πως ύστερα από την έρευνα ο σύμβουλος κατέληξε στο λογότυπο που βασίστηκε στην εικόνα μιας γοργόνας με διχαλωτή ουρά από τον 16ο αιώνα.

Βγαλμένη από τα βιβλία της ιστορίας, η γοργόνα ήταν γυμνόστηθη και η ουρά της διέφερε από τις υπόλοιπες αφού ήταν διχαλωτή και την κρατούσα σαν να ήταν τα πόδια της. Αρχικά, η εταιρεία χρησιμοποίησε το λογότυπο παρά της λίγες αντιδράσεις. «Το λογότυπο έπρεπε να είναι τόσο σαγηνευτικό όσο και ο καφές» εξηγεί ο Schultz.

Πολλές ήταν οι ιστορίες που κυκλοφόρησαν γύρω από την εξωτική αυτή γοργόνα. Αρκετοί είπαν πως πρόκειται τη μεγάλη πόρνη και βασίλισσα της θάλασσας και θεά της Βαβυλώνας.

Είτε αυτές οι ιστορίες αληθεύουν είτε όχι, ένα είναι σίγουρο. Όσο μεγάλωνε η εταιρεία το λογότυπο άρχισε να χρησιμοποιείται σε φορτηγά και κιβώτια. «Το λογότυπο ήταν πλέον τόσο μεγάλο, όσο και το στήθος της γοργόνας» δήλωσε ο σχεδιαστής.

Η εταιρεία προσπάθησε να λύσει αυτό το «πρόβλημα» επανασχεδιάζοντας το λογότυπο με τέτοιο τρόπο που να μην είναι τόσο «προκλητικό».Τα μαλλιά της γοργόνας «έπεσαν» στο ακάλυπτο στήθος της, αλλά το 1986 ο Schultz αποφάσισε να τροποποιήσει εντελώς το σήμα. Έτσι, τοποθέτησε τη γοργόνα στο κέντρο ενός πράσινου κύκλου δημιουργώντας το πιο αναγνωρίσιμο προϊόν.

Μέσα σε μια νύχτα δημιουργήθηκε η πιο εικονική κούπα καφέ. Μια κούπα που άλλαξε τα δεδομένα του «καφέ για τον δρόμο», αφού όπως εξηγεί ο Bryant Simon , συγγραφέας του «Everything but the Coffee: Learning About America From Starbucks» υπήρχαν εκατοντάδες άτομα που πλήρωναν 5 δολάρια τον καφέ και δεν πετούσαν την κούπα μετά το τέλος της ώστε να τους βλέπει ο υπόλοιπος κόσμος να περπατάνε με τον αγαπημένο τους καφέ.