Η «χρυσή» βρετανική Groupon

Η «χρυσή» βρετανική Groupon

Μια εφαρμογή για επιστροφή χρημάτων από αγορές σε σούπερ-μάρκετ κατάφερε να συγκεντρώσει 1.5 εκατ. λίρες.

Δεν πέρασε ένας μήνας από την ημέρα που η  Groupon παρουσίασε την εφαρμογή Snap by Groupon, μια εφαρμογή επιστροφής χρημάτων από αγορές στα σούπερ-μάρκετ και τα παντοπωλεία, και ήδη απέκτησε «αντιπάλους».

Ο λόγος για τον Chris Howarth και την εφαρμογή CheckoutSmart από την Βρετανία που απέσπασε 1,5 εκατ. λίρες από χρηματοδότηση, ενώ αξιοσημείωτο είναι οι επιτυχημένοι υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής.

Η εταιρεία ιδρύθηκε στα τέλη του 2012 , αλλά πρακτικά λειτουργεί από τον Φεβρουάριο και παρέχει επιστροφή χρημάτων από αγορές σε παντοπωλεία ή από αγορές των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών αγαθών (FMCG). Ο καταναλωτής «ανεβάζει» στο CheckoutSmart μια φωτογραφία με την απόδειξη αφότου τελειώσει τις αγορές του και στη συνέχεια εξαργυρώνει τα κουπόνια.

Οι αποδείξεις συγκεντρώνονται από την ομάδα και μετά από ένα ποσό τα χρήματα επιστρέφουν στον λογαριασμό του χρήστη μέσω PayPal είτε στον τραπεζικό το λογαριασμό.

Ανάμεσα στους υποστηρικτές βρίσκονται οι Duncan Jennings, ιδρυτής του vouchercodes.co.uk, οι Glenn Elliott και Chris Whitcombe, ιδρυτές του Reward Gateway, και ο Paul Nikkel, ιδρυτής του Quidco – του νούμερο ένα βρετανικού site επιστροφής χρημάτων.

Τι κάνει ξεχωριστό, όμως, το CheckoutSmart; Η εφαρμογή περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνικές, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών χωρίς να παρεμβάλλεται κάποιο κανάλι διανομής. Με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες FMCG δεν χρειάζεται να προσεγγίζουν πια τα σούπερ-μάρκετ ώστε να προσελκύσουν πελάτες.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των FMCG εταιρειών είναι πως αποκτούν πλέον άμεσες σχέσεις με τους καταναλωτές. Η εφαρμογή δίνει πλέον την ευκαιρία να συνδεθούν οι εταιρείες αυτές απευθείας με τους καταναλωτές τους και να μπορούν πλέον να τους ανταμείψουν. «Οι προσφορές μπορούν να είναι εξατομικευμένες και να διατίθενται αμέσως», είπε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της CheckoutSmart.