Χρυσοχοΐδης: «Θα βγούμε στις αγορές τον Μάιο»

Χρυσοχοΐδης: «Θα βγούμε στις αγορές τον Μάιο»

Η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα ξανά μετά από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό. 

Η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα, πιθανόν, πριν από τον Μάιο, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg. Η έκδοση θα αποτελέσει μέρος μίας σειράς θετικών εξελίξεων πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δήλωσε ο υπουργός.

«Θα πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου, η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές με ένα ελαφρά υψηλό επιτόκιο, το οποίο μετά θα μειωθεί, και η Ελλάδα δεν θα παραμείνει στο δράμα των τριμηνιαίων ελέγχων της τρόικας», τόνισε.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα απέφεραν πέρυσι τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των ομολόγων 25 αναπτυγμένων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg, καθώς η Ελλάδα κερδίζει πάλι τους επενδυτές, αναφέρει το πρακτορείο. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 6,65%, που είναι χαμηλό τεσσάρων ετών, νωρίτερα στον τρέχοντα μήνα από 8,61% στο τέλος Ιανουαρίου και το υψηλό 37,1% τον Μάρτιο του 2012.

Στο μεταξύ το Δημόσιο άντλησε σήμερα ποσό 1,3 δισ. ευρώ , μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων. Η σχετική δημοπρασία ήταν ύψους 1 δισ. ευρώ και έγιναν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους ακόμη 300 εκατ. ευρώ. Η απόδοση σημείωσε σημαντική αποκλιμάκωση 50 μονάδων βάσης, διαμορφούμενη σε 3,10% έναντι 3,60% της τελευταίας αντίστοιχης δημοπρασίας στις 11/02/14.

Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,379 δισ., πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,38 φορές.